Tgrt Haber
30 Haziran 2020 18:53

Kirazın faydaları nelerdir? Kirazın zararları nelerdir?

Yaz ayı meyvelerinden olan kirazın, lezzeti kadar faydaları da oldukça fazladır. Potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, protein, A ve C vitaminleri ve zengin lif içeriği nedeniyle kiraz yemek veya suyunu içmek oldukça besleyici ve faydalıdır.

Kirazın faydaları nelerdir? Kirazın zararları nelerdir?
Kirazın faydaları nelerdir? Kirazın zararları nelerdir?

Yaz ayı meyvelerinden olan kirazın, lezzeti kadar faydaları da oldukça fazladır. Potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, protein, A ve C vitaminleri ve zengin lif içeriği nedeniyle kiraz yemek veya suyunu içmek oldukça besleyici ve faydalıdır.

Kiraz hangi hastalıklara iyi gelir?

Kalp dostudur

Kanda mevcut olan toksin ve yağ gibi zararlı maddelerin kandan temizlenerek atılmasına yardımcı olur. Bu sayede kan temizlenir. Kalp, damar hastalıklarının oluşu önlenir ve var olan kalp damar hastalıklarının şifasına sebep olur. Bunun yanı sıra içinde bulunan potasyum sayesinde, kan basıncı düzenlenir ve yüksek tansiyon riski azalır.

Doğal bir ağrı kesicidir

Kiraz, anti-flamatuar etkiye sahip olduğundan, iltihap giderme özelliği vardır. İçerdiği yüksek miktarda flavonoiadler ve antosiyaninler sayesinde ağrı kesici vazifesi görürler. Vücuttaki kanın daha akışkan olmasını sağlar ve bu da kandaki ürik asidin azalmasına neden olur. Buna bağlı olarak da ağrıların meydana gelmesini de engellemiş olur. Ağrılı dönemlerde veya vücudunuzdaki herhangi bir iltihabın daha hızlı bir şekilde kurumasını istediğinizde bir kase kiraz yiyebilir veya bir bardak kiraz suyu içebilirsiniz.

Göbekte yağları eritir

Yağlardan kurtulmak istediğimizde en zoru da göbek yağlarından kurtulmaktır. Kirazda bol bol bulunan antosiyanin isimli madde nedeniyle göbek bölgesindeki yağ yakımı oldukça kolay eriyebilmektedir. Ayrıca birikmekte olan göbek bölgesi yağ yakımının da önüne geçmeye yarar. İçeriğindeki B6 vitamini gibi birçok vitaminin hızlı bir şekilde yediklerinizi eritmeye neden olur ve enerjiye dönüştürülmesini sağlar.

Uyku kalitenizi arttırır

Kiraz, melatonin maddesinin arttırıcı etkiye sahip olduğundan, kiraz yedikten sonra uyku kalitenizin arttığını fark edebilirsiniz. Günlük yeterli düzeyde uyuduğunuz halde yorgun ve uykusuz uyanıyorsanız veya gece uyku tutmuyorsa bir hafta her gün akşam bir kase kiraz yiyerek veya yatmadan önce 1 bardak vişne suyu içerek uyuyun.

Kas ağrılarına iyi gelir

Yaşlılarda veya spora yeni başlayanlarda oluşabilen kas ağrılarının iyileşmesinde kiraz etkilidir. Aspirin gibi kan sulandırıcı etkisi olduğundan, kanın kılcal damarlardan daha rahat geçmesini ve bu sayede rahat kan akşını temin eder. Vücutta meydana gelen kramplar, kas ağrıları ve tutulmaları gibi rahatsızlıkların iyileşmesinde etkili rol oynar. Özellikle fizik tedavi gördüğünüz günlerde, ağır spor yaptığınız zamanlarda oluşabilecek kas ağrılarına karşı kiraz yiyebilirsiniz.

Gut hastalığını azaltır

İçeriğindeki antioksidan etki nedeniyle vücutta biriken, toksin, iltihap veya ödem gibi gut ataklarına neden olan zararlı maddelerden kurtulmayı sağlar. Bunların vücuttan kolay atılmasını sağlar.

Hafızanın güçlenmesine yardımcı olur

İçeriğindeki antioksidan etkisi nedeniyle, vücuttan zararlı atıkları atan kiraz, hücrelerin de kendilerini yenilemesinde yardımcı olur. Yenileme esnasında oluşabilecek sorunların giderilmesinde etkilidir. Hücrelerin sağlıklı kalarak daha uzun süre sağlıklarını korumalarını sağlar. Bu da kişi yaş alsa bile daha genç görünmesini sağlar. Mevsiminde her gün bir kase yemek bu güzelliği korumaya yardımcı olur.

Kan şekerinin düşmesini sağlar

Şeker hastaları meyveleri de kontrollü bir şekilde tüketirler. Bu nedenle özellikle diyabet hastalarının kiraz tüketmeleri, kan şekerini düşürücü etkisinden dolayı faydalıdır. Şekeri düşüren kiraz, şekeri düzenleyerek özellikle tip2 diyabete bağlı olarak oluşan rahatsızlığın giderilmesinde etkilidir.

Kanseri önler

Antioksidan etkisi nedeniyle kanser hücrelerinin oluşup büyümesini engeller. Kontrol dışı bu büyümeye karşı etkili bir savaş açarak kanser riskinin azalmasını sağlar

Kirazın zararları nelerdir?

  • Gaz ve ishal gibi sorunlara yol açabilir
  • Alerjiye neden olabilir
  • Fazla tüketilmesi obeziteye neden olabilir
  • Kiraz yedikten sonra üzerine su içilmemelidir, şişkinlik yapar.
  • Ameliyat önce tüketilmemelidir, kan sulandırıcı etkisi olduğundan kanın pıhtılaşmasını zorlaştırır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...