Tgrt Haber
08 Nisan 2021 10:43

Normal doğumun riskleri nelerdir?, Sezaryenin zararları nelerdir?

Yeni evli çiftlerin ilk çocuk sevinci anne adayının doğum zamanı yaklaştığında yerini düşüncelere bırakır... Ülkemizde gebelerin doğum şekline karar verme süreci ise genel de yakın arkadaşları ve birinci dereceden aile bireylerinin görüşleri çerçevesinde şekillenir. Aslında normal doğum yapmanın ya da sezaryen ile doğum yapmanın birçok avantajı ve dezavantajı vardır. Mühim olan anne adayının bebeği için hangi doğum şeklinin uygun olup olmadığına karar vermesidir. Bu haberimizde: "Normal doğumun avantajları ve dezavantajları nelerdir?, Normal doğumun riskleri nelerdir?, Sezeryanın zararları nelerdir?, Normal doğumu ne kolaylaştırır?, En ağrısız doğum hangisi?, Normal doğumun faydaları nelerdir?, En iyi doğum normal mi sezeryan mı?" gibi merak ettiğiniz soruları cevaplamaya çalışacağız.

Normal doğumun riskleri nelerdir?, Sezaryenin zararları nelerdir?
Normal doğumun avantajları ve dezavantajları,Normal doğumun riskleri nelerdir,Sezaryenin zararları nelerdir,Normal doğumu ne kolaylaştırır,En ağrısız doğum hangisi?,Normal doğumun faydaları nelerdir?,En iyi doğum normal mi sezeryan mı

Gebe kadınların doğum zamanı yaklaştığında en çok ikileme düşülen konular arasında doğum yapma şeklidir. Son yıllarda devletin de gebe kadınların normal doğuma teşvik edilmesi anne adaylarının korkuları, hangi doğum şeklinin daha acısız, daha sağlıklı, daha iyi olduğu yönündedir. Esasen son kararı bizce doktorunuzun vermesi daha isabetli bir seçim olacaktır. Çünkü karnınızda dokuz ay taşıdığınız evladınızı en az doktorunuz da sizler kadar düşündüğü için gebe kadının ve doktorun ortak kararı son karar olmalıdır diye düşünüyoruz.  

Normal doğumun riskleri nelerdir?, Sezaryenin zararları nelerdir?

Evet, normal doğumun avantajları hususunda halk arasında söylenen tüm hücrelerin yenilendiği ve dünyaya gelen bebeğinizi ilk anlarında kucağınıza almanın verdiği haz elbette bu yöntemin anne adayları tarafından tercih edilmesinin ana nedenleri arasında yer almaktadır. Bebeğinizin ilk dakikalarını birlikte geçirmenin verdiği mutluğun yanında yavrunuza anestezi uygulanmaması da önemli bir avantaj olacağı gibi bu şekilde doğan çocuklara solunum sıkıntısı gelişme riskinin daha az olduğu yapılan incelemelerle kanıtlanmıştır.

Normal doğumda bebeğin ciğerlerindeki sıvının atılması daha kolay olabileceği gibi doğum kanalından geçerken temas ettiği bakterilerde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde çok yararlı olmaktadır. Bebeğin dış ortama hazırlanmasında çok faydalı olan mutluluk hormonunun kordon kanında tespit edilmesi bu doğum yöntemini avantajlı hale getiren başka bir diğer faktör arasında yer alır. 

Normal doğumun riskleri nelerdir?, Sezaryenin zararları nelerdir?

Bilim insanlarının yapmış olduğu birçok araştırma sonucunda normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin anneye temas yeteneğinin daha fazla olduğunu ve bunun da gelişimi açısında önem taşıdığı ortaya çıkarmıştır.  Doğum yapan annenin enfeksiyon, kanama, doku hasarı oluşma oranı bu yöntemle daha az olacağı gibi normal hayata dönüşte daha kolay ve hızlı olmaktadır. Kadınların en büyük sorunları arasında yer alan hamilelik döneminde alınan kilolardan kurtulma konusunda normal doğum yapan annelerin daha başarılı olduğu tespit edilen bir diğer hususlar arasındadır. Bu yöntemler doğumu gerçekleştiren annenin fizyolojik olarak kazandıklarının dışında psikolojik olarak da kazanımlarını pozitif yönde arttırmaktadır. Anne ölümü oranının sezeryana göre daha az olduğu bu yöntemde daha sonraki doğumlarında normal olarak gerçekleşmesi mümkün olacağı gibi kadının kendine güveni de artacaktır.

Normal doğumun riskleri nelerdir?, Sezaryenin zararları nelerdir?

Son yıllarda başarı ile uygulanan epidural anestezi sayesinde ağrı hissedilmeden normal doğum yapılabilme ile birlikte sadece omurlarında veya farklı bölgelerde sorun olan kadınlara bu yöntem uygulanamamaktadır. Normal doğumun avantajları arasında bebeğinizin beslenmeye ihtiyacı olduğu ilk aylarında anne sütünün daha kolay verildiği de bilinen bir gerçektir. Sezeryana göre daha ekonomik olan normal doğum sonrasında ağrı şiddetinin de daha az olduğu tespit edilmiştir.

Normal doğumun riskleri nelerdir?, Sezaryenin zararları nelerdir?

Normal doğumun dezavantajları arasında ilk olarak öne çıkan konu elbette son bir aylık süreçte her an doğum olabileceği heyecanının kadında bıraktığı heyecan ve endişe hissi bu çoğu anne adayı için yıpratıcı olabilir. Normal doğumda oluşabilecek komplikasyonlar arasında idrar kesesi ve kalın bağırsağın vajina için fıtıklaşması sorunu ilerki zamanlarda sizin tekrar bir operasyon geçirmenizi gerektirebilir. Özellikle dört kilogramdan fazla doğan iri çocukların dünyaya gelmesi sırasında geniş vajina yırtıkları soruna sebep olduğu gibi bu durum karşısında uzun operasyonlar geçirmeniz gerektiğini de hesaba katmanız gerekebilir. Vajinada oluşacak geniş yırtıklara yapılan operasyonlar sonucunda bu problemin giderilememesi halinde idrar ve büyük abdest kaçırma gibi bazı durumlar yaşanmaktadır. 

Biz hangi kararı verirseniz verin, bebeğinizi sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmenizi önemsiyoruz... Sağlıklı bebeğiniz dünyanıza teşrif eder etmez onun mis kokusunu ciğerlerinize doya doya çekmenizi canı gönülden diliyoruz...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...