Tgrt Haber

Altun Start

16 Mart 2024 17:27 | Güncelleme :18 Mart 2024 15:55

Kıymetli okurum merhaba

Sana bu yazıyı geleceğimizin teminatı gençlerimizle Nevşehir’de buluşmak üzere çıktığım yolculukta İstanbul Havalimanı’da yazıyorum. Sanırım birazdan uçakta da yazmaya devam edeceğim.

İlk yazımın başlığı “Altun Start” oldu. Yeni bir başlangıç bu benim için. Algısal olarak “start” daha modern bir çağrışım yaptığı için başlangıç yerine bu kelimeyi seçtim. Yoksa Türkçe’yi doğru kullanma dersleri veren bir haberci ve ekran yüzü olarak kullanmamam gereken bir ifade bu. Altun ise malumun hem soyadım hem de daha geçmişten; Altın diye ifade ettiğimiz çok değerli madenin geleneksel ismi. Böylelikle bu başlıkla yazılarımda geleneksel ile modern anlayışların birbiriyle uyumlu bir harmoni içinde konular işleyeceğimin işaretini vermek istedim. 

Habercilikte de gelenekselden, en yeni gelişmelere ve teknolojilere doğru ilerlediğim bir hikayem var. 1990’ların ortalarında radyolarda başladığım habercilik yolculuğuma, 2000’lerin başlarından şu zamana kadar televizyonlarda, şimdilerde ise dijital mecralarda devam ediyorum. Evet, artık televizyonda yokum. Kendi isteğimle bıraktım. Gelecek dijitalde. Tamamen buna odaklandım. Doğum günüm olan 1 Ocak’tan itibaren yani bu senenin başında TGRT Haber’in YouTube kanalında her gün saat 15:00’te canlı yayında gündemi anlattığım, yorumlamaya çalıştığım ve seyircilerimden gelen mesajları da okuduğum interaktif bir programla kariyerimde de yeni bir doğum yaşadım. Şimdi de yazılarımla seninleyim. 

Geleneksel ve konvansiyonel medyadan, dijital platformlarda devam ettiiğim bu süreçte beni yalnız bırakmayacağını umuyorum. 

İhlas Medya’nın tüm organları da dijitale yoğunlaşmış durumda. Yönetim bu alana inanılmaz bir yatırım yapıyor ve ciddi bir istihdam sağlıyor. 

Şimdilik haftada bir gün yazacağım yazılarımı kısa sürede haftada iki güne çıkarmaya çalışacağım. Kim bilir zamanla talep ve beğeni artarsa her gün de yazarım. 

Sanırım ilk 3-4 yazım seçimle ilgili olacak. Çünkü adeta genel seçim havasında girdiğimiz yerel seçimlere 15 gün kaldı. Seçimin hemen ertesindeki günlerde de bu konu Türkiye’nin gündeminde olacaktır. Zaten yayınlarımda da siyaset ve ekonominin şu dönemde ciddi bir ağırlığı var. 

Peki gelecek bunun neresinde? diye sorduğunu duyar gibiyim. Evet, haklısın yazılarımda tez konum da olan yapay zeka başta olmak üzere teknoloji dünyasındaki pek çok gelişmeyi de belki de ilk kez benden duyacaksın. En güncel gelişmeleri yabancı kaynaklardan seçip sana ulaştırırken, bu yeni gelişmelerin  artıları ve eksileri üzerine de yer vereceğiz.

Otomotiv endüstrisinde inanılmaz bir dönüşüm var. Geleneksel yakıt sistemlerinde kaçış ve yeni teknoloji olan yüzde 100 elektrikli araçlara adeta bir hücum başladı dünyada. Fiyatlar göreceli olarak hızla düşüyor. Rekabet inanılmaz. Neredeyse yüz yıllık dev otomobil şirketleri bu yarışa adapte olamıyorlar. Hatta Apple gibi en zengin şirketler bile bu yarışa başlayamadan çekilmek zorunda kalıyor. Çok farklı parametreler var. Zengin olan fakiri değil, hızlı olan yavaşı geçiyor teknolojide. 

Siyaset, ekonomi ve teknolojinin dışında güncel konuları da es geçmeyeceğim. Türkiye’nin konuştuğu kriminal olaylardan kim bilir belki magazinel meselelere de zaman zaman yer vererek, sıkıcı olmayan yazılar üretmek de dikkat etmem gerken noktalardan biri. 

Anladık Alper sadede gel demeden ben bugünkü konuma geçeyim. 

