Tgrt Haber
02 Aralık 2021 15:31

Öksüz helvası nasıl yapılır? Alanya'nın öksüz helvası tarifi, malzemeleri ve yapılışı!

Öksüz helvası tarifi, malzemeleri ve püf noktası merak edilenler arasında yer alıyor. 2 Aralık MasterChef 2021'in Alanya özel bölümünde ekrana gelen öksüz helvasının tarifi, MasterChef izleyicileri tarafından araştırılmaya devam ediyor. İşte, Alanya'nın ünlü tatlısı öksüz helvası yapılışı, hikayesi ve püf noktası!

Öksüz helvası nasıl yapılır? Alanya'nın öksüz helvası tarifi, malzemeleri ve yapılışı!
öksüz helvası,helva,yemek tarifi,masterchef,alanya

"Öksüz helvası nasıl yapılır? Öksüz helvası için gerekli malzemeler nedir? Öksüz helvası nasıl yenir, hikayesi nedir?" soruları gündemde! Yarışmacılar, Alanya'nın meşhur lezzetlerinden öksüz helvasının tarifi MasterChef'te hazırlarken; yarışmanın sıkı takipçileri, yöresel bir lezzet olan öksüz helvasının yapılışını araştırmaya devam ediyor. İşte, öksüz helvası tarifi ve hikayesi!

ÖKSÜZ HELVASI TARİFİ

Öksüz Helvası Yapmak İçin Gerekli Malzemeler:

  • 2 su bardağı elenmiş un
  • 1,5 su bardağı üzüm pekmezi
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı kızdırılmış tereyağı
  • 5 su bardağı su

Öksüz helvası nasıl yapılır? Alanya'nın öksüz helvası tarifi, malzemeleri ve yapılışı!

ADIM ADIM ÖKSÜZ HELVASI YAPILIŞI

  • Pekmez ile birlikte 3 su bardağı suyu helva tenceresine ekleyin ve orta ateşte kaynatıp kısık ateşe alın. 
  • Kaynayan pekmeze elediğiniz unu ve 2 yemek kaşığı tereyağını ekleyin ve hiç ara vermeden hızlı hızlı karıştırın, kıvam almasını sağlayın.
  • Helvayı karıştırmaya devam ederken; kalan 2 bardak suyu da yavaş yavaş ekleyip karışım homojen bir kıvam alana dek devam edin. 
  • Un iyice pişip kokusu kayboluncaya dek karıştırarak kısık ateşte pişirin. Yaklaşık kırk dakika süren bu işlemin ardından, helva koyu bir kıvam alınca ocaktan alıp soğumaya bırakın. 
  • Soğumuş helvayı servis tepsisine aktarın, ellerinizi nemlendirip, şekil verin ve helvanın tepsi kenarındaki kısmı ise tahta kaşıkla şekillendirin. Ortasını havuz gibi boş bırakın. 
  • Kızgın tereyağını da tepsinin ortasındaki havuzun içine dökün. Havuz taşıp tümseğin yamacındaki kısımdan akana kadar dökmeye devam edin. 
  • Sıcak bir şekilde hızlıca servis edin.

Öksüz helvası nasıl yapılır? Alanya'nın öksüz helvası tarifi, malzemeleri ve yapılışı!

ÖKSÜZ HELVASI HİKAYESİ

Yoksul bir anne oğul, neredeyse her gün yan evlerinde yaşayan varlıklı ailenin mutfağından gelen helva kokularını solurmuş. O zamanlar şeker pahalı bir ürün olduğundan zenginlik simgesi olarak görülür ve yoksul ailelerin evlerinde olmazmış. Yoksul ailenin oğlu da her gün annesinden helva istemeye başlayınca, anne, evdeki pekmezi sulandırmış, unla karıştırıp bir helva yapmış. Bu helvayı gören oğlu, "Bu helva neden kara? Komşunun helvası beyaz." demiş, annesi ise  "Bu öksüz helvası da ondan" demiş. Pekmezle hazırlanan bu helva o günden sonra öksüz helvası adıyla bilinir olmuş.

Öksüz helvası nasıl yapılır? Alanya'nın öksüz helvası tarifi, malzemeleri ve yapılışı!

ÖKSÜZ HELVASI NASIL YENİR, ANLAMI NEDİR?

Helvayı yemeye tabağın kenarlarından başlanır ve bu lokmalar, tereyağ havuzuna batırılıp yenerek havuzun olduğu iç kısma kadar ilerler. Göbeğe yaklaştıkça yağ dolu havuzu yıkan ilk kişi ceza alıyor. Bu ceza da bir sonraki buluşmanın kimin evinde ve helvayı kimin yapacağının belli olmasını sağlıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...