Tgrt Haber
22 Temmuz 2019 11:20

Çatı Muayenesi Nedir? / Çatı Muayenesi Neden Yapılır? / Pelvis Darlığı Nedir?

En büyük hayali veya arzusu normal doğum yaparak bebeğini kucağına almak olan anne adaylarının bu hayali bazen gerçekleşmeyebilir. Bu özel durumlar sebebiyle normal doğum yerine sezaryen ile çocuğunu dünyaya getirmek zorunda kalan annelerin bu hayaline engel olan şey “Pelvis darlığı” denilen çatı küçüklüğüdür. Bu makalemizde “Çatı muayenesi nedir?, Çatı muayenesi neden yapılır?, Pelvis darlığı nedir?” gibi aklınıza takılan sorularınıza cevaplar bulacaksınız. Hadi, başlayalım!

Çatı Muayenesi Nedir? / Çatı Muayenesi Neden Yapılır? / Pelvis Darlığı Nedir?
Çatı Muayenesi Nedir?,Çatı Muayenesi Neden Yapılır?,Pelvis Darlığı Nedir?,Gebelikte çatı muayenesi kaçıncı haftada yapılır?,Hamilelikte çatı muayenesi nasıl yapılır?,Çatı muayenesi ne kadar sürer?,Çatı darlığı muayenesi ne kadar kesin sonuç verir

Hamileliğin son haftaları dediğimiz 37.haftadan sonra annenin çatı (pelvis) kemiklerinin, doğum yolunun uygun olup olmadığı ile yapılır. Yapılan muayene sonucunda doğum süreci gelmeden, anne adayının normal doğumla doğum yapıp yapamayacağı ihtimali netleştirilir. Doğumu sezeryan ile gerçekleşecekler için çatı muayenesi yapılmasına gerek yoktur. Örneğin, ilk doğumunu sezaryen ile yapmış kişiler doğum yolunu kapatma durumu ya da ikiz, üçüz gebelik gibi olan durumlarda pelvis muayenesine gerek yoktur.

Çatı Muayenesi Nedir? / Çatı Muayenesi Neden Yapılır? / Pelvis Darlığı Nedir?

Çatı Muayenesi Nedir? Neden Yapılır?

Halk dilindeki adı "Alttan Muayene"dir. Çatı muayenesi bebeğin dünyaya geleceği son safhadır. Bebeğin içinden geçeceği bu kemiklerin doğum için uygun olup olmadığını vajinal kontrole yapılmasıdır.

Kısaca Çatı muayenesi:

  • Anne adayının doğum şeklini belirlemek, (Normal ya da Sezeryan),
  • Bebeğin doğum kanalına girip - girmediğini görmek,
  • Bebeğin hangi pozisyonda durup durmadığına bakmak,
  • Rahim ağzının sancı ile birlikte açılıp açılmadığını incelemek,
  • Rahimde herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını tespit etmek

için yapılır.

Sezaryen doğumda çatı muayenesi yapılır mı?

Çatı (Pelvis) Darlığı Nedir?

Çatı darlığı, bebeğin çıkacağı kanalın kısaca dar olmasıdır. Bazen çatıda herhangi bir sorun olmasa da bebek buradan geçemeyecek kadar iri veya kilolu doğabilir.

Çatı Muayenesi Ne Zaman Yapılır? 

Pelvis muayenesi hamileliğin son dönemleri olan 34. ve 38. haftalar arasında yapılır.

Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?

İki şekilde yapılır. Elle muayene veya spekulum adı verilen cihazla çatı kemikleri analiz edilir. 

Elle muaneye şeklinde anne adayının üstündeki tüm giysiler çıkartılarak çatal koltuğa oturtulur jinekolok el yordamıyla rahim ağzını kontrol eder. 

Spekulum da ise alet, rahim ağzını genişletmek için içeri sokulur. Spekulum açıldığında doktorun, rahim ağzını ve vajinanın üst kısmını inceleyerek doğum şekline karar verir.

Pelviste darlık üç bölgede yaşanabilir. Elle muayenede en üst kısımdaki darlık anlaşılmayabilir. Fakat orta ve çıkım kısmının dar olup olmadığı ya da doğum için uygun olup olmadığı kontrol edilebilir. 

Çatı muayenesinde esas bakılan şey bebeğin başı ile geçeceği yol arasında uyum değerlendirilir. Şayet bebek 4500 gramın üzerinde ise çatı darlığı riski oluşturur ve bebek sezeryan ile anne karnından alınır. Jinekologların yapmış olduğu bu muayene kanamalı veya ağrılı değildir. Bu muayene esnasında çok az miktarda pembe ya da kırmızı renkli kanama olabilir ki bunun için endişe etmenize gerek yok bu normal bir durumdur. 

Çatı Muayenesi Nedir? / Çatı Muayenesi Neden Yapılır? / Pelvis Darlığı Nedir?

Çatı Muayenesi Uzun Mu Sürer??

Hayır bu işlem 5 dakikayı geçmez.

Çatı Darlığı Muayenesi Kesin Sonuç Verir Mi?

Çatı darlığı muayenesi her zaman kesin sonuçlar vermez. Sancıların arttığı doğumun başladığı seyre göre değişiklikler gösterebilir. İri olduğu sanılan bebeğin doğum esnasında büyük olmadığı görülebilir. Böyle bir durumda sezaryen doğum yapmak da şart olmaz.

Bazen de bebek iri de olsa doğuma uyum göstererek doğum çok rahat bir şekilde gerçekleşebilir. Özetle, pelvis darlığının görüldüğü anne adaylarının çoğu sezaryen doğum yapsalar da tüm gebeler için durum böyle olmak zorunda değil.

Çatı Muayenesi Nedir? / Çatı Muayenesi Neden Yapılır? / Pelvis Darlığı Nedir?

Çatı Muayenesi Erken Doğumu Tetikler Mi?

Eveç bu muayene rahim ağzını uyararak doğumu tetikleyebilir.  Fakat bu çok düşük bir ihtimaldir. Anne adaylarının "çatı kontrolü"nü hamileliğinin son haftalarına doğru yaptırması en uygun olandır.

Çatı Muayenesinin Bebeğe Bir Zararı Olur Mu?

Çatı muayenesinde bebek zarar görmez. Bunun için endişeye ve korkuya kapılmaya gerek yoktur. 

Çatı Muayenesi Nedir? / Çatı Muayenesi Neden Yapılır? / Pelvis Darlığı Nedir?

Çatı Darlığı Olan Anne Normal Doğum Yapabilir Mi?

Çatı darlığı olan anne adaylarına normal doğum önerilmez. Sezeryan riski azaltır. Ancak bazı anne adayları normal doğum diye ısrarcı olabiliyor. Böyle durumlarda bebeğe zarar da verilebilir. En güzeli doktorun tüm zorlu ve riskleri düşünerek aldığı karara uymaktır. Çünkü normal doğumun evet avantajı olduğu kadar çatı darlığı durumunda dezavantajları da olur. 

İkinci Gebelikte Çatı Muayenesi Yapılır Mı?

Çatı muayenesi ikinci gebelikte de yapılır. Çatı muayenesini yaptırıp yaptırmamak anne adaylarının korkularını yenmesi açısından bazen yerinde bir tercih olabilir. Fakat normal doğum gibi bir talebi olan anne adaylarının vücudunun doğum için uygun olup olmadığını bilmesi tabii ki daha sağlıklıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...