Tgrt Haber
09 Temmuz 2020 17:09

Otomobil ve Motosikletle Türkiye’de Gezilecek En Güzel Sürüş Rotaları

Ülkemiz doğal güzellikleriyle adeta saklı bir cennet! Güzel ülkemizin, kıymetli insanları neden ailesi, dostları ve arkadaşlarıyla bu güzelliklerden mahrum kalsın diye düşündük ve TGRTHABERTV Dijital Varlıklar ekibindeki gezgin editörler olarak motosiklet ve otomobil rotalarını sizler için derlemeye çalıştık. Gidilecek şehirden ziyade, yolda olmayı keyifli hale getirecek en güzel sürüş rotalarını belirlemeye çalıştığımız gezi yazımızda: “Türkiye’nin en güzel sürüş rotaları, Türkiye’nin otomobil ve motosikletle gidilecek en güzel rotaları, Türkiye’deki en güzel manzaralı sürüş rotaları, Türkiye’de en güzel sürüş rotaları” nereler diye soran okuyucularımıza okurken bile içindeki gezme isteğini harekete geçirecek birbirinden güzel ve ilginç sürüş rotalarını tanıtmaya çalıştık. Tekerinize taş değmesin, yolunuz açık olsun, keyifli yolculuklar diliyoruz şimdiden…

Otomobil ve Motosikletle Türkiye’de Gezilecek En Güzel Sürüş Rotaları
Türkiye’nin en güzel sürüş rotaları,Türkiye’nin otomobil ve motosikletle gidilecek en güzel rotaları,Türkiye’deki en güzel manzaralı sürüş rotaları,Türkiye’de en güzel sürüş rotaları,Artvin / Ardahan Rotası,Karaburun Yarımadası Rotası,Soğanlı Geçidi

Artvin / Ardahan Rotası

artvin-ardahan rotası

Bölgesel olarak Artvin, nefes kesen bir oksijene, bir doğaya sahip... Motosikletle özellikle keskin virajlardan, şırıl şırıl akan derelerden, dingin göller ve yemyeşil bir doğayı görmek istiyorsanız en güzel rota bu diyebiliriz..  Artvin'in Hopa ilçesinden başlayan güzergah'ta Borçka, Şavşat ve Karagöl üzerinden geçerek Ardahan’a kadar doğa ile iç içe bir yolculuk yapacaksınız. Özellikle Sahra Milli Parkı’nda soluklanıp dinlenebilir, doğal güzelliklerin tadını çıkartabilirsiniz.

Karaburun Yarımadası Rotası

Karaburun Rotası

Gezginlerin en çok keyif aldığı rota bu rota diyebiliriz. Startı, Gülbahçe’den oradan Balıklıova'ya sonra Mordoğan ve Karaburun’a geliyorsunuz. Karaburun'dan güzelce soluklandıktan sonra Haseki, Salman Köprü’nden geçip yarımadayı komple tamamlamış oluyorsunuz. Bölgenin en güzel yanı doğası, muhteşem gün batımı ve kafa dinlemenin zirvesini bu ıssızlıkta yaşayabiliyorsunuz. Biz özellikle akşam saatlerinde güneşin batışını izlemenizi tavsiye ediyoruz. Bu kızıllık aklınızı başınızdan alacaktır. 

Soğanlı Geçidi Rotası

Soğanlı gecidi

Dünyanın en tehlikeli yolları arasında gösterilen Soğanlı geçidi: Rusya’nın Trabzon’u işgali sırasında Bayburt’a ulaşmak için 1916 yılında yaptıkları bu yol, macerayı, adrenalin tutkunlarına göre yapılmış sanki. Nam-ı diğer "Ölüm Yolu" olarak bilinen yol, Soğanlı Dağı’nın eteklerinde otuza yakın keskin virajda müthiş deneyimler yaşayacaksınız. Özellikle yağmur ve sisin eksik olmadığı yolu iki teker ile gezmek gerçekten cesaret işi diyoruz... 

