Tgrt Haber

Mülteci sorununa 10 maddelik plan

08 Şubat 2016 15:55
Mülteci sorununa 10 maddelik plan
mülteci, merkel,

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Çankaya Köşk'ünde düzenledikleri basın toplantısında kritik açıklamalarda bulundular.

Resmi karşılama törenini ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel baş başa görüştü. Görüşme sonrası liderler ortak basın toplantısı düzenledi. İşte o konuşmadan satır başları...

Davutoğlu:
Görüşmelerde ikili ilişkileri ele aldık. İlişkilerimiz iyi bir şekilde devam ediyor. Asıl mesele ise mülteci sorunudur. Halep fiilen bir kuşatma altına alınmaya çalışılıyor. Yeni bir trajedi ile karşı karşıyayız. Bu olayların hepsi Türkiye ve Avrupa'ya büyük bir baskı oluşturduğu aşikâr. Çok yakın istişarelere ihtiyacımız var. Sayın Şansölye dünyada en duyarlı yaklaşımlardan birini gösterdi. Bu duyarlılığı dolayısıyla Sayın Merkel'e teşekkür ediyorum. Bugün insanlık bir sınavla karşı karşıyayız ve bu sınavı hep beraber geçmemiz gerekiyor.

10 MADDELİK YOL PLANI

Kimse Türkiye'den mülteci sorununu tek başına yüklenmesini beklemesin. Sorun Avrupa ve dünyanın sorunudur. Angela Merkel, mülteci sorununda çok duyarlı davranmıştır. Avrupa ile mülteci konusunda 10 maddede oluşturduğumuz bir yol planı var. Halep'e yönelik bu saldırıların sonlandırılması hepimizin gayesidir. Sayın Şansölye, sınırda bulunan mültecilere yardım etmek için gereken adımların atılacağını söyledi.

İLK PROJELER HAFTAYA
İnsan kaçakçılarına karşı ciddi bir mücadele sürdürüyoruz. Biz insan kaçakçılığın her türünü insanlık suçu olarak görüyoruz. Bugün yine bir trajedi daha yaşadık. Sahte can yeleği ve bot yapan işletmelere karşı operasyonlar artarak devam edecek. Kimse bu mağdur insanların acıları üzerinden rant sağlayamaz. NATO savunma bakanları toplantısı var biliyorsunuz. NATO'nun da bu konuda harekete geçmesi için elimizden geleni yapacağız. Suriyeli mültecilerin üzerinden rant sağlayan diğer kişilerde başka ülkelerden gelip kendini mülteci gibi gösterenler. Bunlar kendi ülkelerine gönderilecek. 3 milyar Euroluk fonun kullanımı için derhal harekete geçilecek. Önümüzdeki hafta içinde ilk projeler AB tarafına iletilecek. İlk önceliğimiz öğrencilerin eğitimi ve sağlık kuruluşları.

Merkel:

Bugün yeniden bir araya geldik. Güncel konuları ele aldık. Türkiye ile AB arasındaki eylem planını ortaya koyacağız. Binlerce kişi Rus bombardımanına maruz kalıyor. Türkiye-Suriye sınırı arasındaki olaylara baktığımızda insanların zor durumda olduğunu görüyoruz. Almanya mültecilerin yeni kamplardaki ihtiyaçlarına yardımcı olacaktır. Yasadışı göçten konuştuk. Türkiye ve Yunanistan arasında böyle bir durum yaşanıyor. Emniyet güçleri arasında bir işbirliği söz konusu olacaktır.
 
KONTENJAN BELİRLENECEK
Mültecilerin yeniden evine dönme konusu var bildiğiniz gibi. Ocak ayında Yunanistan adasına gelen mültecilere baktığımızda bunların sadece yüzde 40'ı Suriyeli idi. Afganistan ve Afrika'dan gelen insanlar vardı. Bu yüzden mülteci konusunda bir kontenjan belirleyeceğiz. Yasal yönden göçe izin vereceğiz sadece. 3 Milyar Euro'luk bir ödeme söz konusu olacak. Çok yoğun bir gündemimiz vardı.

SORU-CEVAP
 
3 milyar Euro için bir takvim söz konusu mu, bu miktar artırılacak mı?
 
Merkel: Biz mümkün olduğu kadar yasal göçe izin vermek istiyoruz. Bu açıdan baktığımızda biz buradaki görevi paylaşmak istiyoruz. Türkiye bütün göçmeleri kabul etsin gibi bir anlam çıkarılmasın. Burada insan tacirleri var ve suçsuz insanlar denizde ölüyor. Bizim tarafımızdan yasal düzenlemeler yapılacak. Burada Türkiye geçici bir vatan olacaktır. Biz bunun için bir mali destek veriyoruz. Biz bu parayı bir sağlayıp harcayalım. Ondan sonra tekrar görüşebiliriz.

Türkiye 2.5 milyar mülteci alıyor ve Avrupa'nın tavrından şaşkın. Burada Türkiye'ye neler söyleyebilirsiniz, Türkiye'ye nasıl yardım edebilirsiniz?
 
Merkel: İki hükümet arasındaki insani yardım konusuna baktığımızda biz insan kaçakçıların hareketlerine göre hareket edemeyiz. Biz ne yapılması gerekiyorsa aramızda konuşup yapacağız. Biz bunun için bir çalışma mekanizması kurduk. AB'de gönüllü olan bazı ülkeler var bu konuda gereken adımlar atılacaktır.

60'a yakın PKK'lının öldürüldüğü söyleniyor. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?
 
Davutoğlu: Teröre karşı çok ciddi bir mücadele yürütüyoruz. Maalesef Türkiye'de terörün yöntemlerinin geliştirildiği aşikar. Cizre son derece kritik bir konumda. Cizre'de hiç bir silahlı örgütün kalmaması için yürüttüğümüz bir operasyon var. Resmi olarak bizim tarafımızdan yayınlanmayan hiç bir habere itibar edilmesin. Orada yaralıların olduğu söyleniyor. Böyle bir durum teyit edilmiyor. Önümüzdeki günlerde Cizre'de operasyon tamamlanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...