Tgrt Haber
24 Ağustos 2020 12:49 - Güncelleme : 10 Eylül 2022 19:07

Bölme işlemi nasıl yapılır, Bölme nasıl yapılır

Bölme işlemi, en az iki adet rakamdan oluşan sayıların bölme işleminin yapılarak kalanının bulunmasıdır. Bu işlem, temel matematiğin bir parçasıdır. Uzun bölme işleminin temel adımlarını bilmek, hem tam sayılar hem de ondalık sayılar olmak üzere bölmeyi yapamnızı sağlar.

Bölme işlemi nasıl yapılır, Bölme nasıl yapılır
Bölme işlemi nasıl yapılır

Bölme işlemi, en az iki adet rakamdan oluşan sayıların bölme işleminin yapılarak kalanının bulunmasıdır. Bu işlem, temel matematiğin bir parçasıdır. Uzun bölme işleminin temel adımlarını bilmek, hem tam sayılar hem de ondalık sayılar olmak üzere bölmeyi yapamnızı sağlar. Bu işlemi ise öğrenmek oldukça kolaydır. Uzun bölmeleri yapabilmek yeteneği size hem iş hayatında hem normal hayatta hem de okul hayatında oldukça gerekli ve yardımcıdır. Bu şekilde matematik anlayışınızda netleşecektir.
Bir bölme işleminde; bölünen, bölen, bölüm ve kalan vardır. Kalan 0 veya başka rakam çıkabilir. Bölme işlemini kolay ve anlayarak yapabilmek için hangi taraftaki rakamın bölünen hangi taraftaki rakamın bölen olduğunu bilmek önemlidir.
 Bölme işlemi nasıl yapılır, Bölme nasıl yapılır
Denklemi kurma
deftere bölme işaretini yazın. Bölme işaretinin sol dış tarafına bölüneni ve sağ dış tarafına böleni yaz. Bölüm yani cevap, bölenin altında olacak. Ayrıca bölme işaretinin sol tarafında çıkarma işlemi yapılacağından burada boşluk bırakmayı unutmayın.
Örnek: 250 gram mantar bir pakette olsun. Mantarın ortalama ağırlığını bulmak için 250'yi 6'ya bölün. 6 dışarıda, 250 içeride kalır.
Bölme işlemi nasıl yapılır, Bölme nasıl yapılır 
Soldan sağa geçecek şekilde bölünenin ilk basamağında kaç tane bölen olduğunu bulun. Yukarıda verdiğimiz örnekte, 2 rakamında kaç adet 6 rakamı olduğunu bulun. 6, 2 rakamından büyük olduğundan cevap sıfır olur.

İlk iki hanenin bölünmesi
bölen rakamın bölünensayıda, bu sayının ilk iki basamağında kaç defa olduğunu belirleyin. Eğer bir önceki işlem sırasında cevabınız 0 ise, sayıyı bir hane genişletebilirsiniz. Bu aşamada, 25 rakamında 6 rakamı kaç defa var bu sorulur. 
Bununla birlikte eğer bölen rakam iki haneden çok ise, bölen rakamından daha büyük bir sayı elde edebilmek için bölünen rakamın üç hatta dördüncü basamağına kadar ilerlemek gerekebilir.
Bölme işlemini pratik yaparken daha çok tam sayılarla çalışırsanız bu işinizi kolaylaştıracaktır. Bir hesap makinesinde 6 sayısını 25 sayısına bölerseniz, cevap 4,167 çıkacaktır. Bu tip uzun bölme işlemlerinde her zaman en yakın tam sayı kaç ise buna yuvarlayın. Böyle yaoınca da cevap 4 olacaktır.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Efecan 3 Nisan 2023 22:10

En kolay bölme işlemi

Sonraki Haber Yükleniyor...