Tgrt Haber

15 Kasım dolar kuru! Euro ve dolar kaç TL? Merkez Bankası faiz kararı ne olacak?

15 Kasım 2021 09:51
15 Kasım dolar kuru! Euro ve dolar kaç TL? Merkez Bankası faiz kararı ne olacak?
dolar,euro,merkez bankası

Dolar 10 TL sınırını aşmasının ardından haftanın ilk işlem gününde yükselişini sürdürüyor. Geçtiğimiz haftanın son işlem saatlerinde 10 TL olan dolar fiyatı tarihi rekorunu tazeleyerek 10,05 TL oldu. Peki 15 Kasım dolar kaç TL? Euro kaç TL? Merkez Bankası faiz toplantısını ne zaman? Ekonomistler faiz kararı hakkında ne dedi?

Dolar geçen haftanın kapanışından sonra psikolojik seviye olarak kabul edilen 10 TL sınırını aştı. Dolar fiyatı haftanın ilk işlem gününde de yükselişini sürdürüyor. Dolar fiyatında yeni zirve 10,05 TL oldu. Dolar yükselişine ek olarak euro da rekor kırdı. İşte haftanın ilk işlem gününde euro ve dolar fiyatı. 

15 KASIM DOLAR KAÇ TL? 

Dolar yükselişi deva ederken vatandaşlar dolar fiyatı hakkında araştırma yapmaya başladı. Haftanın ilk işlem gününde yurt içinde konut satışları ve bütçe rakamları izlenirken yurt dışında ise önemli bir veri bulunmuyor. Dolar 10 TL sınırını aşarken yatırımcıların gözü 18 Kasım TCMB faiz kararı toplantısına çevrildi. Merkez Bankası eylül ayından bu yana faiz indirimi uyguluyor. 
 
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu ekim sonu açıklamasında cari açığı düşürerek fiyat istikrarını sağlamayı hedeflediklerini belirtmişti. Gözler şimdi 18 Kasım Para Politikaları Kurulu toplantısına çevrildi. Ekonomistler Merkez Bankası Kasıma ayı faiz kararı hakkında açıklama yaptı. TCMB’nin faiz indirimine devam edeceği konuşulurken bazı analistler kasım ayının pas geçileceğini savunuyor.  
 
15 Kasım Pazartesi sabah saatlerinde dolar 9,99 TL seviyelerinden işlem görüyor. 

 

MERKEZ BANKASI KASIM AYI FAİZ KARARI NE OLACAK? 

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Enflasyon Raporu sunumunda son faiz kararı ve ‘sınırlı alan’ sorusunu cevapladı. Kavcıoğlu, “Uzun süredir sıkı para politikası uyguladık son 1 yılda 11 puan faiz yükseltmiştik. Enflasyondaki gidişatı etkileyen bu arz şoklarının geçici olduğunu düşünüyoruz. Gelinen noktada indirime gitme nedenimiz geçici sıkıntıları dışarıda tutarak kendimize bir alan gördük. Dolayısıyla gelişmelere göre yıl sonuna kadar buralardaki değişimleri arkadaşlarımız çalışıyor. Çalışmalar sonucunda geçici olarak ifade ettiğimiz durumun ne kadar imkân sağlayacağını, ne yönde gelişme göstereceğini göreceğiz. Arkadaşlarımızın çalışmaları ışığında kararlarımızı vereceğiz. Ekip çalışması ile veri odaklı analize dayalı karar veriyoruz. Merkez bankalarının geçici düşündüğü arz sıkıntılarını aynı şekilde değerlendiriyoruz, gelişmeleri takip edip kararları vereceğiz” sözlerine yer verdi.
 
Ekim ayında yapılan PPK toplantısında politika faizi 200 baz puan indirilmişti. Böylece faiz yüzde 18'den yüzde 16'ya çekildi. 
 
15 Kasım dolar kuru! Euro ve dolar kaç TL? Merkez Bankası faiz kararı ne olacak?

PPK BEKLENTİ ANKETİ SONUCU AÇIKLANDI

Vatandaşlar dolar fiyatı üzerinde etkili olan Merkez Bankası faiz kararı için bekliyor. 18 Kasım saat 14.00’te gerçekleşecek toplantı öncesi Para Politikaları Kurulu beklenti anketi sonucu açıklandı. Ekonomistler politika faizi hakkında görüşlerini açıkladı. Buna göre; 
  • 1 ekonomist 25 baz puan, 
  • 5 ekonomist 50 baz puan, 
  • 13 ekonomist 100 baz puan
  • 2 ekonomist de 150 baz puan.
 
Ekim ayındaki PPK toplantısında politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 18'den yüzde 16 seviyesine çekilmişti. Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı ise bir önceki anket dönemine göre 200 baz puan azalarak yüzde 15 oldu. Dolar fiyatı MB faiz kararı ardından şekillenecek. 
 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...