Tgrt Haber
13 Ağustos 2020 18:15 - Güncelleme : 10 Eylül 2022 19:10

Ankara Gezi Rehberi / Ankara'da Gezilecek Yerler

Çoğu İstanbullu için Ankara’nın en güzel tarafı; “İstanbul’a dönüşü…” şeklindedir. Peki gerçekten işin aslı böyle mi? Açıkçası biz öyle olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü, Ankara Türkiye’nin başkenti, ikinci büyük nüfusa sahip önemli kenti… Ayrıca coğrafi konumu itibariyle ülkenin kalbi sayılan şehrin bilinen en az tarihi 10 bin yıl öncesine yani Eski Taş Çağı’na kadar uzanıyor. Bu kentte; Hititler, Frigler, Lidyalılar, Ahamenişler, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu’nun ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşadığı ortada iken Ankaralıları üzmeye hiçbir İstanbullunun hakkı olmadığını düşünüyoruz. İşte bu gezi yazımızda Ankara ile ilgili olumsuz tabuyu yıkmayı amaçlıyoruz. Şimdi gelin hep birlikte Ankara gezi rehberimizde; “Ankara nerede, Ankara’ya ne zaman gidilir?, Ankara’ya nasıl gidilir?, Ankara’da gezilecek yer ve mekanlar, Ankara’da neler yapılabilir, Ankara’da nasıl vakit geçirilir?, Ankara'da nerelere gidilir?, Yazın Ankara'da ne yapılır?, Ankara’da kışın nereye gidilir?”gibi tüm soruların cevaplarına gelin hep birlikte tek tek bakalım. Şimdiden keyifli okumalar diliyoruz…

Ankara Gezi Rehberi / Ankara'da Gezilecek Yerler
Ankara gezi rehberi,Ankarada gezilecek yerler,Ankara nerede,Ankara ulaşım,Ankara’ya ne zaman gidilir,Ankara’ya nasıl gidilir,Ankara’da gezilecek yer ve mekanlar,Ankara’da neler yapılabilir,Ankara’da nasıl vakit geçirilir,Ankara&tt2;da nerelere gi

Ankara Nerede

Ankara Nerede

Ankara, İç Anadolu Bölgesi’nin ortasına yakın; yüzölçüm olarak Türkiye’nin üçüncü büyük ilidir. Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Konya ve Eskişehir illeriyle komşu, Türkiye’nin İstanbul’dan sonraki en yoğun nüfusa sahip ikinci baş şehridir. 25 ilçesi bu ilçelere bağlı 1425 mahallede 6 milyon insan yaşamaktadır.

Ankara’nın İlçeleri

Ankara İlçeleri

  • Akyurt
  • Altındağ
  • Ayaş
  • Bala
  • Beypazarı
  • Çamlıdere
  • Çankaya
  • Çubuk
  • Elmadağ
  • Etimesgut
  • Evren
  • Gölbaşı
  • Güdül
  • Haymana
  • Kahramankazan
  • Kalecik
  • Keçiören
  • Kızılcahamam
  • Mamak
  • Nallıhan
  • Polatlı
  • Pursaklar
  • Sincan
  • Şereflikoçhisar
  • Yenimahalle

Ankara’ya Ne Zaman Gidilir?

Ankara’ya Ne Zaman Gidilir?

Karasal bir iklimin yaşandığı Ankara’yı gezmek ve görmek için için en uygun zaman bahar aylarıdır. Şehri rahatlıkla gezmek, soğuk ve aşırı sıcaktan etkilenmemek için eylül, ekim, nisan, mayıs aylarının en uygun zaman dilimi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle ocak ve şubat aşırı soğuk, temmuz ve ağustos ayları ise kentte en sıcak dönemin yaşandığı aylar olduğu için bu aylarda kışın gezilecek farklı yerlerinin olduğunu yazımızın devamında kışın Ankara’da yapılacak aktivitelerden bahsedeceğiz.

Ankara’ya Nasıl Gidilir?

Ankara’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’nin tüm yolları hiç kuşkusuz Ankara’ya çıkar… Biraz ağdalı bir cümle olmuş olabilir fakat gerçekten de öyledir. Ankara’ya ulaşmak çok kolaydır. Türkiye’nin ulaşım olanakları bakımından en gelişmiş kenti olan Ankara’nın, 1955’ten beri hizmet veren Esenboğa Havalimanı’ndan, Türkiye’nin hemen her iline, Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu’nun neredeyse tüm şehirlerine seyahat edebilirsiniz.

