Tgrt Haber
04 May 2023 13:53 - Güncelleme : 04 May 2023 14:17

Uzmanlardan uyarı: Anne sütündeki hayati koruma özelliğine dikkat

Bebeklerin doğduktan sonra belirli bir süre anne sütüyle beslenmesinin önemi uzmanların uyarılarıyla bir kez daha ortaya çıktı. Yapılan araştırmalarda ilk 6 ay anne sütü alan bebeklerin bazı hastalıklardan çok daha rahat korunabildiği görüldü.

Uzmanlardan uyarı: Anne sütündeki hayati koruma özelliğine dikkat
anne sütü,enfeksiyon

Yenidoğan bebekler için anne sütü büyük bir önem taşıyor. Yenidoğan bir bebeğin ortalama 2 yemek kaşığı kadar midesi bulunuyor.

Bu alanın çok büyük bir hassasiyetle değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlardan annelere anne sütünün hayati önemine ilişkin bir kez daha uyarı geldi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Sayıner Şimşek 6 ay yalnızca anne sütü alan bebeklerde görülme riski yarı yarıya düşen hastalığın detaylarını paylaştı. 

ANNE SÜTÜ İLK 6 AYDA BÜYÜK BİR ÖNEM TAŞIYOR

AA'nın haberine göre, anne sütünün bebeklik çağı için önemine vurgu yapan, Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Sayıner Şimşek:  "Ciddi soğuk salgınlığı ve kulak-burun-boğaz enfeksiyonları 6 ay tek başına anne sütü alan bebeklerde yüzde 63 daha az görülüyor. Tıbbi bir gereklilik yoksa yeni doğan çocuğa su, şekerli su, mama gibi takviyeler verilmemeli". belirtti.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şimşek, anne sütünün bebeklerde enfeksiyon riskini azalttığını belirterek, "Ciddi soğuk algınlığı ve kulak-burun-boğaz enfeksiyonları 6 ay tek başına anne sütü alan bebeklerde yüzde 63 daha az görülüyor." dedi.

Uzmanlardan uyarı: Anne sütündeki hayati koruma özelliğine dikkat

YENİDOĞAN BEBEKLER İÇİN UYARIDA BULUNDU

Dr. Şimşek,  "Emzirme başarısı için doğum sonrası anne ile bebeğin hemen tensel temasının sağlanması, doğum sonrası rutin girişimlerin ertelenerek önceliğin emzirmeye verilmesi gerekir. İlk 24 saatte 8-12 kez emzirmenin teknik açıdan doğru bir şekilde sağlanması gerekir. Tıbbi bir gereklilik yoksa yeni doğan çocuğa su, şekerli su, mama gibi takviyeler verilmemelidir. Anneye D vitamini kullanması, doğru beslenmesi ve yeterli sıvı tüketmesi konusunda da önerilerde bulunulmalıdır. Hastane çıkışını takip eden 48-72 saat içinde emzirme süreci gözlemlenmeli ve sorunlar konuşulmalıdır." İfadesine yer verdi.

Ayrıca, Dr. Şimşek; ‘’Yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gıdaya 17 haftadan önce başlanmaması gerekiyor. Ek gıdaya başlama süreci 26 haftadan da geç olmamalı. Katı gıdaya çok erken başlamak yerine formül sütler tercih edilmelidir. Altı aydan büyük bebeklerde anne sütü yetersiz ise gereğinden çok tamamlayıcı besin veya başka bir süt vermek yerine, devam sütü ile destek verilmelidir." dedi.

Şimşek, bebeklerin midesinin 6'ncı ayda 1 çay fincanı, yaşına geldiğinde ise 1 su bardağı kadar olduğunu aktararak, "Erişkin bir insana kıyasla bu kadar küçük bir kapasitenin çok verimli kullanılması, yüksek enerjisi olan, yeterli protein ve mikro besin içerikli besinlerin bebeğe verilmesi gereklidir. Bu besinlerin kolay ulaşılabilen ve hazırlanabilecek bilindik gıdalar olması başarılı bir beslenme için temeldir. 6-8 aylık bir bebekte 2 öğün, 9-11 aylık bebekte 3 tamamlayıcı besin öğünü yeterlidir." olduğunu söyledi.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...