Tgrt Haber
16 Temmuz 2022 14:41 - Güncelleme : 16 Temmuz 2022 15:02

Turist akınına uğrayan Kapadokya’da yapmanız gerekenler listesi

Dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğiniz doğal oluşumu, farklı kültürel tarihi ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış konumuyla Kapadokya şüphesi Türkiye’nin en özel bölgesi. Gezerken tarihe yolculuk yapacağınız bu bölgenin her alanı sizi şaşırtacak farklı bir atmosfere sahip ve dolayısıyla görülmesi gereken çok fazla noktası bulunuyor.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Turist akınına uğrayan Kapadokya’da yapmanız gerekenler listesi
kapadokya,kapadokya etkinlikleri,kapadokya turu,göreme,ürgüp,balon turu

Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğrayan Kapadokya, özellikle kültür turizmi gezilerine önem verenler için yurt içinde de tercih edilen önemli bir destinasyon oldu. Dolayısıyla kendi sınırlarımız içindeki bu tarihi medeniyet merkezi, yerli turistlerin de yoğun ziyaretine uğruyor. 2022’nin ilk 5 ayında 1 milyonu aşan yerli ve yabancı ziyaretçisiyle dünya turizminin de ilgi odağı olan Kapadokya’da neler yapabileceğinizi biliyor musunuz? Geniş bir aktivite yelpazesine sahip olan Kapadokya’da yapacaklarınız konusunda bir rehbere ihtiyacınız varsa listemiz size yardımcı olabilir.

Turist akınına uğrayan Kapadokya’da yapmanız gerekenler listesi

MAĞARALARDA KALIN

Dünya sıralamalarına girmiş en lüks otelleriyle Kapadokya’da yöresel temalı mağara odalarda, vadilere bakan bir manzarayla uyanabilirsiniz. Eğer bütçeniz daha mütevazi konaklamaya elveriyorsa Kapadokya’da yine yöresel olarak düzenlenmiş taş evlerden de var. Hem eski yaşamın izlerini hem de modernliğe uyumunu bir arada yaşayabilir, dünyanın en güzel sabahlarına burada uyanabilirsiniz.

Turist akınına uğrayan Kapadokya’da yapmanız gerekenler listesi

YERALTI ŞEHİRLERİNE İNİN

Yerin onlarca metre altında uzun süre çıkmadan binlerce insanın ve hayvanın nefes alabileceği kılcal hava kanallarıyla donatılmış yer altı şehirlerini bulabileceğiniz Kapadokya’da şu an bilinen 36 yeraltı şehri var. Bunlardan en büyüğü tarihi M.Ö. 3000’lere dayanan Kaymaklı ve Derinkuyu Yeraltı Şehri. Kapadokya’da yapılacaklar arasında Kaymaklı ve Derinkuyu’yu kadar Özkonak, Tatların, Mazı, Özlüce, Gaziemir yeraltı şehirlerini de görülmesi gerekiyor. Savaşlardan kaçan halkın güneş ışığına hasretini bu yeraltı şehirlerini gezerken hissedebilirsiniz.

Turist akınına uğrayan Kapadokya’da yapmanız gerekenler listesi

TARİHİ ALANLARI GEZİN

Birçoğu tarihi Kalkolitik döneme, Hititlere uzanacak kadar eski, bazıları ise Selçuklu, Osmanlı gibi Türk medeniyetlerinin temelini oluşturan yakın tarih izlerini taşıyor. Hristiyanların Roma baskısından korkarak kaçak yaşadığı ve yayılarak çoğaldığı vadiler, vadilerde bazen gizli saklı, bazen derli toplu karşılaşacağınız kiliseler, medreseler; kayaların içine oyulmuş evler, geçim kaynağı olmuş güvercinlikler size farklı zamanlara götürebilir. Mutlaka görülmesi gereken tarihi alanların arasında Göreme Açık Hava Müzesi Derinkuyu veya Kaymaklı Yeraltı Şehri, Ihlara Vadisi, Aşk Vadisi, Kızılçukur Vadisi, Ortahisar Kalesi, Çavuşin Kalesi ve Uçhisar Kalesi, Mustafapaşa Rum Köyü bulunuyor.

Turist akınına uğrayan Kapadokya’da yapmanız gerekenler listesi

VADİLERDE YÜRÜYÜŞ YAPIN

Vadiler sadece yürüyüş parkuru değil, aynı zamanda kayaların içine oyulmuş tarihi kiliseleri, yaşam alanlarını, peribacalarını da izleyebileceğiniz muazzam bir güzergâh niteliği taşıyor.  Herkes tarafından keşfedilmiş Güvercinlik Vadisi, güneşin batışı denince akla gelen Kızıl Vadi, romantizmi çağrıştıran Aşk Vadisi, Peribacalarının şov yaptığı Zelve ve Paşabağı görülmeyesi gereken vadiler.

Turist akınına uğrayan Kapadokya’da yapmanız gerekenler listesi

BALON TURU YAPIN

Kapadokya balon turu pahalı bir aktivite olsa da deneyimleyenlerin fazlasıyla memnun kaldığı bir aktivite. Kapadokya balon turuna katılmak için bölgede profesyonel olarak çalışan firmalar oldukça fazla. Gün doğmadan peri bacalarını pembe bulutların arasında izlemek ve güneşin gözlerini açışını görmek isterseniz unutulmaz bir tecrübe yaşayabilirsiniz.

Turist akınına uğrayan Kapadokya’da yapmanız gerekenler listesi

TÜRK GECELERİNE KATILIN

Özellikle Uçhisar ve Avanos’da Türk kültürünü tanıtmak ve eğlenceli vakit geçirmek amacıyla düzenlenen Kapadokya Türk Geceleri’ne yabancı turistlerin ilgisi büyük. Çok büyük kayadan oyma yeraltı restaurantlarında oryantalden, fasıla, folklora kadar farklı danslar izleyebilir, aynı zamanda yöre mutfağının leziz yemeklerini deneyebilirsiniz.

Turist akınına uğrayan Kapadokya’da yapmanız gerekenler listesi

AVANOS’TA ÇÖMLEK YAPIN

Avanos’un merkezinde bolca görebileceğiniz ve ‘chez’ olarak isimlendirilen işliklerde önce ustasından kısa bir ders alabilir, sonra kendi hayal dünyanızla farklı çömlekler oluşturabilirsiniz. Böylece kendi ellerinizle yaptığınız bölgesel bir hediye yapabilirsiniz. Ayrıca Avanos’daki Güray Müze’de hem kilden hem de taştan yapılmış birçok eserini görebilirsiniz. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...