Ankara merkezine 28 km uzaklıkta bulunan havalimanından Ankara’nın merkezi noktaları olan Kızılay, AŞTİ, Gar, Sıhhiye ve Ulus’a Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Belko Air otobüsleri, EGO otobüsleri, taksi ve özel araçlarla da şehir içi ulaşım oldukça kolay.

Ankara’ya gerek Türkiye gerekse dünyanın farklı şehirlerinden uçak seferleri düzenleniyor. Türkiye’de; İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Bursa, Alanya (Gazipaşa), Bodrum-Milas, Dalaman, Gaziantep, Batman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Hakkâri, Muş, Kars, Edremit, Sivas, Antakya, Elâzığ, Erzincan, Çanakkale, Kahramanmaraş, Mardin, Adıyaman, Samsun, Şırnak, Bingöl, Ordu, Giresun, Van, Trabzon, Iğdır ve Siirt’ten Ankara’ya uçak bileti alarak maksimum 2 saat gibi kısa bir zamanda ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ankara’ya Nasıl Gidilir?

Ankara’ya gelmek için tren ve otobüs seçenekleri de var. Türkiye’nin hemen her kentinden Ankara’ya hareket eden otobüs seferleri ile ve İstanbul, İzmir, Balıkesir, Isparta, Burdur, Zonguldak, Adana, Elâzığ, Diyarbakır güzergâhlarında trenle ulaşım mümkün.

Ankara’ya Nasıl Gidilir?

Ankara içinde ulaşım belediye otobüsü, özel halk otobüsü, metro ve minibüslerle kolaylıkla sağlanabiliyor. Ancak bu toplu ulaşımdan yararlanmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ankarakart’ını almanız gerekiyor.

Diğer taraftan şehrin hemen her noktasından taksi ve kiralık araçla da gezmeniz mümkün.

Şimdi gelin hep birlikte Ankara’nın gezilecek yerlerine bakalım…

Kızılay Meydanı, Ankara

Ankara Kızılay Meydanı

Ankara’nın göbeğinde olan Kızılay Meydanı, gezilecek yerlerin başını çekiyor. Kızılay Meydanı ismini 1929 yılında inşa edilen Kızılay Genel Merkez Binası’ndan alıyor. Meydan tüm sokakların orta noktası olması münasebetiyle sokaklarının renkli oluşu, yeşil parkları ki özellikle Mithatpaşa Caddesi’nin hemen yanındaki Kocatepe Camii’ni gezip görebilirsiniz.

Kızılay meydanında yapılacak çok şey var. Özellikle de akşam saatlerinde oldukça kalabalıklaşan meydanın en hareketli caddesi ise Sakarya Caddesi’dir. Cadde boyunca uzanan eğlence mekanlarından gelen hareketli müzikleri dinleye dinleye kulağınızın pasını silip atabilirsiniz… Üstelik cadde boyunca “La ve bebe” gibi kelimelerle şen şakrak muhabbet eden insanların neşeli hallerini gözlemleyebilir, bir taraftan bozkır türkülerini mırıldayan Ankara türkücülerinin yanık seslerine farklı duyguları aynı anda yaşayabilirsiniz.

Ankara’nın meşhur dönerinin tadına varmak istiyorsanız rotanızı hemen Karanfil Sokak istikametine çevirmelisiniz. Burada hem ucuz hem de lezzetli döner mekanları bulabilirsiniz.

Kızılay Meydanı gezisi sırasında azıcık ayaklarınızı dinlendirmek isterseniz, Güvenpark’a doğru yavaş adımlarla ilerleyebilirsiniz.

Eğer meydana sabah erken çıkmayı düşünüyorsanız ilk iş Konur Sokak’ta yer alan kahvaltı mekanlarından birine oturup; sıcak çay ve kahve kokuları eşliğinde kahvaltınızı yapabilirsiniz…

Tunalı Hilmi Caddesi, Ankara

Tunalı Hilmi Caddesi

Şiirlere konu olan meşhur caddede dostlarınız, arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle buluşabilirsiniz. Cadde boyunca dizilmiş eğlence ve alışveriş mekanlarından sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz. 7/24 canlı olan cadde de huzurlu bir şekilde dinlenmek isterseniz birkaç simit alıp Kuğulu Park’ın banklarından birine kurulup hem kuşları hem de kendi karnınızı doyurabilirsiniz.

