Tgrt Haber
13 Ağustos 2021 17:19

Hidroelektrik santrali nedir, nasıl çalışır? Hidroelektrik santralinin avantajı ve dezavantajları nelerdir?

Kastamonu’da meydana gelen sel felaketinin ardından Karadeniz bölgesindeki hidroelektrik santralleri (HES) ile ilgili tartışmalar gündeme oturdu. Peki, Hidroelektrik santrali nedir, ne işe yarar? İşte hidroelektrik santrallerinin avantajları ve dezavantajları

Hidroelektrik santrali nedir, nasıl çalışır? Hidroelektrik santralinin avantajı ve dezavantajları nelerdir?
hidroelektrik santrali,,kastamonu,,bozkurt,,sel,

Kastamonu Bozkurt’ta meydana gelen sel felaketinin ardından Hidroelektrik santrali (HES), sosyal medya platformlarına konu oldu. Çok sayıda kişi, felaketin yaşandığı bölgede hidroelektrik santrali’nin (HES) bulunduğunu savunuyor. Geçtiğimiz günlerde Kastamonu Bozkurt’ta hidroelektrik santralinin (HES) patladığı yönünde iddialar ortaya atılmıştı. Ancak Kastamonu Valiliği'nden yapılan açıklamada, söz konusu iddiaların gerçek dışı olduğu, aşırı yağışa bağlı su taşkınlarının yaşandığı ve müdahale edildiği belirtilmişti.

HİDROELEKTRİK SANTRALİ NEDİR, NEREYE KURULUR?

Hidroelektrik santralleri, elektrik enerjisi üretme amacıyla kurulur. Bu santraller, barajlar gibi nehir yataklarına kurulur. En önemli ve yaygın olarak kullanılan yenilebilir enerji kaynağı olarak bilinen hidroelektrik santralleri, Türkiye'de toplam elektrik üretiminin yaklaşık olarak yüzde 17'sini temsil etmektedir.

HİDROELEKTRİK SANTRALİ YARARLARI NELERDİR?

Hidroelektrik santrallerinin yararları şu şekilde;

- Hidroelektrik su ile beslenmektedir. Dolayısıyla temiz bir yakıt kaynağıdır, yani kömür veya doğal gaz gibi fosil yakıtları yakan santraller gibi havayı kirletmemektedir.

- Her devletin uluslararası yakıt kaynaklarına bağımlı olmadan kendi enerjisini üretmesine izin veren Hidroelektrik enerji, yerel bir enerji kaynağıdır.

Hidroelektrik santrali nedir, nasıl çalışır? Hidroelektrik santralinin avantajı ve dezavantajları nelerdir?

- Hidroelektrik yoluyla üretilen enerji, güneş tarafından yönlendirilen su döngüsü sayesinde sağlanır. Onu yenilebilir bir güç kaynağı haline getirir, bu da onu hızla tükenen fosil yakıtlardan daha güvenilir ve uygun maliyetli bir kaynak haline getirmektedir.

- Düşük maliyetli olması ve değeri yüksek güç alınmasını sağlar.

HİDROELEKTRİK SANTRALİ ZARARLARI NELERDİR?

Hidroelektrik santrallerinin zararları şu şekilde;

- Hidroelektrik santralleri, bölgenin ekosistemine zarar verebilir ve arazi kaybına neden olabilmektedir.

- Aynı zamanda buharlaşma yoluyla su kaybına yol açabilir.

- Yapım aşamasında doğal habitatı bozar ve çevreyi olumsuz etkiler.

- HES'in olduğu bölgelerde erozyon ve sel oluşumunda artış gözlenmektedir.

- HES'in planlandığı bölgelerde yaşayan insanların yer değiştirmesi ihtiyacı oluyor.

- Zayıf inşaat, doğal afetler veya sabotaj nedeniyle meydana gelen bir arıza, nehir aşağı yerleşim yerleri ve altyapı için felaket sonuçlara neden olur.

HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ NASIL ÇALIŞIR?

Hidroelektrik enerjinin çoğu, bir su türbini ve jeneratörü çalıştıran baraj suyunun potansiyel enerjisinden meydana gelir. Bir hidrolik türbin, akan suyun enerjisini mekanik enerjiye dönüştürmektedir. Bir hidroelektrik jeneratör, bu mekanik enerjiyi elektriğe dönüştürür.

Hidroelektrik santrali nedir, nasıl çalışır? Hidroelektrik santralinin avantajı ve dezavantajları nelerdir?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...