Tgrt Haber
15 Temmuz 2021 13:04

Kurban namazı nasıl kılınır? Kurban kestikten sonra namaz kılınır mı?

Kurban Bayramı için geri sayım devam ediyor. Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, “Kurban namazı nedir? Kurban namazı farz mı? Kurban namazı nasıl niyet edilir? Kurban namazında hangi dualar okunur? Kurban kesen kişi namaz kılmak zorunda mı? Kurban namazı kaç rekat?” sorularına cevap arıyor.

Kurban namazı nasıl kılınır? Kurban kestikten sonra namaz kılınır mı?
kurban,kurban bayramı,kurban kesmek,kurban ibadeti

Allah’a yakınlaşmak ve sadakatini göstermek isteyen Müslümanlar yılda bir kere kurban ibadetini yerine getirir. Kurban kesmekle mükellef olanlar Kurban Bayramı yaklaşırken dini yükümlülükleri yerine getirerek kurban ibadetini en doğru şekilde yapmak istiyor. Eksiksiz bir şekilde kurban ibadetini yapmak isteyen vatandaşlar ‘’Kurban namazı nedir? Kurban namazı farz mı? Kurban namazı nasıl kılınır?’’ sorularının cevabını arıyor.

KURBAN NAMAZI NEDİR?

Kurban Bayramı yaklaşırken Müslümanlar kurban ibadetini yerine getirdikten sonra kurban namazı kılmak gerekip gerekmediğini merak ediyor. Kurban kestikten sonra namaz kılmak farz değildir. Kurban namazı adında farz olan bir namaz bulunmamaktadır. Ancak kurban kesen kişi işi bittikten sonra iki rekat şükür niyetine nafile namazı kılması sevap olur.

KURBAN KESİLDİKTEN SONRA NAMAZ KILMAK GEREKİR Mİ?

Kurban Bayramı vesilesiyle kurban kesildikten sonra namaz nasıl kılınır sorusu gündeme geldi.

Kurban kesildikten sonra namaz kılmak farz değildir. Kurban ibadetini yerine getiren kişi kurban kesme imkanı bulduğu için Allah’a şükür etmek niyetiyle namaz kılabilir.

Kurban namazı nasıl kılınır? Kurban kestikten sonra namaz kılınır mı?

KURBAN NAMAZı NASIL KILINIR?

Nafile bir namaz olan kurban namazı istenilen zamanda kılınabilir. Vakit namazlarında olan namazın gerekliliklerini yerine getirerek namaz kılabilir. Şükür niyetine kurban namazı kılmak isteyen kişi:

  • Abdestini alır,
  • Niyet eder,
  • Subhaneke, Fatiha suresi ve kurandan en kısa 3 ayet olmak şartıyla sure okur,
  • Namazın ardından; Ya Rabbi, İbrahim aleyhisselamın kurbanını kabul ettiğin gibi, benim kurbanımı da kabul eyle şeklinde dua eder.

KURBAN İBADETİNİN ÖNEMİ NEDİR?

İnsanlık tarihi kadar eski bir ibadet olan Kurban’ın geçmişi Hz. Adem zamanına kadar gitmektedir. Şekli, sayısı ve yöntemi birbirinden farklı olsa da dünyada ilahi tüm dinlerde kurban ibadeti bulunur.  Maide suresinin 27. ayetinde Allah, (Ey Muhammed!) Onlara, Âdem’in iki oğlunun haberini gerçek olarak oku. Hani ikisi de birer kurban sunmuşlardı da, birinden kabul edilmiş, ötekinden kabul edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen, “And olsun seni mutlaka öldüreceğim” demişti. Öteki, “Allah, ancak kendisine karşı gelmekten sakınanlardan kabul eder” diye buyurur. Bu ayet, kurbanın ne kadar köklü temellerinin olduğunun işaretidir.

Kurban kesmek, Müslümanların Allah’a şükretmesine, boyun eğmesine ve varlığına inandığını göstermesine vesile olan bir ibadettir. Hem kişi hem de toplum için fayda sağlayan bir ibadet olan kurban, yardımlaşmayı ve dayanışmayı artırır. Hac suresinde Allah, “Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin” buyurarak Müslümanları dayanışmaya teşvik eder.

Kurban dini olarak Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade etse de sözlükte yakınlaşmak anlamına gelmektedir. Müslümanlar Allah rızası için kurban keserek O’na yakınlaşmayı amaçlar. Kurban namazı nedir? Kurban namazı nasıl kılınır? Kurban namazı farz mı? sorularını cevapladık. Siz de kurban namazı hakkında sorularınızı bize yazabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...