Tunalı Hilmi Caddesi’nden Seğmenler Parkı’na, Tabiat Tarihi Müzesi’nden Camlı Köşk gibi popüler birçok yerin bulunduğu Çankaya’da sırada Anıtkabir gezisi var.

Anıtkabir, Ankara

Anıtkabir Ankara

Ankara dendiğinde çoğu insanımızın ziyaret etmek istedikleri yerlerin başında gelen Anıtkabir’in mimari yapısı oldukça ilgi görüyor. Birkaç farklı bölümden oluşsa da Anıtkabir’de görülmesi gereken yerlerin çoğu Anıt Bloku içerisinde yer alıyor.

Güvenpark, Ankara

Güven Park Ankara

Anıtkabir ziyaretinden sonra en çok ziyaret edilen yerlerin ikinci sırasında Güvenpark geliyor. Asıl adı “Emniyet Park” olan park içerisinde bir de anıt bulunuyor. Bu anıt Ankara taşından iki Avusturyalı heykeltıraş tarafından yapılmış. Rivayetlere göre, Güvenpark, halktan toplanan parayla gerçekleştirilmiş. Parka giriş için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.

Kocatepe Camisi, Ankara

Kocatepe Camisi, Ankara

Kocatepe Cami’sinin inşasına 1967 yılında başlanmış ve tamamlanması tam olarak 20 yıl sürmüş. 1987 yılında eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından açılışı yapılan ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Kocatepe camii bugün başkentin en büyük ve ihtişamlı dini yapıları arasında gösteriliyor. Kocatepe Camii’nin tarihi bir niteliği olmamasına karşın işçiliğindeki estetik ve sanatın mutlaka görülmeye değer olduğunu düşünüyoruz.

Hacı Bayram Veli Camisi, Ankara

Hacı Bayram Veli Camisi, Ankara

Ankara Ulus’ta yer alan Hacı Bayram Veli Camii 1400’lü yılların başında Mimar Mehmet Bey tarafından inşa edilmiş. Caminin bitişiğinde ise Hacı Bayram Veli‘nin türbesi bulunuyor. Bayramiye Tarikatı’nın kurucusu olan Hacı Bayram Veli aynı zamanda döneminin en ünlü alimi olarak biliniyor. 2011 yılında tekrar restore edilen caminin iç kısmında Nakkaş Mustafa Paşa tarafından işlenmiş nakışların görülmesi gerektiğine inanıyoruz.

Cenab-ı Ahmet Paşa Camii, Ankara

Cenab-ı Ahmet Paşa Camii, Ankara

Ulucanlar Caddesi’ndeki Cenab-ı Ahmet Paşa Camisi, Osmanlı mimarisinin büyük ismi Mimar Sinan'ın Ankara'ya inşa ettiği tek eseri olma özelliğini taşıyor. Giriş kapısı üzerindeki kitabeye göre Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1566 yılında Anadolu Beylerbeyliği yapan Cenabı Ahmet Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırıldığı yazılan cami, aynı zamanda Ankara'nın en eski camilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Mutlaka gezip görmelisiniz diye düşünüyoruz…

Ankara Kalesi

Ankara Kalesi

Şehrin en yüksek tepesinde bulunan kale, tüm şehre hâkim bir noktada yapılmış. Kaleye çıktığınızda tüm Ankara ayaklarınızın altına seriliyor desek yeridir. Kale’nin Galatlardan Osmanlı’ya kadar onlarca medeniyete ev sahipliği yaptığını tarihinin çok eskilere dayandığını söyleyebiliriz. Tarihin yaşayan bir tanığı olan muhteşem Ankara Kalesi’ne herhangi bir ücret ödemeden rahatlıkla gezebilirsiniz.

Hamamönü, Ankara

Hamamönü, Ankara

Ankara’nın kendine has evleri ve sokaklarıyla ünlü ilçesi Hamamönü gelen ziyaretçileri farklı bir atmosferin içine sokuyor… Hamamönü sokaklarında yürürken kendinizi birkaç yüzyıl öncesinde hissedebilirsiniz… Burası tipik Osmanlı mimarisi özelliğindeki beyaz, ahşap boyalı evleriyle içinizi ferahlatacaktır.

