Tgrt Haber
18 Şubat 2022 16:03 - Güncelleme : 18 Şubat 2022 17:35

Çay lekesi nasıl geçer, nasıl çıkartılır? Halıda, koltukta kurumuş çay lekesini çıkaran yöntemler...

Çay lekesi birçok kişinin korkulu rüyası olarak bilinir. Halıya, beyaz kıyafetlere dökülen çay lekesinin nasıl çıkartıldığı ise sık sık araştırılır. Peki, kurumuş çay lekesini çıkarmak için ne yapmak gerekir, çay lekesini çıkartmak için en etkili yöntem nedir? İşte, çay lekesine pratik çözümler...

Çay lekesini çıkarmanın doğal yolları...
Çay lekesini çıkarmanın doğal yolları...

Çay, ülkemizde en çok tüketilen içeceklerden biridir. Çay lekesi ise birçok kişinin karşılaştığı sorunlar arasında yer almaktadır. Halıya, koltuğa, kıyafetlere dökülen çay lekesini çıkarmak için ne yapılması gerektiği, birçok vatandaş tarafından araştırılmaktadır. Kimyasal madde kullanmadan, evde doğal yöntemlerle çay lekesini çıkarmanın yolları haberimizde...

KOLTUKTAN, HALIDAN VE KIYAFETLERDEN ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKARTILIR?

Çay döküldükten sonra lekelenen bölgeye ilk müdahale oldukça kritiktir. Öncelikle, kağıt havlu ile çayın nemi emdirilir, bu aşamada kesinlikle çitileme ve ovalama işlemi yapılmamalıdır. Islaklık emildikten sonra, kirlenen bölge soğuk suyun altına tutulur ve bol su ile yıkanır. Deterjan ile soğuk su karıştırılarak krem kıvamını elde edilir ve lekenin olduğu bölge çitilenir ya da ovalanır. Bu işlem işlem tamamlandıktan sonra bekletilen parça yıkanması mümkünse çamaşır makinesinde yıkanabilir. Çamaşır makinesinde yıkanmayacak bir eşya ise özenle temizlenmelidir. 

Çay lekesi nasıl geçer, nasıl çıkartılır? Halıda, koltukta kurumuş çay lekesini çıkaran yöntemler...

KURUMUŞ ÇAY LEKESİ İÇİN ÇÖZÜM NEDİR?

Karbonat

Üzerinde kurumuş çay lekesi olan parçayı ılık su içerisinde 15 dakika boyunca bekletin. Bekletme işlemi esnasında başka kabın içine karbonat dökün ve üzerine yavaş yavaş su ekleyerek macun kıvamına getirin. Ilık suda beklettiğiniz giysinin lekeli kısmına karbonatlı karışımı sürüp yavaşça çitileyin. Bu işlemin ardından, elinizdeki parçayı soğuk su ile durulayın. 

Sirkeli Su

Beyaz sirke ve sıcak suyu karıştırın ve boş bir sprey şişenin içine ekleyin. Lekeli bölgeye bu karışımı bol miktarda püskürtün ardından soğuk bir bez ile lekeyi silin. Her silme işleminde lekenin biraz daha azaldığını göreceksiniz. Eğer ilk temizlikte biraz daha leke kaldıysa spreyi birkaç kez daha kullanıp işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Çay lekesi nasıl geçer, nasıl çıkartılır? Halıda, koltukta kurumuş çay lekesini çıkaran yöntemler...

Bulaşık Makinesi Parlatıcısı

Çayın döküldüğü bölgeye bulaşık makinesi parlatıcısını dökün ve yaklaşık 1 saat kadar bekletin. Beklettiğiniz bölgeyi soğuk havlu ile temizleyin. Dairesel hareketler çizerek temizlemeniz etkili olacaktır. 

Maden Suyu

Maden suyu halıda bulunan lekeleri yumuşması ile bilinir. Halıya maden suyunu döküp 5 dakika kadar bekleyin, meydana gelen köpüklenmenin ardından ılık bezle bölgeyi silebilirsiniz. 

Limonlu Su

Çay lekesi olan bölgeyi ilk olarak soğuk suda yıkayın ve ters çevirin. Bir bardak soğuk suyun içine yarım limon sıkın ve bu karışımı temiz beyaz bez ile lekenin üzerine denk getirin, dokusunu yıpratmadan ovalayın. Lekenin çıktığını ya da azaldığını görebilirsiniz. Son olarak, giysinizi çamaşır makinesine atıp temizleme işlemini tamamlayabilirsiniz fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus; karışımın beyaz, krem gibi açık renkli kıyafetlerde iz bırakma ihitimalidir. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...