Tgrt Haber

Müteşekkir ne demek? "Müteşekkir olmak" doğru kullanımı ve kelime anlamı nedir?

03 Kasım 2021 17:34
Müteşekkir ne demek? "Müteşekkir olmak" doğru kullanımı ve kelime anlamı nedir?
müteşekkir,kelime,tdk,türkçe,teşekkür,müteşekkir olmak,müteşekkir ne demek,arapça

Türkçe, kelime hazinesi çok zengin bir dil olmakla birlikte, birçok yabancı sözcüğü de bünyesine katmıştır. Günlük hayatta sık sık kullandığımız fakat tam olarak karşılığını bilmediğimiz kelimelerden biri olan "müteşekkir" de bunlardan biridir. Peki, müteşekkir ne demektir? Müteşekkir olmak ne anlama gelir? Müteşekkir kelimesinin cümle içinde kullanımı nasıl olmalı? Müteşekkir kelimesinin kökeni ve merak ettiğiniz soruların cevabı haberimizde...

Eski dönemlerden bugüne ulaşan birçok kelime gibi, müteşekkir de, kullanımı devam eden sözcüklerden biridir. Teşekkür kelimesini andıran bu kelimenin, TDK'ye göre tam karşılığı ve cümle içinde kullanımı merak edilmektedir. "Müteşekkir ne demek ve ne anlamda kullanılır, müteşekkir olmak ne demektir?" soruları sorgulanmaya devam ederken; müteşekkür kelimesinin kökeni, tam anlamı ve cümle içinde kullanımı haber detaylarında...

MÜTEŞEKKİR NE DEMEK?

Müteşekkir, "teşekkür etme durumunda olan kişi ya da kimse" anlamına gelmektedir. Herhangi bir iyilik karşısında söylenmektedir. 

Arapça'da "şkr" kökünden gelen mutaşakkir, aslında "teşekkür eden" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük, Arapça taşakkur "şükran duyma" sözcüğünün vezni failidir. 

MÜTEŞEKKİR KELİMESİNİN TARİHTE BİLİNEN İLK KULLANIMI

Kaynaklara göre, müteşekkir kelimesi tarihte ilk kez Meninski'nin Thesaurus eserinde 1680 yılında kullanılmıştır.

MÜTEŞEKKİR KELİMESİNİN CÜMLE İÇİNDE KULLANIMI NASIL?

Müteşekkir kelimesi, teşekkür etmeye müsait durumlarda kullanılabilir:

‘’Bu konuda gerçekten müteşekkirim.’’

"İlginize müteşekkirim."

"Yardımlarınız ve desteğiniz için müteşekkirim."

MÜTEŞEKKİR NEDİR?

Müteşekkir ile birlikte aynı zamanda "müteşekkir kalma" şeklinde kelime grubu bulunmaktadır. TDK'ye göre, "bir duruma karşı teşekkür etme durumuna girmek" biçiminde kullanılabilir. Genelde kibarlık ve naiflik beraberinde, saygılı bir şekilde teşekkür etmek anlamı üzerinden de ele alınabilir.

Arapça kökenli olan "müteşekkir sözcüğü" Türkçede yaygın şekilde kullanılmaktadır. Özellikle yazılı kaynaklarda ve önemli eserlerde çok sık karşılaşılan bu sözcük, her ne kadar günümüzde kullanılsa da eski zamanlarda daha sık kullanılmaktaydı.

ÇOK MÜTEŞEKKİR OLDUM NE DEMEK, ANLAMI NEDİR?

Çok memnun olup teşekkür eder bir halde olmak ve bu halin uzun süreceği anlamına gelen  "müteşekkir olmak" deyimi, minnet duyulan durumlarda sıklıkla kullanılabilir.
Müteşekkir Kelimesinin Tam Karşılığı: (ﻣﺘﺸﻜّﺮ) ( teşekkur’den muteşekkir): Teşekkür eden, teşekkür borcu olan, minnettar. (Arapça, sıfat)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...