Tgrt Haber
01 Eylül 2016 07:34

Başkan Topbaş av sezonu açılış törenine katıldı

'2016-2017 Su Ürünleri Av Sezonu'nun açılışı için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla Rumeli Feneri Balıkçı Barınağı'nda tören düzenlendi.

Başkan Topbaş av sezonu açılış törenine katıldı
topbaş,

Balıkçı ve balıkçı ailelerinin de yoğun ilgi gösterdiği Rumeli Feneri Balıkçı Barınağı'ndaki törene Başkan Topbaş ve Bakan Çelik’in yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin ile balıkçılık derneklerinin yetkilileri katıldı.

Türkiye Deniz Ülkesi

Törende konuşan Başkan Topbaş, Türkiye’nin deniz ülkesi olmasına rağmen yeterince denizlerinden faydalanamadığını söyledi. Son dönemdeki uygulamalarla birlikte balıkçılık sektöründe güzel gelişmelerin yaşanacağına vurgu yapan Başkan Topbaş, “Türkiye bir kıta özelliği gösteriyor. Bu kadar zenginlikleri olan bir ülkenin ekonomik açıdan da dünyada çok farklı bir noktada olması gerekir. Yerleşim sürecini doğru değerlendiremediğimiz için o günlerden bu güne gelen sıkıntılarla uğraşmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık dönemine kadar Türkiye’nin 5 yıllık kalkınma programlarının yanlışlıklarına vurgu yapan Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Bir teknik adam olarak söylemek isterim ki, maalesef Türkiye’de 5 yıllık kalkınma planları yapılırken bununla birlikte aynı zamanda arazi kullanım haritaları, ulusal planlar maalesef yapılmamış. Bu sorun ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlı döneminde düzeltilmeye başlandı. Bugüne kadar bu planlardan yoksun bir ülkeydik. Maalesef yine eskiden İstanbul’da İSKİ’nin kararlarında, eğer bölgenizde atık su şebekeniz yoksa, dere ve ırmaklara atık sularınızı bağlayabilirsiniz gibi kararlar alınmış. Tabi bu dereler denizlere de yetiştiğinde, kirlenmez denen dereler ve sonrasında da denizler kirlenmiş ve buralardaki hayat bizlere küsmüştü. Bu günlere geldiğimizde Sayın Cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığı döneminde başlattığı süreci hızla bizler devraldık ve İstanbul’da yüzde 97 ölçekte arıtma tesislerimiz tamamlandı ve denizlerimiz yeniden girilir bir hale geldi. Dere ıslah çalışmalarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz.”

Kaçak Avlanma

Alınan tedbirlere ve uyarılara rağmen yasak avlanmanın hala devam ettiğini dile getiren Başkan Topbaş, “Maalesef yanlış avlanmalar oluyor. Zaman zaman denizde görüyorum, av mevsimi dışında büyük gemiler projektörlerle avcılık yapıyorlar. Esasında bunlar denizciliği öldürüyorlar. İnsanların geleceğini yok ediyorlar. Biz dengeli ve doğru bir avcılık yapsak dünyada ekonomisi denizden gelen en yüksek ülke haline geliriz” ifadelerini kullandı.

Deniz ülkesi olmasına rağmen Türkiye’de kişi başına düşen balık tüketimin 8 kg. gibi az bir miktara tekabül ettiğini ifade eden Başkan Topbaş, bunu arttırmak için balıkçıların ve yerel yönetimlerin önemli bir sorumluluğa sahip olduklarını söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Yerel yönetim olarak bizler atık sularını denize akıtmayan bir İstanbul ortaya çıkardık. İstanbul’un boğazı takriben 30 km. Her iki sahilden yol boyunca uzanan ve yolun altında bulunan yalıların atık suları denize akardı. Bunların fosseptikleri vardı. Bizler göreve geldiğimizde her iki yakada da bunu itme yöntemiyle bu atık suları arıtma tesisinde arıtabilecek bir sistem kurduk. Kuşaklama yaptık ve denizlerde hayat yeniden başladı. Haliç için eskiden toprak doldurulup park yapılması yönünde üniversitelerin bilirkişi raporları vardı. Sayın Cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığı döneminde yoğun ve hummalı bir çalışma ile başlattığı 600 bin ton çamur bertaraf edildi. Bizler de boğazdan günde 265 bin küp suyu Haliç’e basacak sistemi hayata geçirerek Haliç’i yeniden canlandırdık. Demek ki çalışılırsa her şey başarılır.”

Gürpınar’a Yeni Yol

Başkan Topbaş, Gürpınar'da 460 bin metrekarelik bir balık hali yaptıklarını hatırlatarak tören alanına geldiğinde kendisine iletilen bir sorundan ve sorunu çözmek için izlenilecek yoldan şöyle bahsetti: “Gürpınar’da 460 bin metre karelik bir balık hali yaptık. Buraya geldiğimizde de bizlere tuttukları balıkları Gürpınar’a götürmek için kara yolunda bir sorun yaşadıklarını ve 3,5 km’lik bir yolun yapılması halinde sorunun çözüleceği bilgisini verdiler. Yarın genel sekreter yardımcım bu sorunu çözmek için yarın buraya gelerek görüşmeler yapacak. Bize bir sorun iletildiğinde anında çözüm bulmak zorundayız. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi biz bu millete hizmetkâr olmak için buraya geldik. Ayrıca burada imarla ilgili bazı problemler var. Şuanda burada danışmanım var ve ona da yetkiyi verdim çalışmalara başlayacak, muhtarlarımızda köylerdeki arıtma tesisleriyle ilgili sorunlar olduğunu bize bildirdiler. İnşallah köylerdeki derelerin ıslahı konusunda da hayvancılığın gelişmesi adına bir takım çalışmalara başlayacağımızın bilgisi vermek istiyorum.”

“Vira Bismillah, İnşallah yeni balık sezonu bereketli geçer” diyen Başkan Topbaş, balıkçılara ve yerel yöneticiler olarak kendilerine düşen görevleri şöyle sırladı: “Balıkçılarımız sabırla işlerini yaparsa, biz yerel yöneticiler olarakta balıkçılarımızın tuttukları balıkları vatandaşlarımızın sofrasına ulaşmasında kendilerine yardımcı olursak hem İstanbul halkı hem de Türkiye daha sağlıklı bir şekilde balık yeme fırsatına ulaşmış olur. Balıkçılarımız balığı hale sokmayayım da balık değerlensin mantığıyla değil, ben daha taze balığı halkıma nasıl yedirebilirimi düşünmek zorundadır.”

Balık sezonun başlaması nedeniyle balıkçılar için duaların okunduğu törenin sonunda Başkan Topbaş ve Bakan Çelik, halka pişirdikleri balıklardan dağıttı. Ayrıca yeni sezonun başlangıcı için düzenlenen kurdele töreni öncesinde ise kurban kesildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...