Tgrt Haber
25 Ağustos 2023 16:44 - Güncelleme : 25 Ağustos 2023 16:45

İnsan gözyaşından enerji üretilecek: Bilim insanlarından dikkat çeken yeni çalışma

Bilim insanları, teknoloji ve sağlık arasındaki bağı giderek güçlendiriyor. İnsanların duygusal tepkilerini ifade etmek için kullandığı gözyaşları, kontakt lenslerin piline güç verecek.

Editör: Okan Güleş / Kaynak: interestingengineering
İnsan gözyaşından enerji üretilecek: Bilim insanlarından dikkat çeken yeni çalışma
kontakt lens,bilim

Teknoloji, tıp dünyasında akla gelmeyecek yeniliklere yelken açıyor. Özellikle yapay zekanın klinik denemelerinde başarı göstermesi gündemin taze konularından biri.

Ancak sadece bu kadarla sınırlı değil. Uzmanlar, insan gözyaşını bile boşa çıkarmayacak bir başka çalışmayı yürütmeye başladı. Öyle ki kontakt lenslerin pili için gözyaşı çözümü şimdiden teknoloji-sağlık alanında yankı uyandırdı.

GÖZYAŞI, ENERJİ ÜRETMEK İÇİN KULLANILACAK

Gözyaşları, insanların duygusal tepkilerini ifade etmek için kullandıkları doğal bir mekanizmadır. Ancak, son zamanlarda bilim insanları bu değerli sıvıyı daha da ileri taşımaya çalışıyor.

Su, tuzlar, enzimler ve diğer organik bileşenlerden oluşan gözyaşın oluşturan bileşenlerin bir araya gelerek elektrik enerjisi üretecek.

Akıllı kontakt lensler, göz sağlığını izlemek, görme bozukluklarını düzeltmek ve hatta artırılmış gerçeklik deneyimleri sunmak için kullanılan yenilikçi bir teknolojidir. Bu lensler, içerisinde bulunan elektronik bileşenler sayesinde çeşitli işlevleri yerine getirebilir. İşte burada devreye insan gözyaşlarıyla şarj edilen akıllı kontakt lens pili giriyor.

Bu teknolojide, akıllı kontakt lenslerin içerisinde bulunan piezoelektrik malzemeler, gözyaşlarından gelen mekanik baskıyı elektrik enerjisine dönüştürecek.  Daha sonra ise bu enerji, lensin içindeki küçük bir pilde depolanarak lensin çalışması için kullanılacak. Böylece, kullanıcıların gözyaşları sayesinde lenslerini şarj etmeleri de  mümkün olacak.

İnsan gözyaşlarının enerjiye dönüştürülmesi ve akıllı lenslerin bu enerjiyle şarj edilmesi, geleceğin teknolojileri arasında heyecan verici bir yer tutuyor.

Bu teknoloji sayesinde, daha sürdürülebilir ve kullanıcı dostu akıllı lenslerin geliştirilmesi mümkün hale gelebilir. İnsan gözyaşlarının gücünü keşfetmek, teknoloji dünyasında yeni bir dönemi başlatabilir.

Son olarak pil döngünün de 200 olacağını belirtmekte fayda var.

 

Kaynak: interestingengineering
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...