Tgrt Haber
01 Aralık 2021 15:15

Gullurikya nasıl yapılır? Kıbrıs'a özgü Gullurikya tatlısı tarifi, malzemeleri ve püf noktası!

"Kıbrıs'a özgü bir tatlı olan Gullurikya nasıl yapılır? Gullurikya tarifi, malzemeleri ve püf noktası nedir?" soruları merak edilenler arasında yerini aldı. MasterChef'in sıkı takipçileri ise Gullurikya nasıl yapılır, araştırmaya başladı! 1 Aralık MasterChef'te yapılan Kıbrıs'a özgü tatlı Gullirikya'nın tarifi...

Gullurikya nasıl yapılır? Kıbrıs'a özgü Gullurikya tatlısı tarifi, malzemeleri ve püf noktası!
gullurikya,kıbrıs,masterchef

Kıbrıs'ın ünlü tatlısı gullurikyanın tarifi, malzemeleri ve yapılışı merak ediliyor. Az malzeme ile hızlı bir şekilde hazırlanan tatlı, şekerini ise pekmezden alıyor! Kıbrıs'ın bayram tatlısı olarak da bilinen meşhur gullurikya tatlısı tarifi MasterChef 2021'de ekrana geldi. Yarışmacıların verdiği mücadele ile birlikte, Gullurikya tatlısının nasıl yapıldığı da araştırılmaya devam ediyor. İşte, detaylar!

GULLURİKYA TATLISI TARİFİ 

Gullurikya Malzemeleri:

  • 2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı kaynar su
  • 1 su bardağı harnup pekmezi
  • 2/3 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Gullurikya nasıl yapılır? Kıbrıs'a özgü Gullurikya tatlısı tarifi, malzemeleri ve püf noktası!

ADIM ADIM GULLURİKYA YAPILIŞI

  • Öncelikle, 2/3 su bardağı suyu ve sıvı yağı derin bir kaseye dökün, belirtilen ölçüdeki unu azar azar ekleyerek karıştırın.
  • Tüm unu birden eklerseniz hamurunuz topaklanacağı için unu azar azar ekleyerek hamuru karıştırmaya devam edin. 
  • Hamurunuz kulak memesi kıvamına geldikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlak bir şekil verin.
  • Ceviz büyüklüğündeki hamuru elinizle bir ip gibi uzatın ve uzun bir silindir gibi şekil verin.
  • Silindiri içten dışa doğru katlayarak spiral şeklini almasını sağlayın.
  • Bir tencerede yarım su bardağı su kaynattıktan sonra içine pekmez ekleyip karıştırın ardından, hazırladığınız hamurları karışımın içerisine ekledikten sonra 25 dakika kadar pişirin.
  • Biraz bekletip çektirdikten sonra servis edebilirsiniz, afiyet olsun. 

Gullurikya nasıl yapılır? Kıbrıs'a özgü Gullurikya tatlısı tarifi, malzemeleri ve püf noktası!

GULLURİKYANIN PÜF NOKTASI NEDİR?

Tatlının hamurunun kıvamını ayarlamak için ilavaten un ya da su eklemesi yapabilirsiniz. Pişirme sırasında eğer varsa, tercihiniz harnup pekmezinden yana olmalıdır, tatlının asıl püf noktası budur. Başka bir pekmez kullanılması durumunda, orijinal lezzeti yakalamak mümkün olmayacaktır. 

Tarifteki ölçü, altı kişilik servis için yazılmıştır. 

KIBRIS'IN MUTFAK KÜLTÜRÜ

Kıbrıs Türk Mutfağı, Türk Mutfağı ve Akdeniz Mutfağı'na benzemektedir. Kıbrıs'ın meşhur şeftali kebabı ve pilavuna gibi yemekler, molehiya, pirohu, koyun sütünden yapılmış hellim ve hellim kızartması, hellimli, tatlı olarak da macun, gullurikya, şamişi ve ekmek kadayıfı gibi önemli, tanınan yemekleri vardır. 

GULLURİKYA NEDİR?

Gullurikya tatlısı, Kıbrıs mutfağına özgü, hazırlaması oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Un, su ve az miktarda da tuzla yapılır. Olmazsa olmazı içinde bulunan keçiboynuzu pekmezidir.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...