2021-11-11 17:43:37

Mamül nedir, nasıl yapılır? Mersin (Tarsus) usulü mamul tarifi, malzemeleri ve püf noktası!

Mamül, Mersin'in sevilen lezzetlerinden biridir ve evde mamul yapımı oldukça kolaydır. İrmik, un ve mahlep üçlüsü ile hazırlanan ve ağızda dağılan bu kurabiye, cevizli ya da hurmalı yapılır. Mamül, yöre halkının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Peki, evde mamül (mamul) nasıl yapılır? Ağızda dağılan mamül tarifi, püf noktası ve malzemeleri haberimizde!

Mamül nedir, nasıl yapılır? Mersin (Tarsus) usulü mamul tarifi, malzemeleri ve püf noktası!
fotoğrafı büyüt
Fotoğrafı Paylaş

Mamül tarifi, MasterChef 2021'in "Mersin özel" bölümünün izleyiciyle buluşmasıyla birlikte merak edilenler arasında yerini aldı! Yarışmanın sıkı takipçileri, "mamül nedir ve nasıl yapılır, evde mamül yapmanın püf noktası nedir?" sorularının cevabını ararken; Mersin (Tarsus) usulü mamül tarifini, tarihçesini ve yapımı haberimizde sizler için yazdık...

MAMÜL (MAMUL) TARİFİ

Mamül İçin Gerekli Malzemeler:

  • 3 su bardağı un
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı sirke
  • 125 gram tuzsuz tereyağı
  • Yarım su bardağı mısır nişastası

Hurma Püresi İçin Gerekli Malzemeler

  • 10-15 tane hurma
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker

MAMÜL YAPIMININ PÜF NOKTASI:

Bu kurabiyenin en önemli özelliği ağızda dağılmasıdır. Bunun için dikkat etmeniz gereken en önemli husus, hamuru bastırarak yoğurmamaktır.

Çok tatlı olmasını istemeyenler için hurma yeterli olacaktır.

ADIM ADIM MAMÜL YAPILIŞI

  • Unu geniş bir kaba eleyerek döktükten sonra üzerine tereyağını da ilave edip parmak uçlarınızla yoğurun, sonra da kabartma tozu, vanilya, nişasta ve pudra şekerini ekleyin.
  • Kuru malzemelerin tümü homojen bir şekilde tereyağıyla karıştıktan sonra süt ve yumurtayı da üzerine ekleyin; son olarak sirkeyi de ilave edip pürüzsüz bir hamur elde edene dek yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
  • Hurmaları sıcak suda 15-20 dakika bekletin ve şişen kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartın. Küp küp doğradığınız hurmaları, ocakta tarçın ve esmer şekerle kaynayana kadar ezerek karıştırın. Son olarak bir kahve fincanı su ilave edip blender yardımıyla püre haline getirin; soğumaya bırakın.
  • Dinlenen hamuru erik büyüklüğünde, yuvarlak bezelere bölüp parmaklarınızla bastırarak inceltin ve hamurun içine kaşıkla püreleri doldurun ve bohça gibi kapatıp şekil verin.
  • Hamurlarınızı önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yağlı kağıt serip tepsiye dizin ve 15-20 dakika kadar pişirin. 
  • Pişen mamülü fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın ve sonrasında üzerine pudra şekeri serpin.

Afiyet olsun.

MAMÜLÜN TARİHİ

Mersin ve Tarsus özellikle de yemek noktasında çok farklı kültürlerden etkilendiği için, mamul kurabiyesi için “Lübnan’dan gelmiştir” ya da "mamulün asıl yeri Antakya’dır" diyenler vardır. Lübnan'da “ma’amoul” şeklinde yazılan ve özel günlerde ikram edilen bir kurabiyesi olan bu lezzet, Antakya’da da, Hristiyan/Arap kültürüne dahil edilerek mamul kurabiyesi olarak bilinmektedir.

MAMUL NEDİR? 

Özü irmik olan bu kurabiye,  Arap mutfağında "mayzehr" denilen portakal çiçeği suyu katılarak yapılır. Tarsus ve Mersin’de ise, dış hamuru aroma verecek kadar gül suyu eklenerek hazırlanır. .

Üç çeşit mamül vardır. Bunlar:

  • Cevizli
  • Hurmalı
  • Fıstıklı

Mamül genellikle mevlütlerde, toplu organizasyonlarda dağılan bir lezzettir. 

Etiketler