Tgrt Haber
10 Aralık 2020 13:50

Brahmi Bitkisi (Bacoba) Nedir? Brahmi Bitkisinin (Bacoba) Faydaları Nelerdir?

Brahmi Bitkisi (bacoba), Hindistan kökenli bir tereyağı olan Ghee ile karıştırılıp kullanıldığında beyne hızlıca ulaşarak odaklanmayı arttırdığı, hafızayı güçlendirdiği söylenmektedir. Hindistan tıbbında yüzyıllardır unutkanlığa Alzheimer (Alzaymır) karşı faydalı olduğu söylenen Brahmi (bacoba) otunun faydaları saymakla bitmiyor. Son yıllarda internette Brahmi Ghee'nin ne olduğu ne işe yaradığı, neye faydalı olup olmadığı merak ediliyor. Bu makalemizde "Brahmi (bacoba) bitkisi nedir?, Brahmi (bacoba) bitkisinin faydaları nelerdir?, Brahmi (bacoba) bitkisinin yan etkileri nelerdir? Ghee Nedir?, Evde Ghee nasıl yapılır?" gibi merak ettiğiniz sorulara cevap vermeye çalışacağız.. Sağlıklı günler diliyoruz...

Brahmi Bitkisi (Bacoba) Nedir? Brahmi Bitkisinin (Bacoba) Faydaları Nelerdir?
brahmi nedir,brahmi (bacoba) nedir,brahmi glee nedir?,brahmi unutkanlığa iyi gelir mi?,bacoba nedir?,Hafıza için bacoba kullanılır mı?

Ülkemizde son dönemlerde merak edilip araştırılan Brahmi (bocaba) otu ve Ghee, Hint tıbbında hem doğal bir besin hem de ilaç olarak beş bin yıldır kullanılıyor. Hindistan, doğal bitkilerle ilaç yapımının en çok reveçta olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Bu bitkilerden biri de Brahmi (bacoba) bitkisi. Bir çeşit adaptojen bitkisi olan ve unutkanlığa çok iyi geldiği söylenen bitkinin Hint ginsengi (ashwagandha) ve GABA ile kullanılması sonucu insan beyninin sakinleşmesine çok fayda sağlandığı söylenmekte.

Brahmi Bitkisi (Bacoba) Nedir?

Peki gerçekten bu bitkiler insana bir fayda sağlıyor mu? Gelin şimdi hep birlikte bunlara bir göz atalım...

Brahmi Bitkisi (Bacoba) Nedir?

Bacopa, bataklıkları seven ve bataklıkta daha iyi yetişen bir bitkidir. Görüntü olarak küçük, etli yapraklara ve narin leylak rengi çiçeklere sahip olan bacoba, çok yıllık tırmanıcı bitkiler arasında yer alır. Hin­distan ve Asya ülkelerinin çok şehrinde sulak alanlarda ve çamurlu su kenarlarında kendiliğinden doğal olarak yetişen bocaba, ezildiğinde limoni bir kokusu ortaya çıkar.

Brahmi Ghee Nedir?

İngilizce’de çördükotu da denilen bitkinin Hindistan’da ki adı brahmi olarak bilinir. Bu bitki Hint tıb­bında 5000 yıldır birçok rahatsızlığın tedavisinde ki özellikle hafızayla ilgili ve kognitif (kavrayış) sorunlarda kullanıldığı bilinmektedir. Hindistan’da doğan çocuklara geleneklere göre bacopa yağı sürülür ve böylece akıl yolunun açıldığına inanılır.

Brahmi Bitkisinin (Bacoba) Faydaları Nelerdir?

Hint çocuklarının entelektüel yeteneklerini geliş­tirmek için de bacopa çayları ve şurupları içirilir. Ayurveda tıbbı uygulayıcıları tarih boyunca hastaların hafıza ve zihinsel yeteneklerini güçlendirmek için, ayrıca anksiyeteyi azaltıcı bir tonik ve astım için bir tedavi yöntemi olarak bacopayı kullanmışlardır.

Brahmi Bacopa nedir

Bacoba, kalp ve akciğer sağlığı için kullanılmaktadır.

  • Bacopa'nın kanı temizlediği, ishal, bronşit ve yüksek ateş için iyi bir tedavi olduğu düşünülmektedir.
  • Yapraklardan elde edilen özsu acıyı azaltmak için iltihaplı eklemlere uygulanır.
  • Bacoba görsel bilgi işlemeyi çabuklaştırdığı, öğrenmeyi hızlandırdığı ve yeni bilgileri hafızaya daha iyi gelir.
  • Anksiyeteyi azaltıp sinir impulslarının iletimini hızlandırarak kognitif (kavrayış) işlevi hızlandırabilir ve hafıza ve öğrenmeyi güçlendirebilir.
  • Bacoba, gerginliği azaltma ve stresi önlemek amacıyla kullanılmasını uygundur.
  • Bacoba, odaklanma, dikkat aralığını uzatma, konsantrasyonu güçlendirme, hafıza ve diğer kognitif fonksiyonları geliştirmeye yardımcı olduğu söylenmektedir.
  • Bacoba, duygusal sağlık, fiziksel dayanıklılık ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için kullanılması modern tıp tarafından da önerilmektedir.​

Bacoba'nın Yan Etkileri

Bazı insanlar bacoba tükettiklerinde:

  • dudak kuruması,
  • mide bulantısı,
  • yorgunluk

gibi durumlar yaşadığını dile getirmişlerdir. Bacoba, yatıştırıcı ilaçlarla birlikte kullanıldığında uyuşukluğu arttırabilir ve tiroid ilaçlarıyla etki­leşime girebilir.

Evde Ghee Nasıl Yapılır?

Ghee, Hindistan ve alt-kıtada (sub-continent) başlıca tüketilen önemli bir besindir. Tereyağının sıcak iklimlerde bozulmasını önlemek amacıyla, tereyağından daha konsantre, içerisindeki suyu ve süt moleküllerini kaybetmiş oda sıcaklığında saklanabilen bozulmaya dayanıklı bir saf-sadeyağdır.

Ghee

Tereyağına uygulanan ısıl işlem sonucu ghee’de laktoz, kazein proteini ve sütteki yağ kayboluyor. Ghee’nin yanma noktası daha yüksek ve tat olarak daha lezzetli olduğu belirtiliyor. Laktoz mide şişkinliği yapıyor veya laktoz intoleransınız varsa içerisinde laktoz olmadığı için ghee tüketebilirsiniz. Ghee yapması oldukça kolay ama pahalıya satılan bir besin. Hem ekonomik hem de sürekli tüketebilmek için aşağıdaki tarifi kullanarak tereyağından ghee yapabilirsiniz.Orta ateşte tereyağını büyük bir tava/tencerede eritin. Tamamen eridiğinde altını kısık ateşe alın. Bu durumda 10-15 dakika süresince pişirin. Tereyağının içindeki katılar ayrışıp sular buharlaşırken tereyağ kabarıp kabarcık oluşturacaktır. Tereyağının üzerindeki bu köpükleri alın. Bu süreç ikinciye tekrarlandığında ocağın altını kapatın. Ghee, bu noktada altın sarı rengine gelmiş olmalıdır. Bir tülbent yardımıyla erittiğiniz tereyağını süzün ve bir kavanoza boşaltın. Kavanoza doldurduğunuz ghee’yi bir kaç saatliğine soğumaya bırakın. Ghee’niz hazır! Oda sıcaklığında 1 ay, buzdolabında 1 yıla yakın dayanacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...