Tgrt Haber
18 Temmuz 2023 15:20 - Güncelleme : 18 Temmuz 2023 16:07

Konut satışları da fiyatları da düştü! Merkez Bankası açıkladı: İki yılın en yavaş artışı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası mayıs ayına yönelik konut fiyat endeksini açıkladı. Bir süredir alım gücünün üzerinde seyreden konut fiyatları nedeniyle sektörde durgunluk devam ediyor. Satışlar yüzde 44 azalırken konut fiyat artışı mayısta bir önceki yıla göre yüzde 3,6 düşerek iki yılın en yavaş artışını kaydetti.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, İHA
Konut satışları da fiyatları da düştü! Merkez Bankası açıkladı: İki yılın en yavaş artışı
konut,emlak,konut fiyat endeksi

Konut fiyatlarındaki hızlı artışla beraber tüm Türkiye genelinde ev fiyatları rekor seviyelere yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre inşaat maliyetleri yıllık yüzde 60’dan fazla artarken konut fiyatları yüzde 44 düştü. Dolar kuru ve enflasyondaki yüksek seyirde eklenince ev fiyatları uçuşa geçti. Bu gelişmeler sonrası ise konut fiyatları mayısta gerileme kaydetti.

KONUT SATIŞLARI AZALDI

Yılbaşından bu yana düşen konut satışları bu ayda geriledi. Türkiye genelinde konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,4 azalarak 83 bin 636 oldu. Konut satışlarında İstanbul 13 bin 578 konut satışı ve yüzde 16,2 ile en yüksek paya sahip oldu.

Satış sayılarına göre İstanbul'u 7 bin 325 konut satışı ve yüzde 8,8 pay ile Ankara, 4 bin 503 konut satışı ve yüzde 5,4 pay ile Antalya izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 17 konut ile Ardahan, 29 konut ile Hakkari, 44 konut ile Tunceli oldu.

SON İKİ YILIN EN DÜŞÜK ARTIŞI 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayı Konut Fiyat Endeksini (KFE) yayımladı. Buna göre, Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2023 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,6 oranında artarak 877,9 seviyesinde gerçekleşti.

Konut satışları da fiyatları da düştü! Merkez Bankası açıkladı: İki yılın en yavaş artışı

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 103,6 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 45 oranında artış gösterdi. İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2023 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 2,8, 5,6 ve 3,2 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 95,2, 113,2 ve 106,2 oranlarında artış gösterdi.

Kaynak: TGRT Haber, İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...