Hamamönü’ne gitmişken “El Ürünleri Pazarı”nı da ziyaret etmeye değer buluyoruz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’nın Paleolitik Çağ’dan Osmanlı’ya kadar uzanan zaman diliminde yaşanan tüm tarihi ve kültürel değerlerine ev sahipliği yapan müzeler arasında yer alıyor. İşte bu sebeple dünyanın en önemli müzeleri arasında gösterilmiş ve nihayet 1997 yılında İsviçre’de yapılan bir elemede Avrupa genelinde “Yılın Müzesi” seçilmiştir. Müze’de yer alan Kurşunlu Han ve eski Mahmutpaşa binalarındaki o tarihi dokuyu incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara

Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara

Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer alan tek sanayi temalı müzeler arasında gösterilen Rahmi M. Koç Müzesi’nde geniş bir koleksiyon bulunuyor. Müze içinde yer alan Vehbi Koç Dükkânı, İsmail Amca Atölyesi ve Ali Rıza Eczanesi’ni gezmenizi öneriyoruz. Ankara Kalesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Rahmi Koç müzesi konum olarak birbirine oldukça yakın.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Ankara

Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Ankara

Tarihi mekanlar gezildiğinde genel de insana keyif verir. Ancak Ulucanlar Cezaevi Müzesi bu müzelerin dışında kalır. Neden? Çünkü bu müzeyi gezdiğinizde yakın tarihimizin acılarına, zorluklarına ortak olacaksınız.

Müzede; Necip Fazıl’dan Nazım Hikmet’e, Deniz Gezmiş’ten, Muhsin Yazıcıoğlu’na, ve beyazperdenin unutulmaz ismi Yılmaz Güney gibi bir çok ünlü insanın yolunun düştüğünü yapılan balmumu heykelleri ile yakın tarihimizin hızlı bir kesitini görmüş olup tanıklık yapmış olacaksınız. Müze de yakın tarihimizde gerçekleştirilmiş idamların gerçekleştiği darağacının yerinde idamın yasaklandığı yasanın maddesi yazılı…

Ankara Etnografya Müzesi

Ankara Etnografya Müzesi

Türk kültürünün varlığından bu yana değişim ve gelişimini görebilmek için Etnografya Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Ankara Sıhhiye’de bulunan müzeye merkezi konumundan dolayı rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Ankara

Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Ankara

Atatürk’ün isteğiyle ünlü mimar Arif Hikmet Koyunoğlu yaptırılan müze 1927 yılında faaliyete başlamış. Müzede özellikle resim ve heykel sanatçılarının muhteşem eserleri sergileniyor.

Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi

Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi

İlk TBMM binasının restore edilmesiyle oluşan müze içerisinde dönemin vekillerine ve Atatürk’e ait bazı kişisel eşyalar, madalyalar, Teşkilat-ı Esasiye’nin bir nüshası, mors gibi araçlar, yağlı boya tablolar gibi döneme ışık tutan birçok eşya sergileniyor.

Ankara Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM binası)

Ankara Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM binası)

TBMM’nin 2. binasının 1960’da son bulan işlevi sonrasında 1981 yılında Cumhuriyet Müzesi olarak ziyaretçilere açılmıştır. Müzede ilk Cumhurbaşkanlarına ait eşyalar, fotoğraflar, dönemin karar ve kanunları sergileniyor. Binanın inşasında Selçuklu işleme ve bezemelerini incelemenizi de tavsiye ediyoruz.

Atakule, Ankara

Atakule, Ankara

Ankara’nın simgesi haline gelmiş yapı şehrin hemen hemen her yerinden görünüyor. İlginç mimarisi ile de dikkat çeken Atakule Ankara’nın ilk alışveriş merkezi aynı zamanda. Ayrıca bir seyir terası ve dönen bir restoranı bulunan Atakule Çankaya’da bulunuyor.

