Tgrt Haber
24 Kasım 2021 12:07

Kış lastiği zorunlu mu, cezası ne kadar? İşte kış lastiği fiyatları ve değiştirme ücreti

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu başlıyor. Kış lastiği takmayanlara yaptırım uygulanacak. Peki kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor, cezası ne kadar? Kış lastiği değişim ücreti ne kadar?

Kış lastiği zorunlu mu, cezası ne kadar? İşte kış lastiği fiyatları ve değiştirme ücreti
kış lastiği,trafik

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara kış lastiği takılmasını, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuyor. Kış lastiği denetimi Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor. İşte kış lastiği değişim ücretleri ve bilmeniz gereken her şey. 

KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLIYOR? 

Ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için tavsiye edilen kış lastiği uygulaması hakkında sorular gündeme geldi. Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak ve 1 Nisan 2022'ye kadar devam edecek.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAMA CEZASI NEDİR? 

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki araçlar için kış lastiği uygulaması zorunlu değil. Ancak uzmanlar ancak can ve mal güvenliği nedeniyle kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını şiddetle tavsiye ediyor. 

Kış lastiği takma zorunluğu olup kurala uymayan sürücülere 846 lira ceza kesilecek. Kış lastiği takmama cezası, Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2022 itibarıyla güncellenecek. 

Kış lastiği zorunlu mu, cezası ne kadar? İşte kış lastiği fiyatları ve değiştirme ücreti

KIŞ LASTİĞİ DEĞİŞTİRME ÜCRETİ NE KADAR? 

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor.

1 Aralık’ta başlayacak olan kış lastiği uygulaması için geri sayım devam ediyor. Ticari araç sahipleri ''Kış lastiği değiştirme ücreti ne kadar?'' sorusuna odaklandı. Buna göre; lastik sökme takma ücretleri, binek araçlar için 80-120 lira, SUV ve hafif ticari araçlar için 100-150 lira aralığında değişiyor.

KIŞ LASTİĞİ FİYATLARI 

Kış lastiği uygulaması yaklaşırken vatandaşlar ceza yememek için lastik fiyatları hakkında araştırma yapıyor. En uygun lastik fiyatı 325 TL olurken kış lastiği fiyatı 5.000 liraya kadar çıkıyor. 

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, trafiğin güvenli seyredebilmesi ve trafik kazalarının önüne geçilebilmesi için kış lastiği uygulamasının son derece önemli olduğunu vurguladı.  

KIŞ LASTİĞİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, kış lastiği alırken dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekti. Sürücüleri, 1 Aralık'tan önce bu değişimi yapmaları yönünde uyaran Erkoç, bilinçli lastik alımının büyük önem taşıdığını ifade etti. 

Erkoç, vatandaşların kış lastiği alırken mutlaka lastik ömrüne dikkat etmesi gerektiğine işaret etti. Erkoç Lastik alınırken mutlaka tarihine bakmak gerekiyor. Çünkü lastik kullanılmamış olsa bile belli bir raf ömrü vardır. Bekletilmiş lastikler özelliğini kaybeder ve balans tutmaz" dedi. İşte kış lastiği alırken dikkat edilmesi gerekenler: 

  • Araç üreticisinin önerdiği lastik ölçüsüne göre kış lastiği seçilmeli,
  • Lastiğin kuru ve ıslak yolda fren, karda fren ve karda çekiş özelliklerine bakılmalı,
  • Lastik üzerinde “Kış Lastiği” etiketi olmasına dikkat edilmeli,
  • İklim koşullarına göre lastik seçilmeli, 
  • Kış lastiklerinin diş derinliği 4 mm.’nin altında olmamalı,
  • Kış lastiğinin üretim yılı kontrol edilmeli ve son 5 yıl içerisinde üretilmiş olan lastikler alınmalı,
  • Güvenliğin yanı sıra yakıt tasarrufu ve uzun ömürlü lastikler alınmalı,
  • Kış lastikleri 4 tekerleğe de takılmalı.

Kış lastiği, soğuk havalarda yaz lastiğine oranla yüzde 50 daha iyi yol hakimiyeti sağlıyor, fren mesafesini de yüzde 50’ye kadar kısaltıyor. Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan 2022’ye kadar devam edecek. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...