Tgrt Haber
19 Temmuz 2022 15:22 - Güncelleme : 19 Temmuz 2022 15:37

Çağrı Film Müziği Kimin? Çağrı Film Müziği Dinle

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran ziyareti esnasında dikkat çeken anlar yaşandı. Tahran’da düzenlenen resmi törende Erdoğan’ın karşılanma sırasında ‘Çağrı Film” müziği çalındı. Yaşanan bu olay sonrasında "Çağrı film müziği kimin? Çağrı film müziğinin hikayesi ne?" gibi sorular gündeme geldi. Çağrı film müziği dinle!

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
Çağrı,Çağrı film müziği,,İran,Cumhurbaşkanı Erdoğan

Tahran’da gerçekleştirilecek olan İran, Rusya ve Türkiye arasındaki zirve tüm dünyada ilgiyle takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşılandığı esnada ise ilgi çeken dakikalar yaşandı. İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin daveti üzerine Tahran’a gelen Erdoğan, Sadabad Sarayı'nda "Çağrı Filmi" müziği ile karşılandı. Bu karşılama sonrasında "Çağrı film müziği kimin? Çağrı film müziğinin hikayesi ne?" soruları merak konusu oldu. ÇAĞRI FİLM MÜZİĞİ DİNLE!

ERDOĞAN ÇAĞRI FİLM MÜZİĞİ İLE KARŞILANDI

İran bazı İslam ülkelerinden gelen liderleri "Çağrı Film" müziği ile karşılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Tahran ziyareti esnasında da "Çağrı Film" müziği çaile karşılandı.

ÇAĞRI FİLM MÜZİĞİ KİMİN?

Çağrı filminin müziği, Fransız besteci Maurice Jarre’ye aittir.

Çağrı Film Müziği Kimin? Çağrı Film Müziği Dinle

ÇAĞRI FİLM MÜZİĞİNİN BESTECİSİ MAURİCE JARRE KİMDİR?

Maurice Jarre 13 Eylül 1924'te Fransa'nın Lyon kentinde doğdu. Özellikle film müzikleriyle tanınmış Fransız besteci Jarre, 1952'de George Franju'nun yönettiği kısa metrajlı "Hotel des Invalides" için ilk film müziğini besteledi. Elektronik müzik sanatçısı Jean Michel Jarre'ın babasıdır.

Çağrı Film Müziği Kimin? Çağrı Film Müziği Dinle

Maurice Jarre, ilk olarak 1962 yapımı Arabistanlı Lawrence için bestelediği özgün müzikle ün kazandı ve film müziği dalında ilk Oscar ödülünü kazandı.

Doktor Jivago ve A Passage to India filmleriyle de Oscar ödülü aldı. 150 kadar yapımın müziğine imza attı.

Sanat yaşamında 6 kez daha Oscar'a aday gösterildi. İki kez BAFTA, dört kez Altın Küre ve bir kez de Grammy ödülü kazandı. Besteciye, 2008'de Berlin Uluslararası Film Festivali'nde "Yaşamboyu Başarı" ödülü verildi. David Lean, Alfred Hitchcock, John Huston, Mustafa Akkad ve Luchio Visconti birlikte çalıştığı yönetmenlerden birkaçıdır.

"The Message" (Çağrı (film)), ve meşhur Ömer Muhtar, "Shogun", "Top Secret!", Hayalet film müzikleri de unutulmaz besteleridir. Film müziği dışında gösteri, tiyatro oyunu ve bale müzikleri de bestelemiştir.

3 çocuğu olan Jarre, son olarak Berlin Festivalinde müzik yaşamındaki başarıları nedeniyle Altın Ayı ödülüne layık görüldü.

Fransız besteci Maurice Jarre 29 Mart 2009 tarihinde 84 yaşında ABD'de hayatını kaybetti.

ÇAĞRI FİLM MÜZİĞİNİN HİKAYESİ: ÇAĞRI FİLM MÜZİĞİ NASIL BESTELENDİ?

Maurice Jarre, 1975 yılı yapımı Hazreti Muhammed'in hayatını ve İslam'ın doğuşunu anlatan Çağrı filminin müziklerini çölde bir çadırda tek başına 2 ay kalarak yapmıştır. Bu film için Suriyeli yönetmen Mustafa Akkad, yeni çekeceği Çağrı filminin müziklerini yapması için Maurice Jarre'ye teklif etti. Jarre çölün atmosferini ruhunun derinliklerinde hissetmesi gerektiğini ve bu yüzden kendisinden başka hiç kimsenin olmayacağı, son derece sessiz bir mekân ayarlaması gerektiğini ve bunun yanında İslâm tarihini anlatan kitapları da kendisine getirtmesini istemişti.

Çağrı Film Müziği Kimin? Çağrı Film Müziği Dinle

Filmin müziğini besteleyen Fransız müzisyen Maurice Jarre, daha önce “Arabistanlı Lawrence”, “Doktor Jivago” ve “A Passage to India” gibi önemli filmlerin müziklerini bestelemiş Oscar, Bafta, Altın Küre ve Grammy ödüllü önemli bir bestecidir. Mustafa Akad kendisine “The Message (Çağrı)” filminin müziklerini bestelemeyi teklif edince, tam iki ay boyunca çölde çadır kurar ve burada tek başına çölü anlamaya çalışır.

Çağrı Film Müziği Kimin? Çağrı Film Müziği Dinle

Çağrı'nın müziği, Hazreti Muhammed'i (sallallahu aleyhi vesellem) anlatıyordu. Bir hicaz makamında (veya batı müziği tampere sistemine göre armonik minörün üst tetrakordu/dört sesi ile) yazılmış ana tema üzerine kurulu çeşitlemeler ve Londra Senfoni Orkestrası gibi üst düzey bir orkestranın icrâsı, müziği daha da etkili kılan unsurlardandı. Maurice Jarre'ın çölde iki ay inzivâya çekilip, araştırıp öğrendikten sonra geniş aralıklı bir temayı, yani hicaz makamı aralıklarından meydana gelen bir temayı bulmuş olması çok mânidar.

Maurice Jarre imzalı film müziklerinin yapımı tam üç yıl sürmüştür.

ÇAĞRI FİLM MÜZİĞİ DİNLE!

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...