Tgrt Haber

2023 yaşlılık maaşı şartları nelerdir?

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
13 Nisan 2023 14:42 - Güncelleme : 13 Nisan 2023 15:00
2023 yaşlılık maaşı şartları nelerdir?
yaşlı aylığı,yaşlılık maaşı

Yaşlılık maaşı başvuru şartları 2023 yılında düzenlenmiştir. Yaşlılık maaşı almak isteyen kişilerin belirli şartları tamamlaması gerekir. Bu sebeple de şartlar tamamlandığı andan itibaren başvuru gerçekleştirilir.

Yaşlılık maaşı almak isteyenler genellikle 65 yaş aylığı isminde açılan yardıma başvurmaktadır. 65 yaş aylığı bu yaşı dolduran kişilere verilen bir maaş türüdür. Ancak tek şart yaşı doldurmak değildir. Aynı zamanda kişilerin ekonomik olarak muhtaç durumda olmaları beklenir.

65 YAŞ AYLIĞI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

65 yaş aylığı şartları şu şekilde açıklanabilir:

  • Yaş: 65 yaşını doldurmuş olan herkes yaşlılık maaşı için başvuru yapabilir.
  • Muhtaçlık: Her sene devlet tarafından belirlenen bir muhtaçlık sınırı vardır. Kişilerin muhtaçlık sınırı kapsamında olması gerekir. Muhtaçlık sınırı yetkili makamlar tarafından onaylanmalı ve belgelenmelidir.
  • Prim: Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sigortalı olarak çalışıldığı takdirde prim ödenir. Prim ödemesi olmayan, prim ödemeyen, yaşlılar aylık için başvuru gerçekleştirebilir.
  • SGK: Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen sigortalılık durumunun olmaması, SGK tarafından yapılan yardımların alınmaması ve haklardan faydalanılmaması halinde başvuru yapılabilir.

65 YAŞ AYLIĞI BAŞVURUSU NEREDEN YAPILIR?

65 yaş aylığı başvuru yeri öncelikle kaymakamlıktır. Bölgede kaymakamlık yok ise valilik üzerinden de ön başvuru yapılabilir. Ön başvuru muhtaçlık durumunun kanıtlanması içindir. Muhtaçlık (fakirlik) belgesi alındıktan ve şartlar sağlandıktan sonra 65 yaş aylığı için başvuru yapılır. Tüm belge ve işlemleri tamamlayan başvuru sahipleri doğrudan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden süreci tamamlayabilir.

AYNI EVDE YAŞAYAN VE AYNI AİLEDEN OLAN 2 KİŞİ YAŞLILIK AYLIĞI ALABİLİR Mİ?

Aynı aileden yaşlılık aylığı için başvuru yapmak mümkün hale getirilmiştir. 2018 yılında yapılan düzenlemelerin ardından aynı aileden olan iki kişi yaşlılık aylığı alabilir. Yaşlılık aylığı almak isteyen kişiler aynı aileden farklı akrabaları ile yaşadıkları takdirde eskiden başvuru yapamıyordu. Ancak günümüzde aynı aileden olan kişiler de yaşlılık aylığına başvuru yapabilir. Burada kanun ile değiştirilen asıl madde gelir şartının kapsamıdır. 65 yaş aylığına başvurmak isteyen kişilerin hem kendi gelirleri hem de evli oldukları takdirde eşlerinin gelirleri göz önünde bulundurulur. Dolayısıyla aynı aileden başka kişiler de yaşlılık aylığına rahatlıkla başvurabilir ve diğer şartlarını sağladıkları takdirde hak kazanabilirler.

YAŞLILIK MAAŞI NE KADAR?

Yaşlılık maaşının miktarı her sene belirli düzenlemeler ile artış gösterir. Yetkililer tarafından yapılan incelemeler sonucunda mevcut dönemdeki yaşlılık maaşı belirlenmiştir. 2023 yılı itibari ile yaşlılık aylığı alacak olan kişilere 2 bin 604 Türk lirası maaş verilecektir. 2023 ocak ayı itibari ile geçerli olan bu kural neticesinde mevcutta aylık alanlar ve yeni başvuru yapacak olan kişilere verilecek tutar bu şekildedir.

65 YAŞ AYLIĞI NE ZAMAN ALINIR?

65 yaş aylığı alma zamanı hükümet tarafından belirlenmiştir. Başvuru yapan kişiler 3’er aylık ödeme alır. Bu ödemelerin yapıldığı aylar ise şunlardır:

  • Mart ayı (ilk ödeme)
  • Haziran ayı (ikinci ödeme)
  • Eylül ayı (üçüncü ödeme)
  • Aralık ayı (dördüncü ve son ödeme)

Bu ödemeler yıl içerisinde gerçekleştirilir. Aylık yapılan yaşlılık desteği bulunmamaktadır. Belirli dönemlerde aylık alan kişilere erzak yardımları da yapılabilir.

YAŞLILIK AYLIĞI BAŞVURU SORGUSU YAPILIR MI?

Yaşlılık aylığı başvuru kontrolü yapmak isteyenler e – devlet sistemini tercih edebilir. E – devlet sisteminde yer alan maddeler uyarınca 65 yaş aylığı için sorgu, başvuru, kontrol yapılmasına izin verilmektedir. Bazı süreçlerde e – devlet başvuru ekranından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının başvuru sayfasına da yönlendirme yapılabilmektedir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hatice koc 8 Ağustos 2023 23:44

65yas aylığı alabilirmi

Güllü 19 Temmuz 2023 13:05

Benim 1 evim var gelirim yok bende alabilirmiyim 67 yaşındayım

Aliye14 Temmuz 2023 20:29

65.yaşındayım eşim emekli ben maaş.alabilirmiyim

Sonraki Haber Yükleniyor...