Günlerdir seçim atmosferindeki tüm gelişmeleri takip ediyorum. Dikkatimi çeken bazı noktaları sıralayayım:

1- Yerel seçim olmasına rağmen ilçeler bazında vatandaşlar hizmet odaklı oy kullanmayı düşünse dahi şehirler özelinde durum pek de öyle değil gibi. İdeolojik ve partizan bakış oy verme eğilimini neredeyse tamamen etkiliyor. 

2- Bu bağlamda ekonomi ve pahalılıktan şikayetçi olan düşük gelirli kesimlerin bir kısmı bu seçimde az ya da çok mutlaka etkili olacak.

3- Önceki seçimde çok konuşulan Millet İttifakı’nda yer alan partilerin hem kendi aralarında hem de içlerinde dağınık ve kavgacı bir görüntü vermelerinin sonuçlarını da seçimin hemen ertesinde görmeye başlayacağız. 

4- YRP ve DEM partilerini; aldıkları kararlar ve tutumlarla Ak Parti ve CHP’nin kazanacağı veya kaybedeceği il ya da ilçeler sebebiyle daha çok konuşacağız. Ayrıca YRP, oylarında ciddi bir artış yaşarsa özgüven patlamasıyla 2028 yolunda adımlarını hızlandıracak ve eleştirel söylemlerini artıracaktır. 

5- Emeklilerin, özellikle en düşük maaş olan 10 bin lira aylık alanların, seçim sonuçlarına etkisi üzerinden, bu sisteme ivedilikle neşter atılıp atılmayacağı tartışmaları daha da yoğunlaşacak. 

6- Ekrem İmamoğlu İstanbul’da seçimi kaybederse CHP’deki durumu ne olacak? Genel Başkanlık için mi harekete geçecek? Kemal Kılıçdaroğlu yeniden kolları mı sıvayacak? İmamoğlu daha merkeziyetçi bir parti kurarak bunun başına mı geçecek? Bu soruların cevapları yanıt bulmaya başlayacak. Kazanırsa Cumhurbaşkanlığı için bundan sonra ne gibi adımlar atacağı da merak konusu olacak. 

7-Son zamanlarda istifalarla sarsılan İYİ Parti, oylarında ciddi bir düşüş yaşarsa parti içi muhalefet karşısında Meral Akşener daha fazla dayanabilecek mi? Yoksa siyaseti bırakma kararı mı alacak? Bu da şimdiden merak konusu. Yavuz Ağıralioğlu’nun Ekim’de yeni bir parti kurmasıyla İYİ partiden istifalar da hızlanabilir. 

8-Merkezi ve yerel yönetimin uyumlu bir şekilde çalışması konusu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hatay’daki konuşmasından sonra çok konuşulmuştu. İstanbul’da Murat Kurum kazanırsa, İstanbul için verilen vaadlerin hızla yerine getirilip getirilmeyeceği de takip edilecek. 5 yılda 650 bin konut gibi dev proje vaadleri kentsel dönüşümün gerçekleşebilmesi ve İstanbul’un beklenen olası büyük depremden korunabilmesi için faydalı olabilecek gibi gözüküyor. Tabii bu sayıya ulaşılabilecek mi? Bekleyip, göreceğiz. 

9- Saadet, Gelecek, DEVA gibi adaylarının anketlerde ancak diğer kategorisinde yer alabildiği partilerin 2028 için birleşip birleşmeyecekleri ya da nasıl bir yol izleyecekleri de kamuoyu tarafında dikkatle izlenecek. 

10- Seçim sonrası en çok merak edilen Türkiye gündemine dair konular ise; Kentsel dönüşümün hızlanması, enflasyonun düşürülmesi, emeklilik sisteminin arızalı yönlerinin düzeltilmesi, vergi reformunun sağlanıp sağlanmayacağı, Anayasa değişikliği, sokak köpekleri meselesi, özellikle İstanbul’da taksi sorunun çözülüp çözülmeyeceği, yeni ulaşım akslarıyla trafik sorununun çözümü, fırsatçılık yapan dev şirketlerin denetlenmesi ve sorunun tamamen düzeltilmesi şeklinde olacak. 

Uçak kalkmak üzere. Umarım Altın gibi güzel bir başlangıç olmuştur.

Beni, zengin menüsü, bol ve çeşitli haber içeriği, sıcak gelişmeleri bildirmedeki hızı ve yenilenen tasarımıyla göz dolduran tgrthaber.com.tr adresinden okumayı unutma.

Bir sonraki yazımda ve YouTube yayınlarımda görüşmek üzere. 

Kal sağlıcakla…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yaşar oner21 Mart 2024 16:46

Yeni başlangıçlar yeni ufuklar hayırlısı olsun

Murat Z.19 Mart 2024 03:53

Harika bir yazı olmuş. Keyifle okudum.

Yakup Altun18 Mart 2024 21:15

Metni okudum başarılar diliyorum