• Piyasalar
  • up
    BIST 100
    119339
  • up
    USD
    6.8556
  • down
    EURO
    7.7458
  • up
    GBP
    8.6126
  • up
    Altın
    395.883
  • TGRT Haber Arama
  • TGRT Haber Facebook
  • TGRT Haber Twitter
  • TGRT Haber Youtube
  • TGRT Haber RSS
REKLAMI KAPAT
Tarih : 30.06.2020 - 18:47 Yorum : 0

Muskatın faydaları, Muskat nasıl kullanılır? Muskatın zararları

Muskatın buram buram aroma kokan lezzeti ülkemizi de etkisine altına almıştır. Özellikle Uzakdoğu’Da tropik ağaçlarda yetişen muskat, portakal ağacını anımsatan ve diğer adı hindistan cevizi olan bu bitki, oldukça faydalı bir yiyecektir. Minik bir iki sürtme hareketi ile kalacak kadar az olarak yemeklere rendelenir. Tadı yoğundur. Rengi koyudur. Bu nedenle de yemeklere az ilave edilir.

Muskatın faydaları, Muskat nasıl kullanılır? Muskatın zararları

Muskatın buram buram aroma kokan lezzeti ülkemizi de etkisine altına almıştır. Özellikle Uzakdoğu’Da tropik ağaçlarda yetişen muskat, portakal ağacını anımsatan ve diğer adı hindistan cevizi olan bu bitki, oldukça faydalı bir yiyecektir. Minik bir iki sürtme hareketi ile kalacak kadar az olarak yemeklere rendelenir. Tadı yoğundur. Rengi koyudur. Bu nedenle de yemeklere az ilave edilir.

Muskat nasıl kullanılır?

  • Avrupa’da patates veya et yemeklerine tat versin diye kullanılır.
  • Japonya’da köri sosunun içine ilave edilir.
  • Hindistan’da tohumu öğütülür ve bu şekilde kullanılır.
  • Endonezya’da, bu bizde rendelenen etli kısmına palmiye şekeri dökülerek kurutup tüketirler.
  • Muskatlı soslar hazırlanabilir.
  • Muskatlı kurabiyeler veya etli yemekler yapışabilir.
  • Muskat çayı da demlenerek tüketilebilir.

Muskatın faydaları

  • İştah açıcıdır.
  • Fazla tüketilmezse, azı faydalıdır. Bağırsaklardaki hareketleri kolaylaştırır.
  • Gaz çıkartılmasını kolaylaştırır. 
  • Özellikle çocuklarda veya kilo almak isteyen kişilerde iştahsızlığın geçmesini ve iştahının açılmasını sağlar.
  • Yine az miktarda tüketildiği taktirde, sinirlerin sakinleşmesine yardımcı olur.
  • Bir çay kaşığı ucu kadar tüketilmesi durumunda, stres veya kaygı bozukluklarının iyileşmesini sağlar.
  • İçeriğinde aromatik ve tatlı bir tat olduğundan, tükürükte bulunan hücrelerin bu koku ile kaplanarak güzel kokmasını ve bu nedenle ağzın güzel kokmasını sağlar.
  • Özellikle adet dönemlerindeki sancıların ve kasılmaların iyileşmesinde etkilidir.
  • C vitamini ve antioksidan bakımından zengin olduğundan, bağışıklık sisteminin temizlenmesinde yardımcı olur.
  • Serbest radikallerin vücuttan idrar yoluyla atılmasını sağlar.
  • İçinde bulunan antiseptik özelliği nedeniyle soğuk algınlığı gibi üst solunum yollarını etkileyen rahatsızlıkların iyileşmesinde etkilidir.
  • Kusma ve mide bulantısı gibi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.
  • Hamile kalma ihtimalini yükseltmeye yarar. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyenlerin tüketmesinde fayda vardır.

Muskatın zararları

  • Çok şekerli bir tadı olduğundan, şekerli hastalara tavsiye edilmez.
  • Sütle beraber tüketilirse, sinir sistemini deforme edici özelliği vardır. Bayılmaya neden olabilir.
  • Bağırsaklarda gaza neden olabilir.
  • Fazla tüketildiğinde baş ağrısı yapabilir.
  • Mide bulantısı olabilir.
  • Fazla proteine sahip olduğundan, bağışıklık sisteminin olumsuz yönde etkilenmesini sağlar.
  • Bazı kişilerde alerjik reaksiyona da neden olabilir.
 
 

YORUM YAPIN

 
 
© 2004 - TGRT Haber