Tarih : 25.01.2021 - 16:27 Yorum : 0

Omega-3 ve Omega-6 nedir? Omega 3 ve Omega 6 İçeren Besinler Nelerdir?

En çok balıkta bulunan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri kalp - damar hastalıklarına karşı koruma sağlıyor. Diğer taraftan omega 3 ve omega 6 depresyon, kanser, yüksek tansiyon ve kolesterole karşı da olumlu etki yapıyor. Beslenme uzmanları herkesin haftada 2 veya 3 kez balık tüketmesini öneriyor. Peki "Omega 3 ve Omega 6 nedir?, Omega 3 ve Omega 6 içeren besinler nelerdir?" işte tüm detaylar haberimizde...

Omega-3 ve Omega-6 nedir? Omega 3 ve Omega 6 İçeren Besinler Nelerdir?

İklimin sürekli soğuk olduğu, güneşin sıcacık ışınlarının hiç uğramadığı Alaska ve Grönland gibi yerlerde yaşamak kalbe iyi geliyor. Bunun nedeni de oralarda çok fazla balık tüketilmesi öne sürülüyor.

Evet balıkta bulunan yağ asitleri Omega 3 ve Omega 6 sadece kalp damar hastalıklarına değil, depresyon, kanser, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet, böbrek hastalıkları, kemik hastalıkları, yüksek kolesterol gibi birçok hastalığa da olumlu etkisi yapıyor.

Omega

Omega 3´ü en fazla içeren balıkların başında ise uskumru, sardalye, hamsi ve somon geliyor. Omega 6´yı balığın yanı sıra, daha çok mısır özü yağı, ay çiçek yağı, soya yağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlarda da bulabilmek mümkün. Bilim insanları, vücudun üretemediği omega yağlarının, sağlık açısından önemli olduğunu ve mutlaka dışarıdan alınması gerektiğini söylüyorlar. Yine yapılan çalışmalara göre, haftada en az 2 kez balık tüketilmesini öneriyorlar.

Balıketini diğer et türlerinden farklı kılan: protein, A, B, D, E ve K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, yağ asitleri, fosfor gibi insan vücudu için gerekli vitamin ve mineralleri içinde barındırmasıdır. Ayrıca balıkta doymamış yağ asitlerinin, doymuş yağ asitlerine oranla daha fazla olduğunu söyleyen bilim adamları, özellikle Omega 3 doymamış yağ asitlerine dikkat çekiyorlar. Bebeklik ve çocukluk çağında sinir sistemi ve beynin gelişmesinde yardımcı olan Omega 3, ileri yaşlarda ise genel sağlığın korunması açısından büyük önem taşıyor.

omega

Dünya çapında yapılan birçok bilimsel çalışma, Akdeniz veya İskandinav ülkelerindeki insanların ağırlıklı olarak balık ve deniz ürünleriyle beslenmesi sonucu bu toplumlarda kalp damar hastalıklarının daha az görüldüğünü ortaya koyuyor. Ancak bu durumun sadece balıkyağlarına ve balık tüketimine bağlanması ise yanlış!

Çünkü sadece omegalarla kalp salığını korumanın mümkünü yok. Dolasıyla omeganın yanında kalp sağlığı açısından yaşam biçimini düzenleyerek; dengeli beslenme ve düzenli olarak egzersiz yapıp, sağlığı doğrudan etkileyen sigara ve alkolden uzak durmak gerekiyor. Omega yağ asitleri sadece balıklarda değil, semizotu olmak üzere, yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem, ceviz, avokado gibi besinlerde de bulunuyor.

Omega-3 ve Omega-6 nedir? Omega 3 ve Omega 6 İçeren Besinler Nelerdir?

Omega 6 ise daha çok bitkisel sıvı yağlarda bulunuyor. Uzmanlar omega yağ asitlerinin dışarıdan alınması gerektiğini söyleyerek, balıkyağı hapları konusunda daha dikkatli davranmayı öneriyorlar.

Omega 3 İçeren Diğer Kaynaklar Hangileri?

  • Semizotu
  • Ceviz, ceviz yağı
  • Fındık
  • Soya yağı
  • Kanola yağı
  • Badem
  • Avokado

Omega 6 İçeren Diğer Kaynaklar Hangileri?

Omega-3 ve Omega-6 nedir? Omega 3 ve Omega 6 İçeren Besinler Nelerdir?

  • Ayçiçeği
  • Soya
  • Mısır
  • Tahıl
  • Kuşüzümü
  • Zeytinyağı,
  • Mısır özü,
  • Ay çiçek yağı,
  • Soya yağları,
  • Fındık yağı

Omega İçeren Balıklar Hangileri?

Omega-3 ve Omega-6 nedir? Omega 3 ve Omega 6 İçeren Besinler Nelerdir?

  • Uskumru
  • Tuna
  • Morina
  • Somon
  • Sardalye
  • Ton balığı
  • Hamsi
  • Ringa balığı
  • Lüfer
  • Kılıç balığı
  • İstavrit
  • Palamut

Omega Yağ Asitlerinin Yararları Nelerdir?

Omega-3 ve Omega-6 nedir? Omega 3 ve Omega 6 İçeren Besinler Nelerdir?

  • Kalp ve kalp damarlarına karşı koruyucu etki sağlıyor.
  • Damar sertliğine ve damar tıkanıklığına karşı riski azaltıyor.
  • Kolesterolün dengede kalmasını sağlıyor.
  • Kan şekerini düzenliyor.
  • Baş ağrılarında ve depresyona karşı olumlu etkileri oluyor.
  • Gelişim dönemindeki çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlıyor.
  • Omega 3 ve Omega 6 içeren gıdalarla beslenen annelerin bebeklerinin bağışıklık sistemi daha güçlü oluyor.
  • Cilt güzelleşiyor ve cildin daha parlak görünmesini sağlıyor.
  • Saç ve saç derisini besliyor.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  • Böbrek fonksiyonlarına olumlu etki ediyor.
  • Romatoid artritli hastalarda eklemlere olumlu etki yapıyor.
  • Tansiyonu dengede tutuyor.
  • Ülser ve gastrite karşı etki sağlıyor.
  • Kronik akciğer hastalıklarında karşı etkili.
 
 

YORUM YAPIN

 
 
© 2004 - TGRT Haber