Tgrt Haber

Hezarfen Ahmet Çelebi nasıl uçtu? Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir?

14 Şubat 2017 12:44 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:54
Hezarfen Ahmet Çelebi nasıl uçtu? Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir?
Hezarfen ahmet çelebi,

Hezarfen Ahmet Çelebi nasıl uçtu, Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir sorularının cevapları haberimizde. Hezarfen Ahmet Çelebi, Galata Köprüsü’nden Üsküdar Meydanı’na uçmuştur. İşte Hezarfen Ahmet Çelebi ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Hezarfen Ahmet Çelebi nasıl uçtu merak ediliyor. Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir? Hezarfen Ahmet Çelebi, Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinin 11. bölümünde Galata Köprüsü’nden Üsküdar Meydanı’na uçmuştur. 17. yüzyılda Osmanlı'da yaşamış olduğu varsayılan Müslüman Türk bilginidir. Kendi geliştirdiği takma kanatlarla berberi fizikçi Abbas Kasım İbn Firnas'tan sonra uçmayı başaran ilk insan olduğu söylense de, kendisi hakkında tek bilgi Seyahatname'de geçmektedir. 1623-1640 yılları arasında saltanat süren Sultan IV. Murad zamanında, uçma tasarısını gerçekleştirdiği ve geniş bilgisinden ötürü halk arasında, Hezarfen olarak anıldığı söylenmektedir. Hezar, Farsça kökenli bir sözcük olup 1000 anlamına gelir. Hezârfen ise "bin fenli" (bilimli) yani "çok şey bilen" anlamına gelir. 1632 yılında lodoslu bir havada Galata Kulesi'nden kuş kanatlarına benzer bir araç takıp kendini boşluğa bırakan ve uçarak İstanbul Boğazı'nı geçip 3358 m. ötede Üsküdar'da Doğancılar'a indiği varsayılan Hezarfen Ahmed Çelebi, Türk havacılık tarihinin en kayda değer kişilerden birisi olarak görülür. Bu uçuş hakkındaki belgeler şimdiye kadar sadece Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sindeki ifadesinden ibarettir. Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinde Hazerfan Ahmet Çelebi’yi Ushan Çakır oynamaktadır. 

Hezarfen Ahmet Çelebi nasıl uçtu? Hezarfen Ahmet Çelebi kimdir?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...