Tgrt Haber
12 Ekim 2021 09:32

Dolar fiyatı bugün de rekor kırdı! 12 Ekim dolar kaç TL?

Dolar fiyatı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu açıklamalarının ardında tarihi rekorunu yeniledi. Kavcıoğlu faiz indirimi kararının sürpriz olmadığını ifade etti. ABD tarım dışı istihdam verileri, küresel enerji krizi, Eylül ayı enflasyon verileri, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu konuşması dolar fiyatı üzerinden etkili oldu. Peki 12 Ekim Salı günü dolar kaç TL? Dolar kuru ne kadar?

Dolar fiyatı bugün de rekor kırdı! 12 Ekim dolar kaç TL?
dolar,dolar fiyatı,döviz,dolar kuru

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz indirimi kararı ardından dolar tarihi zirvesini sık sık yeniledi. Karar sonrası dalgalı seyreden dolar fiyatı TÜİK enflasyon verileri, ABD istihdam veriler, küresel enerji ve tedarik zinciri nedeniyle yükselişe devam etti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirim kararı sonrasında 8,97’ye yükselerek rekor kıran dolar bir süredir yatay seyrederek 8,83 TL ile 8,88 TL seviyelerinde işlem görüyordu. Küresel piyasalarda doların güçlenmesi ve yurt içinde yaşanan gelişmeler ile dolar kuru yeni haftaya yükselişle başladı. İşte 12 Ekim Salı dolar fiyatı.  

12 EKİM DOLAR KAÇ TL?  

Haftanın ilk işlem gününde sakinliğini koruyan dolar fiyatı TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndaki açıklamalarıyla tekrar yükselişe geçerek rekor kırdı. Dolar fiyatı dün piyasalar kapandıktan sonra 9 lirayı aşarak tarihi zirvesini gördü.  

Kavcıoğlu faiz indirimi sürecinde TL’nin değer kaybının yalnızca faiz indirimine bağlamanın doğru olmadığını söylerken ''Sürpriz bir indirim yapmadığımızı çok net söyleyebiliriz. Ağustos-eylül gibi faiz indirme yol haritamızı belirtmiştik. Merkez Bankası’nın görevlerini ihmal etmesi ya da bunun dışında karar alması söz konusu değil'' ifadelerini kullandı.  

Dolar fiyatı bugün de rekor kırdı! 12 Ekim dolar kaç TL?

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR? 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz indirimi kararı ardından ABD tahvil getirilerinin yükselişiyle dolar fiyatı 9 seviyesini aştı. Merkez Bankası yüzde 19 olan faizi 1 puan indirerek yüzde 18 yapmıştı. Böylece dolar tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı enflasyon verileri de dolar üzerinden etkili oldu.  

Eylül ayı verilerini barındıran TÜFE’de aylık yüzde 1,25 ve yıllık yüzde 19,58 oranında artış yaşandı. Son dönemde TCMB’nin faiz indirim politikasına temel oluşturan çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 16,98 oranında artış göstererek bir önceki veri olan yüzde 16,76 seviyesinin üzerine çıktı. ÜFE’deki artış ise aylık yüzde 1,55 ve yıllık 43,96 düzeyinde görüldü. 

Geçtiğimiz günlerde İsviçre bankası UBP ile İngiltere merkezli araştırma kuruluşu Capital Economics tarafından yapılan dolar yıl sonu tahminini güçlendirdi. Capital Economics ve UBP yıl sonunda dolar fiyatı 10 TL olacak yönünde tahminde bulunmuştu.  

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...