Tgrt Haber

Son dakika! Bakan Kurum duyurdu: Binalar bir kez daha incelenecek

28 Şubat 2023 14:36 - Güncelleme : 01 Mart 2023 09:47
Son dakika! Bakan Kurum duyurdu: Binalar bir kez daha incelenecek
Murat Kurum,Deprem,Hatay,Kahramanmaraş,Antakya

Son dakika haberi: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hatay'ın Antakya ilçesinde AFAD Proje Alanları Koordinasyon Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, Hatay'da hasar tespit çalışmaları yeniden yapılacağını duyurdu ve 60 bin bina acil yıkılacak, yıkık veya ağır hasarlı olduğunu söyledi. Bakan Akar da çalışmaların yapılması sırasında Mehmetçiğin de ilk andan itibaren seferber olduğunu belirtti ve Suriye'den yeni göç dalgası iddialarını yalanladı.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük bir yıkıma neden olan depremlerin üzerinden tam 21 gün geçti. 'Asrın felaketi' olarak nitelendirilen depremlerde on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaşanan felaketin ardından Türkiye tek yürek oldu ve deprem bölgelerinde yaraların bir an önce sarılması için var gücü ile seferber oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan depremden sonra bakanlara bölgeden ayrılmama ve yapılan bütün çalışmaları inceleme talimatını verdi. Depreminilk gününden bu yana bölgede bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hatay'ın Antakya ilçesinde AFAD Proje Alanları Koordinasyon Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, Hatay'da hasar tespit çalışmaları yeniden yapılacağını duyurdu ve 60 bin bina acil yıkılacak, yıkık veya ağır hasarlı olduğunu söyledi. Bakan Akar da çalışmaların yapılması sırasında Mehmetçiğin de ilk andan itibaren seferber olduğunu belirtti ve Suriye'den yeni göç dalgası iddialarını yalanladı.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI YENİDEN YAPILACAK

Kurum'un açıklamalarından satır başları:

Hatay'da hasar tespit çalışmaları yeniden yapılacak. En doğru yerleşim alanları için çalışıyoruz.Defne, Kırıkhan ve Samandağ’da binalar yeniden taranacak. Demografik yapı ve tarihi yapı yeniden gözden geçirilecek. Amanos’un eteklerini yeniden inşa edeceğiz. İnşaat faaliyetleri başlatıldı.

60 BİNA ACİL YIKILACAK

1 milyon 520 bin bina incelendi. 60 bin bina acil yıkılacak, yıkık veya ağır hasarlı. Şubat ayında 14 bin 500 konutun inşasına başlamış olacağız. Hedefimiz önümüzdeki Nisan, Mayıs ayları içerisinde köylerimizde konut ihalelerini gerçekleştirmek.

"İSTANBUL'DA 1,5 MİLYON KONUT TAŞINACAK"

1 milyon 500 bin konutu dönüştüreceğimiz iki rezerv alana taşıyacağız. İstanbul'da oluşturacağımız 2 alanda rezerv konutları üreteceğiz ve şehrin içindeki o 1 milyon 500 bin riksli binayı belirlediğimiz 2 rezerv alanı hem Anadolu hem Avrupa yakasına taşıyacağız. Bu çerçevede de yoğunluğu azaltarak kentsel dönüşüm projelerini tüm deprem bölgesinde ve Marmara Bölgesi'nde devam edeceğiz. Sanayi alanlarını da depreme karşı güçlendirecek adımlarımızı atacağız

Bakan Akar'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

Çalışmaların yapılması sırasında Mehmetçik de ilk andan itibaren seferber oldu. İlk andan itibaren büyük bir azimle, fedakarlıkla çalıştı, çalışmalarını da sürdürüyor. Toplam 57 taburla, Kıbrıs dahil bulabildiğimiz ne varsa personelimizin intikali için gayret gösterdik. En önemli konu arama-kurtarmaydı. Birçok vatandaşımızın enkazlardan sağ olarak çıkarılmasında yardımcı oldular. TSK olarak neyimiz var neyimiz yok ilk andan itibaren vatandaşlarımızın yaralarının sarılması için çalıştık.

SURİYE'DEN YENİ GÖÇ DALGASI İDDİASI

Hiçbir şekilde Suriye tarafından Türkiye'ye doğru herhangi bir göç olmamıştır. Bunlar gerçekleri yansıtmıyor. Türkiye'ye yerleşmiş Suriyeli kardeşlerimizden yakınını kaybedenlerden kendi vatanına dönmek isteyenlerden 40-50 bini kendi ülkelerine gönüllü olarak döndüler.

"ÇALIŞMALARIMIZI 24 SAAT ESASI İLE SÜRDÜRECEĞİZ"

Çalışmalarımızı 24 saat esası ile sürdüreceğiz. Dün sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Adıyaman’daydık yapım süreçlerini aynı diğer illerimizde olduğu gibi başlattık. Aynı anlayışla il il ilçe ilçe vatandaşlarımızı dinleyeceğiz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...