Tgrt Haber

Kancalı Kurt Enfeksiyonu, Bağırsak Kurdu Nasıl Düşürülür?

23 Şubat 2021 12:04
Kancalı Kurt Enfeksiyonu, Bağırsak Kurdu Nasıl Düşürülür?
Kancalı Kurt Enfeksiyonu,Bağırsak Kurdu Nasıl Düşürülür?,Kancalı kurt,Tenya kurdu,Kıl kurdu olanlar

Vücuttaki parazitler; cildi, ince bağırsağı, akciğerleri etkileyen ve hastalık yapan küçük canlılardır. Tıp dilinde: "Necator americanus, Ancylostoma duodenale, Ancylostoma ceylenicum ve Ancylostoma braziliense" diye bilinen parazitler, hastalık yapan türler arasında yer alır. Ancylostoma ceylenicum ve Ancylostoma braziliense parazitleri ise insanlar ve hayvanlarda hastalık yapan bakterilerdir. Bu haberimizde sizler için; "Kancalı kurt enfeksiyonu ve Bağırsak kurdu nasıl düşürülür?" gibi merak edilen soruların cevaplarını vermeye çalışacağız...

Yaygın olarak görülen kancalı kurt hastalığı, nemli ve tropikal bölgelerde, subtropikal bölgelerde takriben 700 milyon insanı etkileyip hastalık yapan kurttur. Dünya genelinde günde 700 milyon insandan ortalama yedi milyon litre kan emmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde ve çocuklarda görülen kancalı kurt enfeksiyonu nedeniyle, aslında ölümcül olmayan bir çok hastalığa karşı çocukların direnci azalmakta ve bu yüzden ölümler görülmektedir.

Kancalı Kurt Enfeksiyonu, Bağırsak Kurdu Nasıl Düşürülür?

Her iki parazit türünün uzunluğu ortalama olarak 10 mm'e kadardır. Kancalı kurtlar pembe ya da pembemsi beyaz renkte olurlar. Baş ve gövdeleri ters yöne bükülür. Erkeklerinde yelpaze şeklinde keseler vardır. Döllenmiş dişi, günde 10.000-20.000 arasında yumurtlarlar.

Ilık, oksijenli ve nemli toprakta gelişen kancalı kurtların larvaları deri yoluyla bulaşırlar. Cilde girdiklerinde kaşıntı ve kızarıklık meydana gelir. Deriye giriş yerinde oluşan şişlik, kızarıklık ve kaşıntılar necator americanus paraziti ile oluşur ve alerjik bir olay olduğu için geçmesi aylar alabilir. Özellikle kalabalık ve kapalı toplumlarda daha sık görülür.

Kancalı Kurt Enfeksiyonu, Bağırsak Kurdu Nasıl Düşürülür?

Derinden kan damarlarına geçerler ve oradan akciğerlere ulaşabilirler. Akciğere ulaştıkları zaman da hava yollarına girerek öksürüğe sebep olurlar. Öksürük olduğu zaman yukarı çıkan larvalar yutulur ve ordan sindirim sistemine geçer. Böylece ince bağırsaklara yerleşen larvalar, gelişimlerini tamamlar ve oldun bir kurt haline gelirler. Bu larvalar ve olgun kancalı kurtlar dışkı yoluyla dışarı çıkarlar.

Kancalı Kurt Enfeksiyonu Belirti ve Bulguları

Bu parazitin bulunduğu kişilerde herhangi bir belirti veya şikayet görülmez. Fakat zamanla ileri derecede demir eksikliği anemisi görülebilir. Akciğerde, öksürük, hırıltı, hafif ateş olluşabilir. Genellikle de hafifi seyreder. Sindirim sisteminde ise, ağrı görülür ve bu ağrıyla birlikte bağırsak hareketlerinde artış görülür. Sürekli kan emildiğinden kansızlık ve albümin görülür. İştah kaybı, ishal halsizlik dışkıda yumurta ve kan görülür. Ağızdan kanlı salya gelebilir.

Kancalı Kurt Enfeksiyonu Tanı

Kancalı Kurt Enfeksiyonu, Bağırsak Kurdu Nasıl Düşürülür?

Hastanın dışkısı mikroskop alrınca incelenir. Parazit yumurtaları görüldüğü takdirde tanı konur. Bu hastalıkta D-xylose testinin sonuçarı değişebilmektedir.

Kancalı Kurt Enfeksiyonu Tedavi Yönetimi

Hastalığın tedavisinde etken madde olan ilaçlar son derece etkendir. Hastalıkta meydana gelen kansızlık ve beslenme yetersizliği durumlarınında tedavi edilmesi gerekir.

Kancalı Kurt Enfeksiyonundan Korunma 

Genel hijyen temizliği ve kanalizasyon sisteminin iyileştirilmesi korumayı sağlar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...