Tgrt Haber
13 Haziran 2020 14:30

Ahşap boyama nasıl yapılır? Ahşap boyama malzemeleri nelerdir?

Ahşap boyamayı, çok iyi bir şekilde yapmak için evinize en yakın ahşap boyama kursuna gidebilirsiniz. Bununla birlikte şimdi anlatacağımız adımları takip ederek de dilediğiniz ahşap eşyanızı kolaylıkla ve güzel bir şekilde boyayabilirsiniz. Aşağıdaki teknik ile tüm masa, sehpa, tepsi gibi eşyalarınızı rahatlıkla boyayabilirsiniz.

Ahşap boyama nasıl yapılır? Ahşap boyama malzemeleri nelerdir?
Ahşap boyama nasıl yapılır? Ahşap boyama malzemeleri nelerdir?,
  1. Adım zımpara

Bu adımda elinizde iki adet zımpara olabilir. Bunlardan biri sünger diğeri ise kağıt zımpara. Sünger zımpara, geniş yüzeylerde, kağıt zımpara ise daha küçük ve kenarlı yüzeylerde kullanılır. Boyayacağın pürürzsüz hale gelmesi boyanın en iyi şeklini alması için önemli. Bu nedenle güzel bir şekilde zımparayalın.

  1. Boya

Ahşap yüzeylerde genellikle akrilik boya tercih edilir. Yapı itibari ile ahşaba en uygun boya çeşidi budur. Birçok markanın, onlarca renk kartelasından kendi zevkinize göre istediğiniz rengi seçerek boyayacağınız zemini bir kat boyayın. Burada fırçanızın da birkaç farklı çeşit olması sizin işinizi çok fazla kolaylaştıracaktır. Eğer yüzey ilk katta istediğiniz renge ulaşmadıysa tamamen kuruyana kadar bekleyin ve ardından ikinci katı boyayarak tekrar kurutun.

  1. Vernik

Yaptığınız boyanın daha uzun süreli kullanımı ve daha pürüzsüz görünümü için vernik yapılmalıdır. Vernik yapılmadan, boya mutlaka kurutulmalıdır. Boya tamamen kurumadan vernik ile boyanmamalıdır. Sprey vernikler de kullanılabilir ancak likit olanlar her zaman daha sağlam olur.  Ayrıca parlak sevmeyenler için mat vernik de satılmaktadır.

Ahşap Boyama Seti

Ahşap boyama setini, tüm hobi marketlerden veya internet üzerinden alabilirsiniz.

Ahşap masa boyama

Ahşap masa boyamayı, yukarıda anlattığımız teknik ile akrilik bir boya ile boyayabilirsiniz. Dilerseniz stencil denilen, zemine şekil vermek için hazır bir şekilde satılan kağıtlardan alarak bunları masanızın üzerine koyup kalan tüm kısmı kağıt veya gazete ile kapatarak sprey veya likit boya ile boyayabilirsiniz. Bunları dolap kapaklarına da uygulayabilirsiniz.

Ham ahşap Boyama

Ham ahşap, genellikle çıplak gibi duran, çeşitli hobi dükkanlarında gördüğümüz ahşap eşyalardır. Bunların arasında birçok şey bulabilirsiniz. Tepsiden tutun da bebek beşiğine kadar her şeyi bu şekilde ham alıp boyamak mümkün.

Ham ahşap boyamak için yine zımpara yapmak iyi olacaktır. Ardından akrilik bir boya ile boyayın. Bunun ardından kurumasını mutlaka bekleyin. İyice kuruduktan sonra vernikleyin.

Ahşap Boyama eskitme

Eskitme, bir ahşap boyama tekniğidir. Eskitme yapmak istediğiniz zemini önce düz bir boya ile boyayın, ardından kuru, büyük ve eski bir fırçayı alın. Eskitme yapmak istediğiniz renge fırçayı batırıp, çıkarttıktan sonra fazla boyayı bir kağıda silin ve kalan az boyayı da eskitme yapmak istediğiniz yerlere sürün. Bunu özellikle köşelere yapmanız oldukça güzel ve gerçek bir eskitme gibi görünmesine neden olacaktır. Eskitme yaparken, fırçayı tek bir hamlede, yatay ve sert bir şekilde sürün. Daha çok birleşim yerlerine, kenarlara ve sivri uçlara uygulamalısınız.

Akrilik boya ile ahşap boyama

Ahşap boyama genellikle akrilik boya ile yapılmaktadır. Bunun nasıl yapılacağını yukarıda bulabilirsiniz. Basit bir şekilde anlattığımız bu uygulamayı dilediğiniz markanın, dilediğiniz mat, parlak, metalik gibi boya seçenekleri ile renklendirebilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...