Tgrt Haber

Fermuar modeli nedir? Fermuar modeli seçim sistemi nedir? Yüksek Seçim Kurulu duyurdu

Editör: Selçuk Hoş / Kaynak: TGRT Haber
05 Şubat 2024 10:23 - Güncelleme : 05 Şubat 2024 10:46
Fermuar modeli nedir? Fermuar modeli seçim sistemi nedir? Yüksek Seçim Kurulu duyurdu
,,ysk,yüksek seçim kurulu

Yüksek Seçim Kurulu, CHP ve İyi Parti'nin fermuar modeliyle iş birliği yaparak gireceği 16 ilde Millet İttifakı isminin kullanılamayacağına karar verdi. Fermuar modeli nedir? Fermuar modeli seçim sistemi nedir? İşte detaylar.

Yüksek Seçim Kurulu, CHP ve İyi Parti'nin fermuar modeliyle iş birliği yaparak gireceği 16 ilde Millet İttifakı isminin kullanılamayacağına karar verdi. Fermuar modeli nedir? İşte detaylar.

MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİ İÇİN FERMUAR MODELİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs Milletvekili Genel Seçimi için kritik bir karar açıkladı. CHP ve İyi Parti'nin iş birliğiyle gerçekleşecek olan seçimde, fermuar modeli kullanılacak 16 ilde Millet İttifakı isminin kullanılamayacağı belirlendi. Bu karar, ittifakın seçim stratejisinde önemli bir değişikliğe işaret ediyor.

Fermuar modeli nedir? Fermuar modeli seçim sistemi nedir? Yüksek Seçim Kurulu duyurdu - 1. Resim

FERMUAR MODELİ NEDİR?

Fermuar modeli, CHP ve İyi Parti'nin ortak milletvekili adayı listesi üzerinde çalıştığı bir stratejidir. Millet İttifakı, milletvekili çıkarma olasılığı düşük olan küçük illerde bu modele başvurmayı planlıyor. Fermuar modeli, özellikle milletvekili sayısı 5 ve altında olan illerde uygulanacak. Aksaray, Gümüşhane, Çorum gibi küçük illerde bu strateji devreye girecek.

Fermuar modeliyle seçime girilecek illerde aday liste sıralaması, CHP ve İyi Parti'nin önceki seçimlerde aldığı oy oranı ve seçmen eğilimine göre belirlenecek. Buna göre, 16 ilin 9'unda CHP'nin adayı, 7'sinde İyi Parti'nin adayı ilk sırada yer alacak.

Bu stratejinin amacı, Millet İttifakı'nın milletvekili sayısını artırmak ve stratejik bir şekilde seçim bölgelerine etki etmektir. YSK'nın aldığı karar, ittifakın bu modeli kullanacağı illerde isim tercihini tekrar gözden geçirmesine neden oldu. Seçimlere sayılı günler kala, fermuar modeli kullanılacak illerdeki aday belirleme süreci yakından takip ediliyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...