Tgrt Haber
17 Ekim 2019 11:55

Avokado nasıl yenir? Avokado nasıl kesilir? Avokado faydaları ve Avokado nasıl tüketilir?

Yemeklerinize besin takviyesi yapmak için birçok yemeğinize avokado ekleyebilirsiniz. Sadece 28 gramında çok iyi miktarda sağlıklı yağ, lif ve protein bulunur. Avokado ayrıca kalp sağlığı, kilo kontrolü ve sağlıklı yaşlanmayı da ciddi derecede destekler. İşte yemeklerinize avokado eklemenizin farklı birçok yolu…

Avokado nasıl yenir? Avokado nasıl kesilir? Avokado faydaları ve Avokado nasıl tüketilir?
Avokado nasıl yenir? Avokado nasıl kesilir? Avokado faydaları ve Avokado nasıl tüketilir,

Yemeklerinize besin takviyesi yapmak için birçok yemeğinize avokado ekleyebilirsiniz. Sadece 28 gramında çok iyi miktarda sağlıklı yağ, lif ve protein bulunur. Avokado ayrıca kalp sağlığı, kilo kontrolü ve sağlıklı yaşlanmayı da ciddi derecede destekler. İşte yemeklerinize avokado eklemenizin farklı birçok yolu…

Avokado nasıl kesilir?

Bu tropikal meyveyi ikiye bölün fakat ortasında yumru şeklinde bir çekirdek vardır dikkat edin.

Ardından çekirdeği çıkartın.

Bir kaşık yardımı ile avokado içini, yavaş ve kuvvetlice bastırarak kabuğundan ayırın.

Avokado nasıl yenir? Avokado nasıl kesilir? Avokado faydaları ve Avokado nasıl tüketilir?

Avokado yağı

Avokado sosu

Malzemeler

  • 3 adet olgun avokado
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 1 adet köy biberi
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Karabiber

Hazırlanışı

Avokadoyu ikiye bölüp, çekirdeğini çıkartın.

İçini bir kaşık ile parçalamadan düzgün bir şekilde çıkartın ve bir karıştırma kabına alın.

Soğanı ince doğrayın ve sarımsağı dövün ve avokado kabına alın.

Domatesleri küçük olacak şekilde doğrayın. Biberin çekirdeklerini çıkartarak aynı şekilde onu küçük doğrayın. Bunları da avokadolu karıştırmak kabına alın.

Üzerine tuzunu, limonu, maydanozu ve zeytinyağını ekleyerek tüm bunları karıştırma kabında güzelce karıştırın ve servise hazır.

Avokado nasıl yenir? Avokado nasıl kesilir? Avokado faydaları ve Avokado nasıl tüketilir?

Avokado fiyat

Avokado, ülkemizin Akdeniz bölgesinde 1 liradan daha ucuza satılmaktadır fakat İstanbul gibi diğer şehirlerde marketlerde fiyatı değişkenlik göstermektedir. Büyük marketlerde fiyatını 5 liraya kadar görebilirsiniz fakat pazarlara gittiğiniz de hele ki akşam üstü pazarıysa 3 veya 4 tanesini 5 liraya alabilirsiniz.

Avokado nasıl yenir?

En sade şekliyle tüketebilirsiniz

Avokado yemenin en kolay yolu, üzerine bir miktar tuz, limon ve karabiber serperek tüketmektir.  Acı biber, balzamik sirke gibi başka soslar veya baharatlar da kullanabilirsiniz.  Biraz zeytinyağı, tuz ve sirke ile harika kolay bir tarif hazırlanabilir.

Avokadonun içini doldurabilirsiniz

Eğer sabah kahvaltılarınızı daha besleyici hale getirmek istiyorsanız, avokadonun içini yumurta ile doldurup ardından 15-20 dakika 220 derece fırında pişirebilirsiniz.

Avokadonun içini, ince doğranmış pastırma ile doldurup, maydanoz, acı biber, tuz ve normal biber ile doldurabilir ve istediğiniz baharatları da ekleyerek tüketebilirsiniz.

Avokadonun içine tavuk, sebze, orkinos balığı ile doldurarak yumurta ile hazırladığınız gibi fırında pişirebilirsiniz.

Avokadoyu meyve gibi tüketmek isterseniz, içine meyvelerden bir çeşit hazırlayabilirsiniz.

Avokado nasıl yenir? Avokado nasıl kesilir? Avokado faydaları ve Avokado nasıl tüketilir?

Pişmiş yumurtanın içine

Tavada yumurta pişirirken içine avokado doğrayabilirsiniz. Eğer avokadoyu daha soğuk tüketmek isterseniz, yumurtanız piştikten sonra üzerine de doğrayabilirsiniz. Üzerine de rendelenmiş peynir, tuz ve karabiber döküp bu efsane tadı deneyin.

Kızarmış ekmek üzerine avokado

Tereyağı ile avokadoyu, tavada soteleyin. Kızarmış ekmeğinize, tost veya sandviç üzerine bu avokadoyu yayın. Bu ekmeğinize ekstra vitaminler ve mineraller ekler.

Efsane Guakamole  avokado sosu

Bu meşhur Meksika yemeği, ülkemizde bir avokado sosu olarak geçmektedir.

Bu sosu sadece avokadoları, sebze ve baharatları kullanarak yapabilir veya mısır, ananas, brokoli ve kinoa gibi diğer harika malzemelerle birleştirebilirsiniz.