Dikmen Vadisi “Japon Yolu”, Ankara

Dikmen Vadisi Japon Yolu Ankara

Ankara’nın Dikmen Vadisi’nde yer alan ve pembe - beyaz çiçekleriyle ün salmış Sakura ağaçlarının büyülü atmosferinin altında yürüyüş yapmanın, fotoğraf çektirmenin keyfini Japon Yolu’da yaşayabilirsiniz. Japon Kültürü’nde yeniden doğuşun, ilkbaharın gelişinin müjdecisi olarak nitelendirilen Sakura ağaçlarının (Japon Kirazı) çiçek açmasıyla muhteşem bir güzelliğe bürünen Dikmen Vadisi’ni mutlaka gezmeli ve bu güzelliğe tanıklık etmelisiniz diye düşünüyoruz…

Ankara Botanik Parkı

Ankara Botanik Parkı

Şehrin göbeğinde kendini gizleyen bu parkta kendinizi farklı bir coğrafyadaymışsınız gibi hissedeceksiniz... Öylesine sakin ve huzurlu bir ortamı var ki burada ömrünüzün uzadığını hissediyorsunuz. 65 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu park içerisinde havuz, çocuk bahçesi ve ne yazık ki şu an metruk bir durumda olan sera bulunuyor. Ankara’nın göbeğinde huzur ve dinlence arıyorsanız Botanik Parkı sizin için biçilmiş kaftan.

Ankara Seğmenler Parkı

Ankara Seğmenler Parkı

Botanik Parkı’ndan hemen aşağısında yer alan Seğmenler Parkı da bir diğer huzur veren parklar arasında yer alıyor. Gerek temiz havası gerek yemyeşil alanları ile Seğmenler parkı Ankara’nın en güzel parklarından biri diyebiliriz.

Ankara Kuğulu Park

Ankara Kuğulu Park

Seğmenler Parkı’na oldukça yakın olan Kuğulu Park, Çin ve Viyana’nın Ankara’ya armağanı olan beyaz ve siyah kuğulardan adını almış. Atatürk Bulvarı ile Tunalı Hilmi Caddesi arasında yer alan park Ankara’nın en ünlü parkı.

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı

Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı

Ankara şehir merkezine 80 km uzaklıkta bulunan “Soğuksu Milli Parkı” 1959 yılında milli park unvanına kavuşmuş. Bozkırın ortasında adeta bir hıdırlık olan Soğuksu Milli Parkı; piknik, temiz hava, doğa gibi kavramların tam olarak karşılığını sunuyor. Park içerisinde kaplıcalar, hamamlar, enfes güzellikte ormanlar ve zengin bir canlı nüfusu yer alıyor.  

Eymir Gölü, Ankara

Eymir Gölü, Ankara

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin içerisinde olan Eymir Gölü, olağanüstü bir doğal güzelliğe sahip. Özellikle kış aylarında donan gölün her mevsim ayrı bir güzelliğe büründüğünü söyleyebiliriz. Burada piknik, çeşitli su sporları, kürek sporları gibi değişik aktiviteler de yapılıyor.

Mavi Göl, Ankara

Mavi Göl, Ankara

Ankara merkeze 12 km’lik uzaklıkta olan, Bayındır Barajı’nın düzenlenmesiyle ortaya çıkan ve renginden dolayı bu ismi alan Mavi Göl’de yürüyüş alanları, at maneji, çocuk oyun parkları, marina ve iskeleler, spor alanları ve daha birçok bölümler bulunuyor. Göl içerisinde yelkenli tekneler de mevcut. Bunun yanında deniz bisikletine binerek keyifli dakikalar geçirebilir, dilerseniz balıkçılara ayrılmış alan içinde oltanızı alıp balık tutabilirsiniz.

Mogan Gölü, Ankara

Mogan Gölü, Ankara

Ankara’ya 25 km uzaklıkta bulunan Mogan Gölü’nün halk arasındaki adı Gölbaşı’dır. Ankaralıların deniz özlemini giderdiği gölün içinde ve çevresinde 160 farklı kuş türü yaşam sürüyor. Buranın temiz havası, sakinliği, huzuru ve dinginliğinin sizi de şehrin stresinden uzak tutacağına inanıyoruz.

Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara

 Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara

Gerek her mevsim barındırdığı kuş topluluklarıyla, gerekse jeolojik değerleriyle doğa fotoğrafçılığı ve kuş gözlemcileri için farklı bir ortam oluşturan Nallıhan Kuş Cenneti 179'dan fazla kuşa ev sahipliği yapıyor.

Atatürk Orman Çiftliği

Atatürk Orman Çiftliği

Atatürk’e hediye edilmiş 52 dönümlük bir arazi üzerine kurulan çiftlik zamanının en modern ve gelişmiş tarım tesisiymiş. Arazi içerisinde Mustafa Kemal’in Selanik'te bulunan evinin bir kopyası ve devlet mezarlığı bulunuyor. Çiftliğin içerisinde Müze ve Sergi Salonu, Piknik Alanı, Atatürk Evi, Gazi Orman Çiftliği Parkı gezilecek bölümler arasında.

