Tgrt Haber
24 Şubat 2021 18:10

Hamilelikte Aşerme (Mide Bulantısı), Hamilelikte Aşerme Yemezsek Ne Olur?

Hepimiz kadınların gebelik döneminde "aşerme" denilen ve eşlerini gecenin hiç olmayacak saatlerinde "kızarmış tavuk, çikolata, mevsimi olmamasına rağmen erik, ayva" gibi besinlerden almaya yolladığını duymuşuzdur. Kadınların hamilelik dönemi aslında çok zorlu bir süreçtir. Düşünsenize insanın karın boşluğunda başka bir insana gebe olması sizce de uzun, yorucu ve rahatsız bir süreç değil midir? Bu haberimizde; "Hamilelikte aşerme, Gebelikte aşerme, Hamilelikte Aşerme (Mide Bulantısı), Hamilelikte aşerme yemezsek ne olur?, Aşerme (mide bulantısı) de ne gibi önlemler alınmalı?" gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Hamilelikte Aşerme (Mide Bulantısı), Hamilelikte Aşerme Yemezsek Ne Olur?
aşerme,hamilelik,gebelik,Hamilelikte Aşerme (Mide Bulantısı),Hamilelikte Aşerme Yemezsek Ne Olur?

Hamilelik dönemi tüm anne adayları için zorlu geçen bir süreçtir. Bu zorlanmalardan en bilineni ise aşermek denilen mide bulantısı durumudur. Bu haberimizde sizler için mide bulantılarını minumuma düşürecek bir takım basit ve küçük tavsiyelerimiz olacak. Elbette bu tavsiye niteliği taşır. Her annenin hamilelik dönemi ve aşerme zamanları farklı farklıdır. Siz de elbette hamilelik döneminizde doktoronuzun kontrolünde bu süreci devam ettirmelisiniz. 

Hamilelikte Aşerme (Mide Bulantısı), Hamilelikte Aşerme Yemezsek Ne Olur?

Aşerme denilen mide bulantısı gebe kadınlarda genel de sabah meydana gelir. Zaten bu duruma sabah hastalığı da denir. Hamileliğin ilk döneminde görülen mide bulantıları anne adayının 16. haftasına kadar devam edebilir.

Bu dönemde bulantıları bir nebze de olsa azaltacak bir takım önlemler alınabilir.

Bunlar;

  • Yemekte ölçüyü fazla kaçırmayın.
  • Çorba veya diğer sıvı öğünleri katı yemeklerden bir saat önce yemelisiniz.
  • Sindirimi zor olan kızartma gibi yağlı yemeklerden ve besinlerden uzak durmalısınız. 
  • Öğünleri az ve belli saat aralıklarında yemeye özen gösterin. 
  • Mevsimine göre sebze alıp hafif besinlerle beslenmeye özen gösterin.
  • Yemek yerken ve yemekten sonra dik oturmaya çalışın. 
  • Geceleri yukarıda da bahsettiğimiz gibi ağır veya ağır gelecek yemeklerden, besinlerden uzak durun. 
  • Sabah kalktığınızda bir dilim kuru ekmek mide bulantısını azaltacaktır. Dilerseniz tahıl ürünlerinden bir kaç tane tuzlu kraker yiyebilirsiniz.
  • Yataktan kalktığınızda asla ani hareketler yaparak kalkmayın ve uyuduğunuz odanın mutlaka bir gece lambası olmasına dikkat edin. 
  • Diş fırçalama işini yemek yedikten sonra yapmayın.
  • Strese sebep olacak her olayda sakin olmaya çalışın. Bu tarz durumlarda bir yere uzanıp başınızı da hafif kaldırarak nefes alıp dinlenmeye çalışın. 
  • Mide bulantısı hissettiğiniz zaman maden suyu, gazoz veya karbonatlı su gibi içeçekleri azar azar için. 
  • Odanın penceresini mevsime göre açıp temiz havayı içinize çekin. Günün belli saatlerinde eşinizle birlikte parkta kısa yürüyüşler gerçekleştirebilirsiniz. 
  • Turşu, limon veya ekşili besinlerden aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz.

Düşük kan şekeri, düşük vitamin seviyeleri, potasyum, magnezyum dengesizliği bulantı nedeni de olabilmektedir. Sağlam bir diyetle eksik vitamin ve mineralleri tamamlayarak bu soruna çözümü doktoronuzla birlikte bulabilirsiniz. Diğer taraftan gerekli tıbbi tedavi, kusmayı engelleyen ilaçlar, vitaminler ve mineraller için de dokturunuz tarafından tavsiye edilmediği müddekçe asla kendi kendinize karar verip kullanmayın!  

Hamilelikte Aşerme (Mide Bulantısı), Hamilelikte Aşerme Yemezsek Ne Olur?

Bazı durumlarda bitkisel çaylarında bulantıya iyi geldiği söylenir. Naze, baba çiçeği, papatya, zencefil, ahududu bulantıya iyi gelen bitkilerdendir. Ancak bunları kullanırken dikkatli olunmalı ve doktora danışılmasında yarar vardır.

Gebelikte veya Hamilelikte Aşerme Yemezsek Ne Olur? 

Gebelik veya hamilelik döneminde anne adayların biliyorsunuz hormon seviyeleri farklılıklar gösterir. Özellikle dönemin ilk üç ayında anne adayı, bebeğin gelişmeyeceği ve aç kalınacağına inanıp, aşırı beslenmek istemesi, hiç kuşkusuz bu size bir ağırlık artışı olarak geri dönecektir. Aşerme bebeğin anne karnında gelişmeye başladığı ilk üç ay döneminde bazı psikolojik ve hormonal nedenlere bağlı olarak görülebilen farklı yiyecek türlerine duyulan isteklerdir diyebiliriz. Aşerme sonucunda istenilen yiyeceğin yenmesinin bir zararı olmadığı gibi yararı da olmayabilir. 

Sağlıklı günler diliyoruz...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...