Tgrt Haber
25 Aralık 2023 17:38 - Güncelleme : 25 Aralık 2023 17:43

Grip ve Covid vakalarında artış korkutuyor! Prof. Mehmet Ceyhan uyardı: Kritik iki haftaya girildi

Kış aylarının gelmesiyle birlikte hastalıklarda artış yaşanıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, solunum yolu hastalıklarında bir artış yaşandığına dikkat çekerek “Kritik iki haftaya girdik. Vakalarda artış yaşanacak” dedi. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Grip,Covid

Kış aylarının gelmesiyle birlikte hastalıklar gün yüzüne çıktı. Özellikle grip vakaları son zamanlarda daha sık görülüyor. Acil servislere de bu şikayetlerle başvuranların sayısında artış var. Peki bu artışların sebebi ne, gripten nasıl korunabiliriz? Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, solunum yolu hastalıklarında bir artış yaşandığını söyledi. 

VAKALAR İÇİN KRİTİK İKİ HAFTA 

Hastalıklardaki artışın nedenlerini açıklayan Ceyhan, şunları söyledi: “İnsanların kapalı ortamlarda, havalandırmasız yerlerde bir araya gelmesi ve birbirlerine bu mikropları daha rahat ulaştırması. Tabii bu solunum yoluyla bulaşan hastalıklar deyince soğuk algınlığı dışında kulak ittihatları, menenjitler, zatürre, tüberküloz, Covid gibi hastalıklar da var.” Pandemi döneminde alınan önlemler nedeniyle grip vakalarında azalma yaşandığını kaydeden Ceyhan, “Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu hastalıklarda ciddi bir artış oldu. Türkiye'de son 10 yıla baktığımızda grip aralık ayının son haftası ya da ocağın ilk haftası maksimum seviyeye ulaşan bir hastalık. Dolayısıyla tam o döneme yaklaştık ve girmek üzereyiz. Bu 2 haftalık dönemde muhtemelen vaka sayısı çok yüksek olacak. Daha sonra mayıs başı ortaları gibi artık görmemeye başlayacağız” dedi. 

İSLAHDE ARTIŞ VAR 

Ceyhan,  gribin yanında Covid vakalarının da görüldüğüne dikkat çekerek şunları söyledi: “Bunlar birbirinden ayırt etmek zor. Dolayısıyla test yapmak lazım. Bu testin önemi şurada, grip tedavisi olan bir hastalık. Covid tedavisi olmayan sadece belirtilerine yönelik rahatlatıcı tedaviler verdiğimiz hastalıklar. Bu yüzden testler önemli. Bir de ishaller artıyor. Bunların bir kısmı Covid'e bağlı, bir kısmı da  rota virüs denilen virüse bağlı. Dolayısıyla bunların hepsi bir arada yataklık seviyelere yol açıyor.”  

GRİP İÇİN 1 METRE, COVİD İÇİN İKİ METRE MESAFE ÖNEMLİ 

“Zaten 05 yaş grubu, hamileler, 65 yaş üstü kronik organ rahatsızlığı olanlar, akciğer, karaciğer kalp hastalığı olanlar risk gurubunda. Devlet bu gruplara ücretsiz grip aşısı yapıyor, insanların ihmal etmeden bu aşıları yaptırmaları lazım” diyen Ceyhan, şunları söyledi: “Özellikle kalabalık yerlerde mümkünse grip için 1, Covid için 2 metre mesafe koyunuz. Bu mesafeyi sağlamaya dikkat etmek lazım. Grip yüzde 1, bazen yüzde 3 oranda ölüme yol açan bir hastalık. Ağır bir hastalıktır. Bunu soğuk algınlığıyla karıştırıp grip olmuşum, önemli değil diye düşünmemek lazım” dedi. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...