Tgrt Haber
22 Kasım 2021 10:25

Altın fiyatı Fed toplantısını bekliyor! Gram altın ne kadar?

Altın fiyatı geçtiğimiz haftaya yükselişle başlarken haftanın ilk işlem gününde yükselişini koruyor. Gram altın fiyatları için önemli olan altın ons fiyatı ABD’den gelecek haberlere odaklandı. Peki gram altın ne kadar? Omicron varyantı altın fiyatına etki eder mi? Fed toplantısı ne zaman? İşte İslam Memiş altın tahmini

Altın fiyatı Fed toplantısını bekliyor! Gram altın ne kadar?
altın,fed,fed tutanakları,merkez bankası,gram altın

Altın fiyatı ile gözler Fed toplantısına çevrildi. Fed Başkanı Powell'ın dün Senato Bankacılık Komitesi'nde yaptığı konuşmada Fed'in varlık alımlarını azaltmaya hız vereceğine işaret etti. Açıklamaların ardından ons altın sert düşüşe geçerek 1.800 doların altına geriledi. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen dolar/TL kurundaki sert yükselişle dün rekor tazeledi. Omicron varyantının küresel piyasalarda oluşturduğu endişeler Dünya Sağlık Örgütü'nün rahatlatıcı açıklamalarının ardından dağılmaya başladı. Fed Başkanı Jerome Powell, Omicron varyantının ekonomiye etkisi hakkında açıklama yaptı. Omicron varyantının istihdam ve ekonomik faaliyet için aşağı yönlü riskler oluşturduğunun altını çizdi. Açıklamada Omicron varyantı ile virüse yönelik artan endişelerin, insanların çalışma istekliliğini azaltacağını ve bunun da işgücü piyasalarını kötü etkileyeceğini sözleri yer aldı. Fed Başkanı varyantın ekonomide iyileşmeyi yavaşlatacağını ve tedarik zinciri aksaklıklarını artıracağını söyledi. Altın fiyatları, cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasıyla yükselirken, altın yatırımcıları Omicron varyantının ekonomi üzerinde oluşturacağı baskı ihitmaline odaklandı. 

7 ARALIK GRAM ALTIN NE KADAR? 

Altın yatırımcıları, Fed’in izleyeceği faiz politikasına odaklandı. Fed politika yapıcısı, yüksek gelen enflasyon verileri sonrasında varlık alımlarının daha hızlı azaltılmasının gerektiğine dair yorumlarda bulundu. Varlık alımı azaltımının hızlanması faizleri artırarak altını destekleyen yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamının kaybolmasına yol açabilir. Gram altın küresel altın fiyatlarındaki gerilemeye rağmen Dolar/TL ’deki yüksek seviyelerle kayıplarını sınırlayarak haftanın ilk işlem gününe 797 TL seviyelerinden giriş yaptı. Peki gram altın ne kadar? 

7 Aralık Salı günü gram altın 784 TL üzerinden alıcı buluyor. 

ÇEYREK ALTIN NE KADAR? 

Küresel bazda enflasyonun büyük yükseliş göstermesi yatırımcıları altın alımına teşvik etti. Fed toplantısını bekleyen altın alıcısı çeyrek altın fiyatı hakkında araştırma yapmaya başladı. 7 Aralık Salı çeyrek altın 1.276 TL’ye satılırken alış fiyatı 1.248 TL oldu. 

FED TOPLANTISI NE ZAMAN YAPILACAK? 

Fed, 15 Aralık'ta yeni üç aylık tahminlerini yayınlayacak. ABD Başkanı Biden, Fed başkanlığı için yeniden Jerome Powell'ı aday gösterme kararı aldı. Biden, ismi Fed başkanlığı için geçen Lael Brainard'ı da Fed başkan yardımcılığı için aday gösterecek.

Açıklamada Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD ekonomisinin pandemiden toparlanmaya devam ettiği belirtilirken Powell'in hükümetin artan enflasyon ile mücadele için harekete geçtiği ortamda Fed'e liderlik etmekte başarılı olduğu vugulandı. Biden, "İki önemli hedef arasında dengeyi sağlamak Fed'in işi. İlk iş mümkün olduğu kadar Amerikalıyı çalışma hayatına çekerek maksimum istihdamı başarmak. İkincisi enflasyonu düşük ve istikrarlı tutmak. Bu hedefleri başarmak için sabır, beceri ve bağımsızlık gerekli" ifadelerini kullandı.

Altın fiyatı Fed toplantısını bekliyor! Gram altın ne kadar?

ONS ALTIN NE KADAR?

Altın fiyatlarında hareketlilik devam ederken ons altın, geçen haftaya 1.850 dolar civarında başladıktan sonra hızlı bir şekilde 1.800 doların altına geriledi. Cuma günü yeni koronavirüs varyantı Omicron’un piyasalarda oluşturduğu endişelerle 1.810 dolara kadar tırmanan ons altın, salı günü Powell’ın açıklamaları sonrasında 1.778 dolara kadar düştü.  Altın yatırımcıları bir yandan da Fed toplantısı için bekliyor. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari yaklaşan toplantı öncesi Fed’in yükselen enflasyona aşırı tepki vermemesi gerektiğini bu durumun geçici olduğunu ifade etmişti.

Analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omicron varyantının oluşturduğu belirsizlikler ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın hafta başından bu yana yaptığı şahin açıklamalarla altının ons fiyatı üzerindeki baskının devam ettiğini söyledi. 6 Aralık Pazartesi sabah saatlerinde ons altın 1.783 TL seviyelerinden işlem görüyor. 

YARIM ALTIN KAÇ TL? 

ABD'de artan enflasyon baskılarının ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenenden önce sıkı para politikasına zorlayabileceği endişelerini artırdı. Altın fiyatı üzerinden etkili olan Fed tutanakları fiyatlamalarda önemli rol oynayacak. Haftanın ilk işlem gününde yarım altın güncel olarak 2.495 TL’den satılırken 2.552 TL üzerinden alınıyor. 

İSLAM MEMİŞ ALTIN TAHMİNİ 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın fiyatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İslam Memiş, ''Bugüne kadar altın için hep ‘alın’ tavsiyemiz oldu. Gidişat belli. Sürekli yukarı yönlü hamlelerini devam ettiren bir kur ve altın var karşımızda. Dolar nereye, gram altın oraya. Ons altında hızlı bir toparlanma olduğunu belirten İslam Memiş, ''Ons atın dünyadaki enflasyonu satın almaya devam ediyor. Haliyle de TCMB faiz indirimini pas geçerse mutlaka teknik açıdan bir düzeltme olacaktır. Bu altını satıp, daha sonra ‘aşağıdan alırım’ düşüncesini doğurmuyor. Bu öngördüğümüz kısa vadeli geri çekilmeler ve düzeltmelerde altın ve döviz borcu olan vatandaşlara bir fırsat sunacaktır. Ben varlıkları satma konusunda vatandaşların düşüncesine çok da katılmıyorum. Bence iyi düşünmeliler'' dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...