Tgrt Haber
11 Mart 2021 13:03

Artroskopi Ne Demek?, Artroskopi Ne İçin Yapılır?

Artroskopi, eklemlerde açılan insizyonla yerleştirilen bir endoskop ile gerçekleştirilen bir cerrahi işlemdir. En çok diz eklemi, omuz ve ayak bileği eklemlerine yine az görülse de kalça, dirsek, el bileği eklemlerine artroskopi yapılabilmektedir. Bu haberimizde "Artroskopi ne demek, Artroskopi ne için yapılır?" gibi merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Artroskopi Ne Demek?, Artroskopi Ne İçin Yapılır?
Artroskopi,,Artroskopi Ne Demek,,Artroskopi Ne İçin Yapılır,,Artroskopi hangi durumlarda yapılır?,,Artroskopi kaç günde iyileşir?,,Menisküs ameliyatı nasıl yapılır?,

Artro eklem, skopda bakmak- gözlemek demektir. Eklem içine bakmak demek olan Artroskop adı burdan gelir. Artroskop 1972 yılında geliştirilmiş bir alettir. Bir tüp, büyüteçlerden, bir optik sistem ve bir fiberoptik ışık kaynağınmdan meydana gelir. Artroskopi “anahtar deliği” ameliyatı adınıda almaktadır.

Artroskopi Ne Demek?, Artroskopi Ne İçin Yapılır?

Artroskopinin geliştirilmesine kadar geçen süre içinde diz ve diğer eklemlerin zedelenmesi sonucunda çoğu zaman ameliyat yapılmış ve uzun süre hastanede kalma göze alınmıştır. İyileşme dönemi uzun ve ızdıraplıdır. Günümüzde hala bazı problemler dizde ve ya omuzda rekonstrüktif cerrahi amaçlarıyla büyük ameliyat yerleri açılmasını gerektirmektedir. Buna rağmen daha az ciddi olan birçok zedelenmeler artroskopla düzeltilir.

Artroskopi Ne Demek?, Artroskopi Ne İçin Yapılır?

İşlem öncesinde lokal veya genel anestezi verilir. Dizkapağının (veya omuz veya incelenecek olan başka herhangi bir eklemin) bir kenarında küçük bir kesi yapılır. Bu insizyon (kesi) genelde çok küçüktür. Öyleki işlem bitiminden sonra kapatılması için dikiş gerekmez. Sonrasında artroskopun tüpü içeri yerleştirilir. Gözetleme kısmından ya da ekrandan kamera sayesinde doktor mafsalın içine bakar. Mafsal boşluğuna genişlesin ve görünebilirlik oranı artsın diye steril bir sıvı enjekte edilebilir.

Artroskopi Ne Demek?, Artroskopi Ne İçin Yapılır?

Mafsala girildikten sonra akroskop sadece dokuları muayene etmez. Eklenen aletlerle biopsi örneği alınabilir hatta bir ameliyata gerek olup olmadığına bakılır. Boşlukta dolaşan kıkırdak parçaları çıkartılır. Ufak yırtık ve diğer diz rahatsızlıkları bu şekilde tedavi edilebilir. Akroskop diğer bazı hastalıkların teşhisi içinde kullanılabilir.

Artroskopi Ne Demek?, Artroskopi Ne İçin Yapılır?

Artroskopiden sonra mafsalın iyileşmesi, ameliyat vb. tekniklerin aksine çok az bir sürede olur. İşlemin bir saaten fazla sürdüğü nadirdir. Hasta tedaviden kısa bir süre sonra evine gönderilir. İşlemden sonra mafsalların bir kaç gün yüksek fiziksel aktiviteye maruz kalmaması gerekse de hasta normal faaliyetlerini hemen başlayabilir.

Artroskopi Hangi Rahatsızlıklarda Yapılır 

  • Menisküs yırtıklarının tedavisinde
  • Erken dönemdeki eklem kireçlenmelerinin temizlenmesinde
  • Eklem içerisindeki serbest kemik ve kıkırdak parçalarının çıkartılmasında
  • Ön ve arka çapraz bağları yaralanmalarında
  • Dizde enfeksiyon veya ödem durumlarında
  • Diz kapağı kemiğinin sorunlarında
  • Eklem kıkırdağı hasarlarının tedavisinde
  • Eklem içerisi kırıkların tedavisinde
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...