2021-11-11 16:59:26

Mersin Tantuni nasıl yapılır? Tantuni tarifi, malzemeleri ve püf noktası! Evde tantuni...

Tantuni tarifi, evde tantuni yapımı ve Mersin usulü tantuni yapmanın püf noktaları merak edilmeye devam ediyor. MasterChef 2021'in bu akşamki yeni bölümünde, Mersin'e konuk olacak yarışmacılar birbirinden farklı lezzetleri ortaya koymak için yarışacak. Peki, tantuni nedir, nasıl yapılır? Evde tantuni yapmanın püf noktası nedir? Tantuninin tarihi ve malzemeleri haberimizde...

Mersin Tantuni nasıl yapılır? Tantuni tarifi, malzemeleri ve püf noktası! Evde tantuni...
fotoğrafı büyüt
Fotoğrafı Paylaş

MasterChef'te ekrana gelen tantuni tarifinin ve görüntülerinin ardından, yarışmanın sıkı takipçileri tantuni tarifini sorgulamaya başladı. Mersin'e özgü, sevilen yemeklerden biri olan, pratik hazırlanışıyla evde yapılabilen tantuninin püf noktası, malzemeleri ve tarihi, Antakya tantuni ile Mersin tantuni farkı haber detaylarında...

TANTUNİ'NİN TARİHİ

Tantuninin tarihine dair net bir veri olmamakla birlikte, yörük kültürüne ait olan bir yemek olduğu bilinmektedir, ilk defa Türkmenler tarafından yapıldığı da söylenmektedir. Hızlı ve kolay hazırlanması sebebiyle, göçebe yaşayan Yörükler tarafından bulunması ihtimali daha yüksektir. 

MERSİN TANTUNİ İLE ANTAKYA TANTUNİ'NİN FARKI NEDİR?

Mersin tantuni, ülkemizdeki en sevilen lezzetlerdendir. Antakya tantunisinden farkı ise, çok küçük parçalar halinde doğranan kuşbaşı etten yapılmasıdır çünkü Antakya tantuni, satır kıyması ile hazırlanmaktadır. 

TANTUNİNİN YOLCULUĞU

1800'lü yıllardan günümüze uzanan tantuninin ilginç hikayesini biliyor musunuz?

Tantuninin hikayesi ve isminin anlamı, Mersin’de tantuni yapan kişilerin tepsilerine kaşık ile vurdukları sesten gelmesine dayanır. Eti daha fazla muhafaza edebilmek için haşlayıp sonrasında çeşitli baharatlar ile öğrencilere satmak isteyenler, lezzet katmak için maydanoz, soğan ve domates gibi sebzelerden ekler ve bu yemek çok beğenilir. Yapan kişiye adını soranlar ise, yapılan tezgahtan çıkan sesler sebebiyle "tantuni" cevabını alırlar. Bu, anlatılanlar arasında en bilinen hikayelerdendir. Sadece ekmek arasına ya da lavaşa kırmızı etle değil; tavuk etiyle de hazırlanabilir. Mersin tantuninin özelliğinden biri de, içinde mutlaka kuyruk yağı bulunmasıdır. 

MERSİN ETLİ TANTUNİ TARİFİ

Malzemeler

  • 600 gram dana eti
  • 1 adet kuru soğan
  • Kırmızı toz biber
  • Sumak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Lavaş
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 orta boy domates
  • Tuz

ADIM ADIM MERSİN TANTUNİ YAPILIŞI

  • Dana etini minik minik doğrayıp, tencereye yerleştirin ve haşlanması için ocağa koyun.
  • Et haşlanırken; sebzeleri minik minik kesin. 
  • Kuru soğanı ince-uzun doğrayın ve maydanozları da küçük küçük kıyın; ikisini bir kapta karıştırıp göz kararı sumak ekleyin.
  • Haşlanan eti bir kenara alıp sacın içine bir çay bardağı sıvı yağ ekleyin.
  • 1 su bardağı da suyu ekleyin, ardından haşlanan etlerimizi koyup göz kararı tatlı toz biberi ve tuzu üzerine atın, karıştırın.
  • Ardından, saca lavaşları tek tek sırayla kapatıp ekmekleri tabağa alın.
  • Kenarıda duran domates ve soğan, maydanoz, sumak karışımından ekmeğin içine koyduktan sonra üzerine etleri ilave edip sıkıca sarın. 
  • Sıkıca sardığınız dürümleri saca koyup önlü arkalı ısıtın, yağlayın.
  • Yanında limonla servis edebilirsiniz.

TANTUNİNİN PÜF NOKTALARI

  • Yağın üzerine suyu eklerken; yağın soğuk olduğuna emin olun ki, yağ patlamasın. 
  • Saca su eklemek, sıcaklığı kontrol etmek ve kullanacağınız ekmek ya da lavaşı oluşan buharda yumuşatmak için kullanılır.
Etiketler