Mayonez yerine kullanın

Avokado, bağlayıcı bir madde olan mayonez kullanılan yemeklerde de ideal bir sağlıklı alternatif olarak rahatlıkla kullanılabilir. Örneğin, ton balığı, tavuk veya yumurta salatası yapmak için avokado kullanabilirsiniz

Salatalarda avokado

 Araştırmalar, avokadodaki yağ ve liflerden gelen ekstra kalorilerin daha uzun süre daha doyurucu kalmanıza yardımcı olabileceğini ve bu sayede sonraki öğünlerde kalori alımını azaltabildiğini gösteriyor. Salatalar kalori bakımından hafif olduğundan, avokado eklenmesi onları daha doyurucu bir yemek haline getirir.

Çorbalarda avokado

Avokadonun tadını çıkartmanın diğer mükemmel yolu çorbalardır. Avokado çorbası yapabilir ve avokadoyu çorbanın ana bileşeni olarak kullanabilir veya bu yeşil meyvenin parçalarını diğer çorbalara dahil edebilirsiniz.

Avokado nasıl yenir? Avokado nasıl kesilir? Avokado faydaları ve Avokado nasıl tüketilir?

Krema yerine kullanabilirsiniz

Avokado krema ile yapılan yemekler için mükemmel bir uyum gösterir. Örneğin fırında patates püresi, avokado ve rendelenmiş peynir ile hazırlanırsa muhteşem bir lezzet oluşur.

Diğer bir tarif ise;

2 avokado

2 yemek kaşığı limon suyu

2 yemek kaşığı su

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Biraz tuz ve karabiberi karıştırın ve bu şekilde tüketin.

Avokado nasıl yenir? Avokado nasıl kesilir? Avokado faydaları ve Avokado nasıl tüketilir?

Suşi rulolarında avokado kullanabilirsiniz

Japon mutfağının temel yemeği olan suşiyi evde kendiniz hazırlarken içine avokado ekleyebilirsiniz.

Avokadoyu ızgara

Avokadolar da ızgarada pişirilebilir, bu da özellikle mangalda yapılan etler için harika bir garnitür olur.

Bir avokadoyu kabuğundan ve çekirdeğinden temizledikten sonra iki parçasının üzerine de limon suyu gezdirin ve fırça yardımıyla zeytinyağı sürün. Düz olan tarafını ızgara telinin üzerine koyup, 2-3 dakika pişirin. Son olarak tuz, karabiber ve istediğiniz baharatları dökerek tüketin.

Avokado turşusu yapın

Avokado turşusu lezzetlidir ve normalde salata ve sandviç gibi avokado kullanacağınız herhangi bir yemekte kullanabilirsiniz.

Avokado turşusu yapmak için; bir tencereye 1 bardak (240 ml) beyaz sirke, 1 bardak (240 ml) su ve 1 çorba kaşığı tuz koyun ve karışımı kaynatın. Sonra karışımı bir kavanoza dökün ve üç doğranmış, olgunlaşmamış avokado ekleyin. Üzerlerini bir kapakla örtün ve yemeden önce birkaç gün bekleyin.

Sarımsak, taze nane, kereviz yaprağı, taze kekik gibi dilediğiniz başka yeşil yapraklar da kullanabilirsiniz.

Patates kızartması yerine avokado kızartması yapın

Bu mükemmel tadı denemelisiniz. Ya normal kızartma şeklinde ocak üstünde ya da fırında yağlı kağıt üzerinde hafif zeytinyağı ile yağlanmış olarak kızartabilirsiniz. Ketçap, hardal, mayonez ve diğer sevdiğiniz soslarla tüketebilirsiniz.

Ketçap ve mayonez gibi kullanın

Avokadoyu, dilimlenmiş veya ezilmiş olarak; sandviçlerinizi, burger ekmeklerinize ve hatta pizzanıza ekleyebilirsiniz. Hatta ciplerinizi bile avokado ile tüketebilirsiniz.

Avokado ile smoothie yapın

Avokado smoothie, mükemmel bir yemek veya aperatif olabilir. Avokadoyu, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerle ve muz, ananas gibi meyvelerle birleştirebilirsiniz. Ayrıca bu karışıma süt ve yoğurt da eklemeyi unutmayın.

Hızlı bir avokado smoothie tarifi

  • 1 olgun avokado, yarıya bölünmüş ve çekirdeksiz
  • Yarım muz
  • 1 su bardağı (240 ml) süt
  • 1/2 su bardağı (125 gram) vanilyalı yoğurt
  • 1/2 bardak (15 gram) ıspanak
  • Tadına arttırmak için buz

Malzemelerin tümünü smoothie makinenizde karıştırın ve servis yapın.

Avokado dondurması yapın

Avokado dondurması, normal dondurmadan daha sağlıklı ve daha besleyici bir seçenek olabilir. Avokado; limon suyu, süt, krema ve şeker ile birleştirerek yapılır. Daha hafif bir tat elde etmek için, dondurmanıza; badem, hindistan cevizi ve normal süt ve krema, bal ekleyin.

Avokado humusu

Humus, genellikle nohut, zeytinyağı ve tahin ile yapılan besin bakımından zengin bir yemektir. Nohut mükemmel bir protein ve lif kaynağıdır. Tahin ve zeytinyağı, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar sağlar. Bu karışıma avokado ilave etmek, yemeğin lifini ve sağlıklı yağ içeriğini arttırır. Ayrıca, avokado humusun kremli yapısına katkıda bulunur.

Kreplere avokado ekleyin

Krep karbonhidratı yüksektir, ancak avokado eklenmesi ekstra besin, vitamin ve mineraller sağlayabilir. Bu krepler ayrıca çekici yeşil renkte ve kremsi, kalın kıvamdadır. Ek olarak, kreplerin besin içeriğini artırmak için yaban mersini gibi meyveler de ekleyebilirsiniz.

Makarnalarda avokado sosu

Makarnalarınız için, lezzetli ve kremsi bir avokado sosu yapabilirsiniz. Bu sosla iyi giden sebzeler arasında domates ve mısır bulunur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...