Tgrt Haber

Kış saati uygulaması geri gelecek mi? Kış saati neden kalktı?

22 Kasım 2021 12:42
Kış saati uygulaması geri gelecek mi? Kış saati neden kalktı?
kış saati,enerji bakanı,fatih dönmez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kış saati hakkında açıklama yaptı. Antalya'da düzenlenen 11. Türkiye Enerji Zirvesi'nde konuşan Dönmez ''Kış saati uygulamasına geri dönülecek mi?'' sorusunun cevapladı. Peki kış saati neden kalktı?

11. Türkiye Enerji Zirvesi, Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde başladı. Zirvenin açılışına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez kış saati uygulaması hakkında merak edilenleri cevapladı. Dönmez aynı zamanda Ekrem İmamoğlu’nun kış saati uygulaması çağrısına da cevap verdi. İşte kış saati uygulaması gelecek mi sorusunun cevabı ve bilmeniz gereken her şey. 

KIŞ SAATİ UYGULAMASI GELECEK Mİ? 

Türkiye’de 2016 yılında bu yana kış saati uygulamasına geçilmiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu geçen hafta sosyal medya hesabından "Hiçbir tasarrufa yol açmadığı gibi vatandaşların güne karanlıkta başlamalarına, çocukların okula karanlıkta gitmesine neden oluyor. Gördüm ki herkes şikayetçi" açıklamalarına yer vermişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 11. Türkiye Enerji Zirvesi açılışında yaptığı konuşmada kış saati uygulaması hakkında iddialara karşılık verdi.

Dönmez "Kış saati uygulamasına başladığımız 2016'dan beri toplam elektrik tasarrufu 6,82 milyar kilovatsaat oldu. Bu tasarrufun parasal karşılığı ise yaklaşık 6 milyar lira" dedi. Böylece kış saati uygulaması yerine sabit yaz saat uygulamasının devam edeceği kesinleşti. 

Kış saati uygulaması geri gelecek mi? Kış saati neden kalktı?

KIŞ SAATİ UYGULAMASINA NEDEN GEÇİLMİYOR? 

2016 yılında yürürlüğe giren kalıcı yaz saati uygulaması ile Türkiye artık sabit saat kullanılıyor. Kış saati 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile yürürlükten kaldırıldı. Dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak tarafından kalıcı hale getirilen bu uygulamanın gerekçesi olarak "enerji tasarrufu sağlamak, gün ışığından daha fazla faydalanmak" olduğu söylendi. Kararın ardından daha önce 1 saat fark olan Orta Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasındaki saat farkı 2 saate, İngiltere ile 3 saate çıkarken, Suudi Arabistan ile aynı saat dilimi kullanılmaya başlandı.

Ekrem İmamoğlu kış saati uygulamasına geçilmemesi ile ilgili binerce şikayet aldığını belirtirken konunun takipçisi olacağını ifade etti. Dönmez, "Kış saati uygulamasına başladığımız 2016'dan beri toplam elektrik tasarrufu 6,82 milyar kilovatsaat oldu. Bu tasarrufun parasal karşılığı ise yaklaşık 6 milyar lira. Bugünlerde tekrar bu işleri gündeme getirmek isteyenler var. Lütfen herkes kendi işiyle meşgul olsun. İşleri ile gündeme gelemeyenlerin tek işi sağa sola sataşmak" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...