Tgrt Haber
29 Ocak 2024 14:17 - Güncelleme : 29 Ocak 2024 14:17

Uzmanlardan üçlü salgın uyarısı: Tehlike sürüyor, bu belirtilere dikkat!

Kış mevsimiyle birlikte artışa geçen soğuk algınlığı vakalarına karşı uyarı geldi. 3 farklı virüsün salgına dönüştüğüne dikkat çeken uzmanlar, virüslerin belirtilerini açıklayıp alınacak önlemleri sıraladı.

Editör: Onur Kaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
salgın,grip,koronavirüs

Havalar soğudu, hastalıklar çoğaldı. Aynı anda etkili olan 3 farklı virüs toplumda gizli salgına yol açtı.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, sağlığı tehdit eden üçlü salgın hakkında önemli uyarılarda bulundu. Özellikle yaşlı veya bağışıklık sistemi zayıf kişilerde hastalığın süresinin uzayabileceğini vurgulayan Leblebicioğlu, ayrıca birden fazla virüs ile ardışık enfeksiyon riskinin yüksek olduğunu ve bazı durumlarda viral enfeksiyonlara bakteriyel enfeksiyonların da eşlik edebileceğini belirtti.

KOVİD-19'UN ETKİSİ DEVAM EDİYOR

Kovid-19’un etkisini sürdürmeye devam ettiğini ve SARS-CoV-2 virüsü tarafından oluşturulan bir enfeksiyon olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Testlere sınırlı erişim olmasına rağmen, hastane başvurularının arttığı görülmektedir. Kovid-19 belirtileri arasında sıklıkla ateş, öksürük, nefes darlığı, kas ağrıları, halsizlik ve tat/duyu kaybı bulunur" şeklinde konuştu.

Enfeksiyonun yayılmasının önlemek için sosyal mesafe, maske takma ve hijyen kurallarının önemini vurgulayan profesör, Kovid-19 aşısının da hastalığın ciddiyetini azaltmaya yardımcı olabileceğini bildirdi.

Uzmanlardan üçlü salgın uyarısı: Tehlike sürüyor, bu belirtilere dikkat!

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Mevsimsel gribin A ve B tiplerine ait farklı varyantlarıyla tekrar etkili hale geldiğini belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, şöyle devam etti:

"Özellikle H1N1 Tip A'nın yeni bir varyantı, yaşlı ve küçük çocuklarda hastane başvurularını artırmaktadır. Grip belirtileri genellikle bulaşmadan 2-3 gün sonra ortaya çıkar ve 5-7 gün boyunca devam eder. Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, halsizlik ve vücut ağrıları gibi belirtiler görülür. Hastalar tipik olarak yaygın kas ve eklem ağrıları nedeniyle kendilerini dövülmüş gibi hissederler. Erken dönemde antiviral ilaçlar (oseltamivir) kullanılarak hastalık süresi kısaltılabilir ve iyileşme hızlandırılabilir. Grip aşısı da ciddi semptomların önlenmesinde etkilidir."

Uzmanlardan üçlü salgın uyarısı: Tehlike sürüyor, bu belirtilere dikkat!

BELİRTİ GÖSTERENLER HASTANEYE BAŞVURMALI

Solunum sinsityal virüsünün (RSV), bronşiolit ve zatürre gibi solunum yolu hastalıklarına yol açan bir virüs olduğunu belirten Hakan Leblebicioğlu, bunun özellikle çocukların hastane başvurularındaki ana sebeplerden biri olduğunu söyledi. RSV virüsünün yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri de ciddi biçimde etkileyebileceğine dikkat çeken Leblebicioğlu, virüsün belirtilerini şöyle anlattı:

RSV belirtileri arasında öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, ateş ve halsizlik bulunur. RSV hastalığında semptomları azaltmak için destekleyici tedaviler uygulanır. Gribal enfeksiyon belirtileri gösteren hastalar istirahat etmeli, bol su içmelidir. Bulundukları oda havalandırılmalı ve oda havası kuru olmamalıdır. Destek tedavisi olarak ateş düşürücü ilaçlar (asetominofen), nazal dekonjestanlar ve kuru öksürük şikâyeti olanlarda öksürük kesici ilaçlar kullanılabilir. Özellikle 38 derece üzerinde ateş, solunum güçlüğü ve semptomların uzaması durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır."

Uzmanlardan üçlü salgın uyarısı: Tehlike sürüyor, bu belirtilere dikkat!

"SOĞUK HAVALARDA MASKE TAKILMALI"

Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için alınması gereken tedbirlere dikkat çeken Leblebicioğlu, "Soğuk hava nedeniyle insanların daha fazla iç mekânlarda bulunduğu bu dönemde, hastaysanız evde kalmak, ellerinizi sık sık yıkamak, öksürürken kâğıt mendil kullanmak veya dirseğinize öksürmek, gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmamak önemlidir. Kalabalık ortamlarda maske takılmalıdır. Ayrıca, Kovid-19 ve grip gibi enfeksiyonlara karşı aşılanmayı unutmamalısınız" uyarısında bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...