• Piyasalar
  • up
    BIST 100
    97886
  • down
    USD
    5.8286
  • down
    EURO
    6.4899
  • up
    GBP
    7.4777
  • up
    Altın
    277.918
  • TGRT Haber Arama
  • TGRT Haber Facebook
  • TGRT Haber Twitter
  • TGRT Haber Youtube
  • TGRT Haber RSS
REKLAMI KAPAT
Tarih : 31.07.2019 - 16:21 Yorum : 0

Fırında makarna nasıl yapılır, Fırın makarna hazırlanışı ve tarifi

Fırın makarna çocuklar ve yetişkinler tarafından sevilen bir yemektir ancak sıradan fırın makarnalar yerine farklı tatlar denemek istemez misiniz? Size hem normal tarifli bir fırın makarnayı hem de İtalyan usulü fırın makarnayı tarif edeceğiz.

Fırında makarna nasıl yapılır, Fırın makarna hazırlanışı ve tarifi

Fırın makarna çocuklar ve yetişkinler tarafından sevilen bir yemektir ancak sıradan fırın makarnalar yerine farklı tatlar denemek istemez misiniz? Size hem normal tarifli bir fırın makarnayı hem de İtalyan usulü fırın makarnayı tarif edeceğiz.

Fırın makarna malzemeler

1 paket kalın, çubuk fırın makarna

3 çorba kaşığı tereyağı

2,5 çorba kaşığı un

2 yumurta

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Tuz, karabiber

Fırın makarna hazırlanışı

Tencereye su alın ve kaynatın. Kaynayan suya bir miktar tuz ve sıvı yağ ekleyin. Makarnaları içine atın ve haşlanana kadar ara ara karıştırın. Bu aşamada makarnaları kırmayın ve kendi kendine haşlandıkça ve yumuşadıkça tencereye girecektir. 10 dakika kadar kaynatın. Haşlanan makarnayı süzgeçten geçirin, süzün. Sonra makarnaları soğuk suyun altına tutun ve şoklayın.

Bu kısma kadar tüm makarnalar hemen hemen aynı yapılır.

Beşamel sosun hazırlanışı

Sos tenceresinde, 3 çorba kaşığı tereyağı eritin. İçine 2,5 çorba kaşığı unu ekleyin ve iyice karıştırın. Un renk değiştirip sarardığında sütü yavaş yavaş ilave edin. Bu şekilde pürüzsüz olmasını sağlayın ve hızlıca karıştırın. Eğer topaklanma olursa el mikserinden yardım alın. Pürüzsüz bir kıvam almalı. Bu karışımı güzelce karıştırarak dibi tutmadan kaynayana kadar bekleyin. Koyulaşıp, kıvam alan sosu ocak alın ve ılınmaya bırakın. Ilınmaya başladığında içine bir miktar tuz ve karabiber ekleyin.

Bir fırın kabını iyice yağlayın ve sosun yarısını dökün. Üzerine makarnanın tamamını dökün ve tabakta bunları düzleyin. Bunu düzleme işlemini bir kaşık veya eliniz ile yapabilirsiniz. En üst kat olan makarnanın üzerine kalan beşamel sosu dökün. Bunu da düzelttikten ve düz bir görünüm elde ettikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında 5 ila 10 dakika arasında pişirin ve servise hazır.

İtalyan usulü fırın makarna tarifi

Malzemeler

  • 1 paket fırın makarna
  • 4 su bardağı marinara sos (aşağıda tarifi mevcuttur)
  • 1 su bardağı parmesan peyniri
  • 1 su bardağı romano peyniri
  • 1 paket ricotta peyniri
  • 1 su bardağı rendelenmiş mozzarella peyniri

Hazırlanışı

  • Makarnayı, paketin üzerinde önerilenden 3 dakika daha az haşlayın. Haşlarken tuzu ilave edin.
  • Bu arada fırını 175 dereceye ayarlayın. Fırın kabını yağlayın.
  • Makarna haşlandıktan sonra süzün ve soğuk su altına tutun.
  • 2 su bardağı marinara sosunu fırın kabının en alt kısmına dökün.
  • Haşladığınız makarnanın yarısını, bu sosun üzerine dökün.
  • Makarnanın üzerine bir tutam parmesan peyniri serpin.
  • Ricotta peynirinin yarım paketini ekleyin.
  • Mozzarella peynirinden bir tutam ekleyin.
  • Üzerine makarnanın kalan yarısını ekleyin ve marinara sosundan kalanın tümünü üzerine dökün.
  • Kalan peynirleri de bu sosun üzerine ilave edin ve fırın kabının üzerine, peynirlere dokunmayacak şekilde folyo kapatın.
  • 175 derecede, önceden ısıttığınız fırında 20 dakika kadar pişirin. Üzeri folyo kaplı makarnanın kızardığını gördüğünüzde artık fırından alabilirsiniz. Bu harika farklı lezzet ile sofralarınıza renk katabilirsiniz.

Marinara sosu tarifi

  • 4 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Hepsinden birer çay kaşığı olacak şekilde; kekik, kuru maydanoz, fesleğen, şeker, tuz, karabiber, kırmızı biber.

Marinara sosu hazırlanışı

Sebzeleri rendeleyin. Sıvı yağda kavurun. Diğer tüm malzemeleri ekleyin ve kaynamaya bırakın. Ara ara karıştırmayı unutmayın. Kaynayan sosun altını kısın ve domates suyu çekene kadar pişmesine izin verin. Bu 30 dakikayı bulabilir. Piştikten sonra servise hazırdır. Bu sosu İtalyan usulü fırın makarnaların yanı sıra birçok yemeğin içinde veya yanında servis edebilirsiniz.

 
 

YORUM YAPIN

 
 
© 2004 - TGRT Haber