Tgrt Haber
05 Temmuz 2022 12:21 - Güncelleme : 06 Temmuz 2022 18:44

Kurban etine sakın bunları yapmayın! Lezzeti gidiyor, heba oluyor

Kurban etinin kesilmesi, saklanması ve doğru zamanda tüketilmesi israfın önüne geçmek için önemli. Çok sayıda hayvanın birkaç günde kurban edilmesi, uzman olmayan kişilerin kesim yapması ya da kurban etini işlemesi, hem etin heba olmasına hem de sağlığımızı tehdit eden sorunlara neden olabiliyor. Peki kurban etini saklarken en çok yapılan hatalar neler? Sizler için derledik.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Kurban etine sakın bunları yapmayın! Lezzeti gidiyor, heba oluyor
kurban,kurban eti,kurban bayramı

Kurban Bayramı'nda kurbanlık hayvanın kesimi, etin saklamak için hazırlanması gibi işlemler genellikle uzman kişiler tarafından yapılmıyor. Bayram telaşıyla aileler kurbanlıklarını kestirdikten sonra kendi bildikleri yöntemlerle kurban etini tüketiyor ya da saklıyor. Ancak kurban etinin hem saklanması hem de tüketilmesi esnasında yapılan hatalar israfa neden olabildiği gibi sağlığımıza da zarar verebiliyor. 

Kurban kesildikten sonra bir kasaptan yardım almayan aileler, genellikle aynı hataları yapıyor. Gelin bunlara birlikte bakalım:

KURBAN ETİ KESERKEN VE SAKLARKEN BUNLARA DİKKAT

  • Et yeterince soğumadan parçalama işlemine geçmek en çok yapılan hatalardan biridir. Bu kurban etinin kemikten ayrılmasını zorlaştırır. Yeterince sıyırma yapılamaması ise etin israf olması anlamına gelmektedir. 
  • Kurban etinin iyi şekilde parçalanabilmesi ve saklanabilmesi için karkasın asılması ve iç ısısının oda sıcaklığına getirilmesi gerekir. 
  • Bu şekilde küçükbaş hayvanlar için 12 saat, büyükbaş hayvanlar için 24 saat soğutulmalı ve daha sonra parçalama yapılmalıdır.
  • Kurban etinin 1 günden fazla açıkta bekletilmesi, ortam ne kadar serin olursa olsun sakıncalıdır. En çok yapılan hatalardan biri de budur. Sağlıklı koşulların korunması açısından mümkün olduğunca kısa sürede etin buzdolabı, derin dondurucu için hazır hale getirilmesi gerekir. 
  • Aileler kurban etini kuşbaşı, kıyma, bonfile gibi gruplandırılarak saklamayı tercih ediyor. Ancak bu noktada da doğrudan dondurucuya koymak gibi hatalar karşımıza çıkıyor. Bunun yerine temiz buzdolabı poşetlerinde ağzı kapalı olarak et paketlenerek dondurucu ya da buzlukta muhafaza edilmelidir. Bu etin lezzetini koruyarak bir yıl muhafaza edilmesini sağlar. 

Kurban etine sakın bunları yapmayın! Lezzeti gidiyor, heba oluyor

KURBAN ETİ NE ZAMAN YENMELİ

Kurban etinin kesildiği gibi tüketilmesi bir gelenek haline gelse de uzmanlar bunun sindirim problemlerine yol açacağını söylüyor. Kurban etini geleneklere uymak için hemen tüketeceksek, tadımlık bir miktarla yetinmeliyiz. Uzmanların tavsiyelerine göre kurban etinin tüketilmesinde en doğru zaman, kesildikten 1 gün sonrasıdır. Et bu sürede ideal yumuşaklık ve lezzete ulaşacaktır. Zaman kısıtlıysa buzdolabında en az 12 saat dinlendirilmesi hijyen açısından büyük önem taşır. Sindirim sistemi problemlerinden kaçınmak ve daha lezzetli et yemek için 6 saat sonra tüketilmesi de önerilir.

BOZUK KURBAN ETİ NASIL ANLAŞILIR?

Saklama ve kesilmede yapılan hatalar nedeniyle kurban etinin bozulması mümkün. Peki bu nasıl anlaşılır? Etin yeşil renge dönmesi bozulduğunun göstergesi midir? Eti doğru şekilde saklamadığımız zaman yeşillenerek yenmez hale gelebilir. Etlerde yeşillenen kısımlar varsa tüketilmemesi gerekir. Yeşillenmiş et, zehirlenmelere yol açacağından kesip atmaktan ziyade tamamen atılması gerekir. Ayrıca bazı etlerde bakterilerden dolayı lekeler gri-beyaz, gri-sarı veya siyah noktalar halinde görülebilir. Bu şekildeyse ya da etin rengi soluk haldeyse dikkat etmeniz gerekir. Et sert bir kıvama sahiptir, fazla yumuşak ya da sümüksü bir kıvama sahipse bu da bozulduğunun göstergesidir. Bozuk kurban etini anlayabileceğiniz en kolay yöntemlerden biri de kokusudur. Etinizden keskin ve çürük bir koku geliyorsa hiç düşünmeden çöpe atmanız gerekir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...