Tgrt Haber
25 Temmuz 2023 19:39 - Güncelleme : 25 Temmuz 2023 20:38

Külliye'deki zirve sonrası liderlerden dünyaya Filistin çağrısı: Kalıcı barış iki devletli çözümdedir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Külliye'de yaptıkları görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında dünyaya çağrıda bulunan Erdoğan, "Bölgedeki kalıcı barış iki devletli bir çözümdedir. BM parametreleri temelinde 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması barış ve istikrar için şarttır" dedi. Filistin Devlet Başkanı Abbas ise Erdoğan’a Filistin davasının yanında yer almasından ötürü minnettarlığını ifade ederek, "Türkiye'nin Filistin halkının bağımsızlığı için verdiği desteği önemsiyoruz" diye konuştu.

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
recep tayyip erdoğan

Külliye'de kritik ziyaret sonucu Filistin zirvesi gerçekleşti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabet ederek Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmi törenle karşıladı.

Görüşmede Türkiye-Filistin ilişkileri, İsrail-Filistin ihtilafı bağlamındaki son gelişmeler ile diğer güncel bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı bildirildi.

Görüşme ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Abbas ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Filistin'deki gelişmeleri detaylı bir şekilde ele aldık Türkiye olarak Filistin davasına desteğimizi ve dayanışmamızı sürdürüyoruz. 

 Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Filistin lideri Abbas ortak basın toplantısı düzenledi.

"KALICI BARIŞ İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDEDİR"

"Gün geçtikçe artan can kayıplarından, yıkımlardan ve yerleşimci şiddetinden derin endişe duyuyoruz. Bu vesileyle hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerime Allah'tan rahmet diliyorum.

Görüşmede Filistin'deki gelişmeleri detaylı bir şekilde ele aldık. Bölgedeki kalıcı barış iki devletli bir çözümdedir.

Kutsal mekanların tarihi statükosunun değiştirilmesine yönelik eylemleri kabul edemeyiz. Filistinlilerin birlik ve uzlaşısı, bu süreçteki temel unsurlardandır.

"BAĞIMSIZ FİLİSTİN BÖLGENİN İSTİKRARI İÇİN ŞARTTIR"

BM parametreleri temelinde 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulması tüm bölgemizin barış ve istikrarı için şarttır.

Buradan tüm Filistin halkına, Ramallah'ta meydana adımın verilmiş olmasından duyduğum memnuniyeti de özellikle ifade etmek istiyorum. Hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.

"İSRAİL SÖMÜRÜYE DAYALI YOL İZLİYOR"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın açıklamaları:

"İsrail bölgede sömürüye dayalı bir yol izliyor. BM tarafından alınan 1000 karardan hiçbiri uygulanmadı.

Ülkelerimiz ve halklarımız arasında ilişkileri güçlendiren bu tür birlikteliği önemsemekteyiz. Türkiye'nin Filistin halkına vermiş olduğu destek, halkın özgürlüğünü ve bağımsızlığını kazanması yönündeki desteklerini önemsiyoruz. Türkiye'nin de her daim gelişim ve katılım kaydetmesini arzu etmekteyim.

Son dönemde gerçekleşen seçimlerde başarınızdan dolayı sizleri kutlarım. Körfez ülkesine yapmış olduğunuz başarılı ziyaret aynı zamanda Türkiye'nin bölgesel ve uluslararası arenadaki gücünü ortaya koymaktadır. Yüksek kaliteli teknolojik aracınızı üretmiş olmanızı da tebrik ediyorum."

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...