Tgrt Haber
21 Temmuz 2023 12:47 - Güncelleme : 21 Temmuz 2023 17:26

Anne sütünde 'zehir' tehlikesi... 25 toksik madde bulundu!

ABD'de yapılan bir araştırmada, anne sütünde 25'ten fazla toksik madde bulundu. Bu maddelerin çocuklarda hafıza kaybı ve zeka geriliği gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi.

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: The Guardian
Anne sütünde 'zehir' tehlikesi... 25 toksik madde bulundu!
anne sütü zararlı mı,anne sütü faydaları,anne sütü

ABD'de yapılan bir araştırma, anne sütünde toksik maddelerin varlığını ortaya çıkardı. Araştırmada, anne sütünde daha önce tespit edilmemiş 25 farklı türden toksik madde bulunduğu gözler önüne serildi.

Bromfenol adı verilen, düzenlemeye tabi olmayan bir ateş yavaşlatıcı olarak bilinen bu zararlı maddenin ilk kez anne sütünde tespit edildiği belirtiliyor.

Bu kimyasalların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri arasında; hafıza düşüklüğü, dikkat eksikliği, zeka geriliği ve kanserojen olabileceği yer alıyor. "Güçlü bir nörotoksin" olarak kabul edilen bu maddelerin anne sütünde bulunması, uzmanlar arasında "endişe verici" olarak nitelendiriliyor.

KULLANIMI HALA DEVAM EDİYOR

50 farklı anneden alınan anne sütü örneklerinin analiz edilmesiyle gerçekleştirilen araştırmanın neticesinde, bu toksik maddelerin kullanımı devam ettiği sürece çocuk sağlığının olumsuz etkilenmesinin kaçınılmaz olduğu belirtildi.

Uzmanlar, bu zararlı kimyasalların kullanımına son verilmesi ve daha güvenli alternatiflere geçilmesi konusunda gerekli düzenlemelerin yapılması için hükümetlere çağrıda bulundu.

Avrupa Birliği ve New York gibi bazı bölgelerde bromlu alev geciktiricilerin kullanımı elektronik cihazlarda yasaklanmış olsa da, yasağa tabi olmayan maddelerin de benzer tehlikeleri taşıdığı ve anne sütünde tespit edildiği belirtiliyor.

Bromlu alev geciktiriciler, tüketicilere yönelik ürünlerde ve elektronik cihazlarda, yanmayı önlemek için kullanılan en az 75 kimyasal madde içeren bir sınıftır. 1970'li yıllarda, "aşırı toksik" olduğu gerekçesiyle yasaklanmıştı.

Araştırmada yer alan Toksikoloji Uzmanı Erika Schreder, “Bu tür nörotoksinlerin bulunması çok rahatsız edici. Hükümetler buna bir çözüm bulana kadar bu ürünlerin üretimi ve kullanımı devam edecek ve bunlar çocukların sağlığını etkileyecek” dedi.

Araştırma, Elsevier Environmental Pollution dergisinde yayımlandı.

Kaynak: The Guardian

Derleme: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...