Tgrt Haber

Dijital Dünyada Zihinsel Sağlık: Dengeli Bir İlişki Kurmanın Yolları

20 Mart 2024 09:50 | Güncelleme :20 Mart 2024 12:25

Merhaba,

Hepimizin bildiği üzere digital dünyanın bize sunduğu birçok avantaj var. Digital dünyanın bilgiye hızlı ve kolay erişim, iletişim kolaylığı, uygulamalar ve hizmet çeşitliliği, iş verimliliğini arttıran birçok olanak sağlaması, eğlence ve eğitim anlamında bize sunduğu materyaller ve imkanlar gibi hayatımızın her alanını kolaylaştıran, daha verimli ve bağlantılı bir dünya yaratmamıza imkan sağlayan pozitif etkilerini yaşıyoruz.

DİGİTAL DÖNÜŞÜMÜN ZİHİN SAĞLIĞIMIZ ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ

Digital dünyanın bize sunduğu avantajların yanı sıra dijital dönüşümün zihinsel sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri de oluşmaya başladı: Dikkat dağınıklığı, sosyal izolasyon ve beraberinde getirdiği yalnızlık hissi, kendimizle baş başa kalamama, iletişimimize yansıyan etkileri, digital ortamın hızlı akışının bizde bıraktığı zihinsel yorgunluk, sosyal medyadan başkalarının görünen hayatlarından etkilenilmesiyle tetiklenen ve oluşan özgüven sorunları ve digital bağımlılık en çok karşılaştığımız sorunlar arasında diyebiliriz. Hal böyle olunca dijital dünyada zihinsel sağlığımızı korumanın yollarını sizlerle detaylandırmak istedim.

BİLİNÇLİ KULLANIM

Dijital dünyada zihinsel sağlığımızı korumanın ilk ipuçlarından birisi bilinçli kullanımdır. İnternet ve sosyal medya platformları günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bu platformları bilinçli bir şekilde kullanmak önemlidir. Belirli zaman dilimleri belirleyerek, ekran süresini kontrol altında tutmak ve gereksiz içerik tüketiminden kaçınmak, zihinsel sağlığımızı korumak için önemli adımlardır. Bir diğer ipucu çokça duyduğumuz dijital detoks yapmaktır. Dijital detoks, belirli bir süre boyunca bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler ve diğer dijital cihazlardan uzaklaşmayı ve teknoloji kullanımını minimum seviyeye indirmeyi ifade eder. Bu süreçte, dijital içeriklere erişimi sınırlamak ve teknolojiden kendi zamanımızı geri almak amaçlanır. Böylelikle teknoloji bağımlılığını azaltmış, zihinsel ve duygusal rahatlama sağlamış, sosyal bağlantılarımızı güçlendirmek için alan ve zaman yaratmış, teknolojiyi bilinçli kullanmış oluruz. İşimiz ve hayatımızın akışı için çok büyük problem yaratmayacaksa haftada birkaç saat veya bir gün boyunca telefonu kapatmak, bilgisayardan uzaklaşmak ve gerçek dünyaya odaklanmak, doğada olanları görmek için vakit ayırmak ruh sağlığımızı daha iyi halde tutmaya yardımcı olur. Bir diğer ipucu ise dijital detoks ile benzerlik gösteren dijital sınırları belirlemektir. Kendimize dijital sınırlar koymak önemlidir. Sürekli olarak e-posta kontrol etmek, bildirimlere anında yanıt vermek gibi alışkanlıklar, stres seviyemizi artırabilir. Belirli zaman dilimlerinde cihazları sessize almak veya bildirimleri kapatmak, zihinsel olarak daha huzurlu bir ortam sağlamaktadır. Bahsedebileceğim son ve en önemli ipucu içsel dengeyi bulmaktır. Bu konuda en önemli nokta dijital dünya ile aramızda sağlıklı bir denge kurmaktır. Teknolojiyi verimli bir şekilde kullanırken, kendimize zaman ayırmak, hobilerle uğraşmak ve ruhsal olarak beslenmek, zihinsel sağlığımızı korumak için oldukça önemlidir.

Unutmayalım ki, dijital dünyada zihinsel sağlığımızı korumak bizim elimizdedir, bunu yönetebilme becerisini kendimize kazandırmalıyız. Tüm diğer beceriler gibi bu beceri de kazanılabilir beceridir ve dünyamızın şu anki zamanında elzem bir beceridir.

Umarım güzel bir başlangıç olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.