Bulgur pilavı, Osmanlı mutfağında bulunan fakat günümüze kadar oldukça farklı tariflerle ünlenmiş ve Osmanlı tarifine sadık kalınmamış bir tariftir. Eski zamanlarda içine safran, zencefil, toz tarçın, karabiber ve sirke ilave edilirmiş. Ayrıca kestaneli olarak da servis edildiği olmuş. Şimdi daha sade ve daha kırmızı tarifler yapılmaktadır.
Bulgur pilavı nasıl yapılır
Malzemeler
Hazırlanışı
Tereyağını tencerede iyice ısıtın. Soğanı küçük parçalar halinde doğrayın ve tencereye ilave edin. Üzerine istediğiniz şekilde doğradığınız biberleri ilave edin ve karıştırmaya devam ederek kavurun.
Domatesleri de rendeleyerek bu karışıma ilave edin. Biraz daha kavurun ve arzuya bağlı olarak da bu aşama da biraz da salça atabilirsiniz.
Bulguru güzelce yıkayıp, tencereye en son ilave edin. Bulgurla karışım iyice karışıp bulgur kavrulana kadar karıştırın.
En son su bardağı suyu ilave edin ve kısık ateşte kapağını kapatarak pişirin. Suyunu öektikten sonra biraz dinlenmesine izin vererek servis yapın.
Sebzeli bulgur pilavı
Malzemeler
Hazırlanışı
İlk olarak sadece patlıcanı soyun ve tuzlu suda 1 saat kadar bekletin. Acısı giden patlıcanı hafif kızartın hazır olarak bekletin.
Malzemeleri bu sırayla tencereye alın. Zeytinyağı, tereyağı, küp küp doğranmış havuç, soğan, kuru domates, diğer kalan biberlerin tümü. Bu sıranın her biri arasında 2-3 dakika kadar kavurma işlemi yapın ve en son malzemeden sonra bu işlemi 5 dakikaya çıkartın.
Bulguru ekleyin, salça, karabiber, nane ve tuzu da ekleyerek birkaç dakika daha kavurduktan sonra suyunu ve hazırladığınız patlıcanı ilave edin. Bu suyun sıcak olması gerekmektedir.
12-15 dakika kadar suyunu çekene kadar pişirin. Dinlenmesine izin verin ve servis edin.