Ankara Gençlik Parkı

Ankara Gençlik Parkı

Gençlik Parkı’na ziyaretinizi sabah vakitlerinde gerçekleştirecek olursanız burada lezzetli ve keyifli bir kahvaltı yapabilirsiniz. Fakat burası en çok lunaparkıyla ünlü. Eğer fotoğrafa meraklıysanız devasa dönme dolapla zirveye çıktığınızda enfes bir Ankara manzarası ile karşılaşabilirsiniz.

Samanpazarı, Ankara

Samanpazarı, Ankara

Ankara Kalesi eteklerinde bulunan bu tarihi çarşı, eski dükkanları, bakırcıları, boncukları ile görülmeye değer bir yer. Ankara’nın en kadim bölgesi olan Samanpazarı bu özelliğinden dolayı şehrin en eski camilerinin de bulunduğu bölge. Fotoğrafa meraklıysanız Samanpazarı sizler için oldukça estetik pozlar vermeye hazır. Bunun yanında el işi için gerekli olan incik ve boncuğun her türlüsünü burada bulmanız mümkün. Samanpazarı’na yolunuz düşerse küçük hediyelik eşya dükkanlarına da uğramayı ihmal etmeyin. Altındağ ilçesinde bulunan Samanpazarı’na ulaşmak için toplu taşıma araçlarından faydalanabilirsiniz.

Akköprü, Ankara

Akköprü, Ankara

Ankara Çayı üzerinde bulunan tarihi köprü Selçuklulardan Ankara’ya kalan en önemli miraslar arasında gösteriliyor. 1222’de Selçuklu hükümdarı Alaattin Keykubat tarafından yaptırılan köprü döneminde ticaret yollarının üzerinde olması bakımından stratejik olarak da büyük öneme sahipmiş. Bugün darlığından ötürü yalnızca yayaların kullanabildiği Akköprü her ne kadar yorgun ve yıpranmış olsa da asaletinden herhangi bir şey kaybetmemiş.

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Ankara

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Ankara

Ankara’nın ilk arkeoloji müzesi olan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi arkeoloji meraklısı bir koleksiyoncu olan Yüksel Erimtan’ın soyadını alarak ziyaretçilere açılmış. Burada sergilenen eserler ışık düzeneğinin de yardımıyla ortama farklı bir hava katıyor.

Tabiat Tarihi Müzesi, Ankara

Tabiat Tarihi Müzesi, Ankara

MTA (Maden Tetkik ve Arama) tarafından kurulmuş müze 1968 yılında ziyarete açılmış. 3 kat ve 5 bölümden oluşan müzenin ilk katında ülkemizde geçmişten bugüne yaşayan hayvan ve bitkilerin örnekleri bulunuyor. Yaklaşık 6400 çeşit fosil bulunan müzede en ilgi çekici olanlar ise dinozor fosili ve fil iskeleti. Dinozor fosili satın alınmış. Fil iskeleti ise Fransa tarafından hediye edilmiş. Müzenin diğer katarında ise ay taşı, göktaşları, değişik mermer örnekleri gibi ziyarete değer materyaller sergileniyor. Görülmeye ve gezilmeye değer bir müze olduğuna inanıyoruz.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Ankara

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Ankara

Türkiye’deki ilk satranç müzesi olma özelliğine sahip müze Ankara Altındağ Hamamönü’nde bulunuyor. Binanın özellikle iç mimarisi görenleri hayrete düşürüyor. Müze içerisinde değişik ülkelerden farklı farklı birçok satranç takımı da sergileniyor.

PTT Pul Müzesi, Ankara

PTT Pul Müzesi, Ankara

Osmanlı’dan günümüze kadar geçen sürede basılmış olan hemen hemen tüm pulları bir arada görebileceğiniz bir yer PTT Pul Müzesi, tarihin küçücük kâğıt parçaları üzerinde ete kemiğe bürünüşmüş hali diyebiliriz. Bunun yanında müzede dünyanın değişik bölgelerine ait pullar ve zarf koleksiyonları da yer alıyor.

