Tgrt Haber

Atanamayan öğretmenlerin mülakatla imtihanı

7 Mayıs 2024 10:04 | Güncelleme :7 Mayıs 2024 10:17

Uzunca bir zamandı atanamayan öğretmenler beklemede.

Cumhuriyetin 100. Yıldönümüne özel 100 bin atama yapılmasını bekliyorlardı olmadı.

68 bin atama olur diye beklediler o da olmadı. 

Artık atama olsun da ne kadar olursa olsun modunda bekliyorlar.

Ve beklenen an sonunda geldi. 

Bugün Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından atanacak öğretmenlerin sayısı kamuoyu ile paylaşıldı.

Aynı zamanda hangi branşa ne kadar öğretmen atanacağı da açıklandı.

Bana gelen bilgilere göre atanacak öğretmen sayısı maalesef beklendiği gibi 68 bin değil, dünkü yayınımda da söylediğim gibi 25 bin ile 30 bin arasındaydı.

Bakan Tekin ise az önce yaptığı açıklamada atama sayısının 20 bin olduğunu söyledi. 

10 yıldan fazla zamandır atanmayı bekleyen ama atanamayanlar var. Umarım en başta uzun zamandır atanamayan ve tabii çocuklarımıza en iyi şekilde eğitim verebilecek öğretmen adayları güzel haberi alır ve atanırlar. 

Uzun zamandır bekleyenler deyince mülakat meselesine de değinmeden olmaz.

Seçim öncesinde mülakatın kaldırılacağı vaadi hatırımızda.

Nasıl olmasın ki? Daha 1 ay geçti seçimin üzerinden ama mülakatın kaldırılmayacağı da ortaya çıktı.

Aslında benim kanaatime göre sınav ile bilgi seviyesi test edilen öğretmenlerden tabii ki en yüksek puanı elde edenler atanmalı.

Ama bilgi seviyesi yüksek de olsa; psikolojik durumu, iletişim kabiliyeti, beden dili, jest ve mimiklerinin nasıl olduğu, iyi bir İstanbul Türkçesine, hikaye anlatımı tekniklerine,  diksiyona, artikülasyona sahip olup olmadığı vb. gibi mülakat ile anlaşılabilecek pek çok durum da göz ardı edilmemeli.

Benim gibi tüm ebeveynler her alanda evlatlarını en başarılı öğretmenlere emanet etmek istiyor. En azından dersleri sıkmadan, başarılı bir şekilde anlatmalarını ve öğretmelerini bekliyor. 

Bu yüzden ben mülakatın olması gerektiğini düşünenlerdenim. 

Fakat yayınlarıma da konuk aldığım eğitim dünyasından bazı isimler de bu tarz nitel durumların tespit edilmesi için kullanılan mülakat yöntemlerinin istismara açık olduğunu hatta bu açığın yoğun bir şekilde kullanıldığı görüşünde. 

Zaten kamuoyunda mülakat konusunun bu kadar yoğun olarak tartışılmasının sebebi de bu değil mi?

Her ne kadar bakanlıktan bundan sonra mülakatların son derece şeffaf, kameralar tarafından kaydedilerek ve daha bir çok iyileştirme ile yapılacağı söylense de mülakata karşı toplumda çok ciddi bir güven zedelenmesi var.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, basın açıklamasında atamaların yapılmasında yüzde 50 KPSS puanı ve yüzde 50 mülakat puanı üzerinden bir değerlendirme yapılacağını aktardı. 

Mülakat konusu  her ne kadar şu an için netleşmiş olsa da daha uzun süre tartışılmaya devam edecek gibi görünüyor.

Ben de kimi zaman yazılarımda, kimi zaman da yayınlarımda eğitim dünyasının sorunlarını gündemde tutmaya devam edeceğim.

Bir sonraki yazımda ve programımda görüşmek üzere…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.