Tgrt Haber
23 Temmuz 2022 15:30 - Güncelleme : 24 Temmuz 2022 12:55

Binlerce ağacın verdiği oksijeni tek başına veriyor! İşte dünyanın en yararlı hayvanı

İnsanoğlunun yaşam boyunca ihtiyaç duyduğu oksijenin yarısından fazlası denizlerden ve okyanuslardan geliyor. Balinaların hayatımıza olan katkısı, nefes kadar önemli! Hatta nefesimizin ta kendisi… Peki balinaları bu kadar önemli yapan nedir? Hayatımızı devam ettirmek için gerekli olan oksijeni bize nasıl sağlıyorlar? İşte detaylar…

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Binlerce ağacın verdiği oksijeni tek başına veriyor! İşte dünyanın en yararlı hayvanı
balinalar,fitokarbon,oksijen

Balinalar, okyanus ve denizlerin devasa büyüklükteki eşsiz canlıları. Bu muazzam yaradılışa sahip canlıların varlığı gezegenimiz için ve tüm insanlığın sağlığı için çok büyük önem taşıyor. Aldığımız her nefes balinaların evi olan okyanus ve denizlerden geliyor. Okyanus tabanında yer alan fitoplanktonlar, küresel karbon emisyonunun yüzde 40’ını emiyor. Bu durum da zararlı karbon salınımının azalması anlamına geliyor. Balinaların dışkısı, bizim için faydalı olan fitoplanktonları ciddi oranda arttıyor, yani dolaylı yoldan oksijenimize büyük ölçüde katkı sağlıyor.

BALİNALAR GEZENE NEFES ALDIRIYOR

Yaşamı boyunca binlerce ağaçla aynı karbonu tutan balinalar, lüresel karbon emisyonlarının yüzde 40’ını tutuyor ve dünyadaki oksijenin yarısından fazlasını üreten minik bitki bitki topluluğu fitoplanktonları arttırarak deniz ve okyanusların yaşamasına vesile oluyorlar. Bu da bizim oksijen ihtiyacımızın neredeyse yarısını karşıladıkları anlamına geliyor.  Okyanus ve deniz için yapılan bu katkıların doğa, insanlar, küresel endüstriler ve geçim kaynaklarımız için ciddi ölçüde katkıları mevcut. Gezegenimizin sağlığını korumak için balinaların yaşam alanlarının korunması konusunda insanlara büyük görevler düşüyor.

Binlerce ağacın verdiği oksijeni tek başına veriyor! İşte dünyanın en yararlı hayvanı

BALİNALARIN  FAYDALARI

Bir balinanın gezegene katkısı, binlerce ağacın katkısıyla eşdeğer. Dünyadaki oksijenin yarısından fazlasını üreten fitoplanktonu arttırarak oksijene katkı sağlıyor. Balinalar yaşamı boyunca büyük oranda karbon salınımını yok ediyor bunun yanı sıra öldüğünde batarak kendisiyle birlikte büyük miktar karbonu daha ortadan kaldırıyor.

BALİNALAR TEHDİT ALTINDA

Deniz ve okyanusların sağlığının göstergesi olan balinalar, iklim açısından kritik rol oynuyorlar. Dünyanın hemen her yerinde insan faaliyetlerinden kaynaklanan ve artan tehditler, balinaların göç yolları olan mavi koridorları son derece tehlikeli bir hale getiriyorlar. Mavi koridorlar balinalar için oldukça kritik deniz ve okyanus habitatlarıdır. Ancak bu habitatlar bi süredir ölümcül engellerle dolu. Uzmanlarbalinaları, gezegeni, denizleri ve okyanusları korumak için ise toplumların bilinçlenmesi gerekiyor.

Binlerce ağacın verdiği oksijeni tek başına veriyor! İşte dünyanın en yararlı hayvanı

KARBON EMİSYONU VE ZARARLARI

Karbon emisyonu, kontrolsüz nüfus artışına bağlı olarak gelişen yoğunluk, Sanayileşmenin hızla ilerlemesi, Küresel enerjiye karşı artan talep gibi unsurlarla artan sera gazlarının artması sonucu karbondioksitin yükselmesi durumudur. Karbon salınımı azalmaz ve karbon emisyonu hızla artmaya devam ederse, temel yaşam alanındaki birçok şey kaybedilebilir.  Bitki türleri risk altına girerek küresel anlamda gıda krizleri yaşanabilir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...