Gordion Müzesi, Ankara

Gordion Müzesi, Ankara

Polatlı’ya 17 km Ankara’ya ise 100 km uzaklığındaki Gordion Müzesi 1963 yılında inşa edilmiş.. Gordion Müzesi’nde yakınlarında bulunan Gordion Antik Kenti‘nden çıkan tarihi eserler sergileniyor. Yassıhöyük Köyü sınırları içerisinde bulunan müzenin tam karşısında Midas Tümülüs’ü bulunuyor. Bu Tümülüs’te Eşek Kulaklı Midas efsanesindeki Kral Midas’ın mezarı yer alıyor. Gordion Müzesi’nde sergilenen eserlerin kronoloji sıralaması Kral Midas döneminde son buluyor.

Türk Hamamı Müzesi, Ankara

Türk Hamamı Müzesi, Ankara

Türk Hamamı Müzesi Beypazarı ilçesinde yer alan tarihi kültürümüzde önemli bir yeri olan hamam geleneğinin korunması, sergilenmesi ve gelecek kuşaklara miras bırakılması amacıyla açılmış. Konusu ve müzecilik yöntemleri ile ülkemizde ilk ve tek olan müze gelin hamamı gibi sergilerinin yanında hamam anası, külhanbeyi gibi canlandırmalar da yer alıyor.

Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi, Ankara

Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi, Ankara

Ankara’nın Beypazarı ilçesinin sınırlarında kalan müzenin yapım tarihi 1800’ler! Müzenin açılış tarihi ise 1997. Müzede sergilenen eserlerin tamamına yakını yerli halk tarafından bağışlanmış. Bu durum da müzeye Beypazarı’nın tarihini ve kültürünü yansıtan bir misyon yüklemiş. Müzenin içinde olduğu kadar bahçesinde de görülmeye değer eserler yer alıyor. Mutlaka görmeniz gerektiğine inanıyoruz…

Beypazarı Yaşayan Müze, Ankara

Beypazarı Yaşayan Müze, Ankara

Ülkemizin ilk uygulamalı müzesi olan yaşayan müze klasik bir Osmanlı evinde hizmet veriyor. Müzeye girdiğinizde yöresel kıyafetli hanımlar size konakla alakalı bilgiler anlatıyor. İki katlı olan konakta katlardaki ilk odalarda ebru, kurşun dökme ve baskı atölyeleri de yer alıyor.

Mehmet Akif Ersoy Evi, Ankara

Mehmet Akif Ersoy Evi, Ankara

Milli şairimiz Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’mızı kaleme aldığı bu ev kendisine Tacettin Şeyhi tarafından tahsis edilmiş. 1949’da müzeye çevrilen ev zamanla bakımsız kalsa da 1984’te restore edilerek ziyarete açılmış. Tipik bir Ankara evi olan yapı içerisinde şairin özel eşyalarından; saat, tüfek, gözlük, tesbih vb. gibi eşyalar sergileniyor.

Pembe Köşk, Ankara

Pembe Köşk, Ankara

1923 yılında bağ evi olarak alınan Pembe Köşk, Cumhuriyet’in kuruluşunun, ilk yılların sancılarının hepsine tanık olmuş çok köklü bir yapı. Türk siyaset tarihinin birçok hayati kararlarının alındığı Pembe Köşk’ü de gezebilirsiniz. Çankaya’da bulunan köşk 23 Nisan ve 29 Ekim’i içine alan aylarda olmak üzere yılda iki kez ziyaretçilerinin gezmesine izin veriliyor.

Pirinç Han, Ankara

Pirinç Han, Ankara

Ankara’nın ilk ahşap hanı olmasından dolayı ayrı bir öneme sahip olan han, I. Dünya Savaşı yıllarına kadar konaklama alanında hizmet vermeye devam etmiş. Daha sonra restore edilerek antika ve tarihi eşyaların yer aldığı günümüzdeki görünümüne kavuşmuş. Günümüz de 40 dükkânın bulunduğu hanın girişinde Han Duvarları adlı şiirin yer aldığı; halılar, bez işlemeler, el emeği cam, ahşap, gümüş ve bakır ürünler bulunuyor.

Augustus Tapınağı, Ankara

Augustus Tapınağı, Ankara

Ulus’ta bulunan tapınak binlerce yıllık köklü bir geçmişe sahip. Tapınağı dünyaca ünlü yapan neden ise içerisinde Monumentum Ankyranum ya da bizim tabirimizle Ankara Anıtı’nı bulunduruyor olması. Hacı Bayram Camisi’nin arkasında bulunan tarihi yapıya ulaşma için şehir içi toplu taşıma araçlarından faydalanabilirsiniz.

