Tgrt Haber
25 Kasım 2021 11:49

Asgari ücret toplantısı ne zaman? 2022 asgari ücret zammı ne zaman belli olacak?

Asgari ücret; işsizlik maaşı, asgari geçim indirimi, AGİ desteği, kısa çalışma ödeneği gibi ödemeleri etkilemesinden dolayı milyonlarca çalışan tarafından merakla bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin 2022 asgari ücret toplantısı hakkında merak edilenleri cevapladı. Peki 2022 asgari ücret toplantısı ne zaman? Asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Asgari ücret toplantısı ne zaman? 2022 asgari ücret zammı ne zaman belli olacak?
asgari ücret,çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı,vedat bilgin,asgari ücret zammı

Asgari ücret zammı her sene aralık ayında belirleniyor. Geçtiğimiz yıl asgari ücret bir önceki yıla göre yüzde 21,56 oranında yükselmiş ve net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenmişti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayı itibari ile başlayacak görüşmeler öncesinde çeşitli açıklamalar gelmeye başladı. İşçi, işveren ve kamu temsilcilerinden oluşan komisyon karar vermeden önce 2022 asgari ücret zammı hakkında 4 kez toplanacak. 2021 yılı asgari ücret için görüşmeler 4 Aralık tarihinde başlamıştı.

2022 ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN? 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret hakkında son dakika açıklaması yaptı. Bakan Bilgin, "Asgari ücretin toplumu tatmin edecek, adalet duygusunu pekiştirecek bir seviyede olacağına inanıyorum. Türk-İş ile bu konuda uzlaşmaya yakınız" dedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısı 1 Aralık tarihinde yapıldı. 

Bakan Bilgin geçtiğimiz günlerde 2022 asgari ücret zammı hakkında yapılacak görüşmelerin ay sonunu bulmayacağını ve yaklaşık iki hafta içinde tamamlanacağını vurgulamıştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücretin artması durumunda işverlelerin işçi çıkarmasının söz konusu olmadığını belirtirken, ''Biz alt gelir grupları başta olmak üzere milletimizin bütün kesimlerinin hayat şartlarını iyileştirmek için mücadele ediyoruz. İstenmeyen durumların oluşmasını engellemek için elimizdeki araçları kullanırız. Kimsenin mağdur olmasına müsaade etmeyiz'' sözlerine yer verdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2022 yılı asgari ücretini belirlemek için toplandı. Bakan Bilgin toplantı öncesi tüm kesimlerin görüşlerinin alındığı asgari ücrete yönelik anket sonuçlarını açıkladı. Buna göre işverenlerin asgari ücret beklentisi 3500-3750 lira, çalışanların ise 3750-4000 lira olması gerektiği ifade edildi.

ASGARİ ÜCRET İKİNCİ TOPLANTISI NE ZAMAN?

Asgari Ücret görüşmeleri devam ederken vatandaşlar zammın netleşeceği ikinci toplantının ne zaman olacağını merak ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısı 7 Aralık'ta Türk-İş'te, Üçüncü toplantı ise 9 Aralık'ta TİSK'te olacak. Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında 1 Aralık'ta başlayan süreç devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını yarın saat 14.00'te yapılacak. 

TİSK Genel Sekreteri Koç ilk toplantının ardından "Asgari ücret belirlenirken, ülkemizin ekonomik durumunun ve işletmelerimize olan etkisinin göz önünde bulundurulması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NASIL HESAPLANIR?

Asgari ücret görüşmeleri tarih belli oldu. Geri sayım devam ederken vatandaşlar ''Asgari ücret zammı nasıl hesaplanır?'' sorusunun cevabına odaklandı. Yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile belirleniyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Asgari ücret toplantısı ne zaman? 2022 asgari ücret zammı ne zaman belli olacak?

BAKAN BİLGİN: ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ ARTACAK, İŞÇİNİN HESABINA YATACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin 2022 asgari ücret zammı ve destek ödemeleri hakkında açıklama yaptı. Bakan Bilgin, 2022 asgari ücret desteğinin işverenin hesabına değil, işçinin hesabına yatacağını duyurdu. 2021 yılında her sigortalı için işverenlere 75 lira asgari ücret desteği ödeniyor. 2022 asgari ücret görüşmelerinin ardından bu desteğin artırılması ve işveren yerine işçinin hesabına yatırılması bekleniyor. 

DİSK'İN TALEBİ: 5 BİN 200 TL 

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücret talebini net 5 bin 200 TL olarak açıkladı. Ayrıca tüm çalışanlar için 1000 liralık iyileştirme talep etti.

DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret sürecinde bütün emek örgütlerinin ortak bir tutum alması ve ortak politikalarla asgari ücret mücadelesi yürütmesinin son derece önemli olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede geçmiş yıllarda DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından açıklanan asgari ücrete ilişkin politikaların arkasında olduğumuzu bir kez daha açıklıyor ve bu yıl da benzer bir ortak tutumun son derece yararlı olacağını düşünüyoruz" sözlerin yer verdi. 

Hak-İş, Türk-İş ve DİSK tarafından toplantı öncesi eş zamanlı ortak açıklama yapıldı. Buna göre açıklamada, “Günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre işçinin ve ailesinin insanca yaşamasını mümkün kılacak ve insanlık onuruyla bağdaşacak asgari ücret belirlenmelidir” ifadelerine yer verildi. 

''ASGARİ ÜCRET 4 BİN OLMALI''

Milyonlarca vatandaşın gözü, 2022 asgari ücretine çevrilmişken Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük, TGRT Haber'de yayınlanan Günaydın Türkiye programında asgari ücret tahmini yaptı. Küçük "Benim aldığım bilgiye göre 3 bin 800 - 3 bin 900 gibi bir şey olacak. 4 bin TL için zorlanıyor. Ancak 3 bin 800 TL tamam. Benim görüşüm 4 bin TL olmalı." dedi.

Asgari ücret toplantısı için geri sayım devam ederken Türk-İş Başkanı Ergün Atalay açıklama yaptı. Asgari ücretin işçilerin kabul edeceği bir seviyeye ulaşması gerektiğinin altını çizen Atalay, işçileri sevindirecek her türlü anlaşmaya hazır olduklarını belirtti. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan asgari ücret zammı ile ilgili olarak konuştu. Arslan pandeminin etkilerinin azaldığı ve ekonominin hızla büyümeye devam ettiğini belirtti. Konfederasyon olarak enflasyonun üzerinde bir zam oranı talep edeceklerini ifade etti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...