İnönü Mağaraları, Ankara

İnönü Mağaraları, Ankara

Ankara'ya 90 kilometre uzaklıkta bulunan İnönü Mağaraları'nın tarihinin milattan önce 2000'li yıllara Hititler dönemine uzandığı tahmin ediliyor. Kirmir Çayı vadisi boyunca kayalara oyulmuş mağaralar, Kültür Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altında bulunuyor.

Tarihi güzelliği ile vatandaşları kendine çeken İnönü Mağaraları, doğasıyla da büyülüyor. Merdivenlerden çıkarak dağın ortasına oyulu mağaralara ulaşan vatandaşlar, Kirmir Çayı ve çevresindeki doğal güzelliği yukarıdan seyretmenin keyfini çıkarıyor. İnönü Mağaraları ve çevresi drone ile de havadan görüntülendi.

Kıbrıs Köyü Vadisi, Ankara

Kıbrıs Köyü Vadisi, Ankara

Ankara şehir merkezine 20 km uzaklıkta, Mamak İlçesi Kıbrıs Köyü yakınında bulunan Kıbrıs Köyü Vadisi doğal yapısı, fındık dahil bitki çeşitliliği ve temiz suları ile başkentin gözbebebeği bir bölge. Şehir merkezinden fazla uzaklaşmadan doğa yürüyüşü ve kamp yapılabilecek bir yer olan vadi, özellikle kentin karmaşasından nefes almak isteyenlerin haftasonu durakları arasında Kıbrıs Köyü başta geliyor.

Taşlıca Köyü, Ankara

Taşlıca Köyü, Ankara

Evet, bu köy Türkiye'nin en kıymetli köyü! Anadolu’nun isim anası işte bu köyde yatıyor. Ankara Kızılcahamam'ın efsaneleri ve kayalarıyla ünlü Taşlıca köyü, Türkiye'nin en özgün Anadolu köylerinden biri... 'Anadolu' adının ilk verildiği yer olarak bilinen köy, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğruyor.

Taşlıca Köyü, Ankara

Kırmızı Ebe ve oğlu Oruç Gazi türbeleri ile Gelin Kayası gibi ziyaretçilerden yoğun ilgi gören efsanelere mahzar olmuş köyün en önemli özelliklerinden biri her kaya ve taşın bin yılları aşan bir hikâyesinin olması. Anadolu isminin ise bu köydeki Ayran Taşı’ndan geldiğine inanan köy halkının anlattığına göre; “Askerler de mataralarının dolu olduğunu ‘ana dolu’ şeklinde söylüyormuş. Bu şekilde bugünkü Anadolu isminin Ayran Taşı’ndan geldiğine inanılıyor.”

Tuz Gölü, Ankara

tuz gölü ankara

Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü'nde, flamingoları görmeden gitmemenizi tavsiye ediyoruz.

Son olarak Ahmet Haşim’in zaman parçalarına ayırdığı o meşhur şiirindeki öğleden sonra’sıyla veda edelim:
“İçer gümüş kıyılardan remîde âhûlar
Ve onların sesi eyler bütün sükûtu harâb
Eder bu da’veti, durgun sulardan, istiğrâb
Gürültüsüz ve uzak mâi diğer âhûlar...”
Sağlıcakla kalın... 

Gaziantep’in Yöresel Yemek ve Tatlıları / Gaziantep'te Ne Yenir?

Gaziantep Yöresel Tatlı Çeşit ve Tarifleri 

Gaziantep Yöresi Nefis Pide ve Börek Tarifleri 

Karadeniz Yemek ve Tatlıları / Rize'nin Yöresel Lezzetleri

Denizli Yöresel Yemek ve Tatlıları

Diyarbakır Gezi Rehberi 

İstanbul Gezi Rehberi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler? / Gaziantep’te Ne Yenir?

Dadaş Diyarı Erzurum Gezi Rehberi / Erzurum’da Gezilecek Yer ve Mekânlar

Doğu Karadeniz'in Parlayan Yıldızı: Rize’de Gezilecek Yerler

Antik Kentlerin Merkezi Denizli’de Gezilecek Yer ve Mekanlar

İzmir Gezi Rehberi

Bilecik Gezi Rehberi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...