Gökçeada / Bozcaada Rotası

Gökçeada / Bozcaada Rotası

Bu sefer Ege'den yola çıkanlar için bir rota belirledik. Özellikle İzmir tarafından gelen gezginlerin Ezine’deki Geyikli Limanı’ndan, İstanbul’dan gelen gezginler için ise Eceabat Kabatepe Limanı’ndan adalara feribotla ulaşım sağlayabilirsiniz... Adaların etrafındaki virajlı, inişli, çıkışlı, engebeli ve doğal güzelliklerle dolu yollarında harika saatler geçireceksiniz. Gökçeada’ya vardığınız da burada ki Rum köylerinden; Zeytinli Köyü, Tepeköy, Dereköy ve Bademli’ye de uğramanızı tavsiye ediyoruz. Tabii ki tercih sizin.  

İstanbul / Kırklareli Rotası

İstanbul / Kırklareli Rotası

İstanbul’un kuzey tarafında bulunan Karaburun’dan start verecekseniz güzergah üzerinde, Kıyıköy’den ve İğneada’dan temiz havayı çiğerlerinize çeke çeke Kırklareli Limanköy’e kadar gelmeniz sizi doyurmaya yetecektir. İğneada’nın meşhur Longoz Ormanları, gizemli Dupnisa Mağarası, serin Cehennem Şelaleleri ve Çilingöz Tabiat Parkı’nı mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

Mardin / Bitlis Rotası

Mardin / Bitlis Rotası

Mimarisini anlatmaya lüzum bile görmüyoruz Mardin'nin... Mistik bir yolculuk mı yapmak istiyorsunuz o halde direksiyonunuzu Mardin'den Bitlis istikametine çevirmeniz yeterli olacaktır. Bölgenin kültürel zenginliklerine ev sahipliği yapan Midyat’tan gazlayıp Hasankeyf'e, buradan Kurtalan'ı ziyaret edip, sonra ağır ağır Bitlis Tatvan’a oradan da Selçuklu'nun ana şehri Ahlat’ta soluklanmak için kamp çadırını kurabilirsiniz. 

Antalya / Muğla Rotası

Antalya / Muğla Rotası

Güney sahillerinden startımızı bu sefer Antalya'nın en çok turist ağırlayan ilçesi Kemer’den başlayıp yavaş yavaş Kaş, Kalkan, Demre, Muğla Fethiye, Gökova’dan geçip nihayetinde Bodrum’da kamp çadırınızı kurabilirsiniz. Özellikle Kaputaş Plajı'nda fotoğraflanacak öylesine güzel yerler var ki iyi ki yola çıkmışım diyeceksiniz. Bu arada Antalya yolları doğal güzellikleri olduğu kadar keskin virajlarında dikkatli olmanızı özellikle tavsiye ediyoruz. 

Ankara Tuzgölü Rotası

Tuzgölü

Rahmetli ozanımız Neşet Ertaş: "Bozkır dedikleri aman aman şirin kasaba" dedikleri bölgenin ilk sınırları içinde bir yolculuk yaptıktan sonra bir doğal harika olan Tuz Gölü’ne varabilirsiniz. Kış gelmeden önce bunu da mutlaka yapmanız gerektiğine inanıyoruz. Güzergah olarak: Köprüköy, Bayramözü, Hirfanlı Barajı, Acıkuyu ve Tuz Gölü yol üzerinden yol alabilirsiniz. Keyifli sürüşler... 

Karadeniz Yaylaları Rotası

Karadeniz Rotası

İster Offroad ister asfalt her iki keyifli yolculuğu yapacağınız rota bu. Karadeniz’in yeşilliklerini anlatmaya gerek bile duymuyoruz. Bölgenin yaylalarına doğru motosikletle yolculuğun huzurunu iliklerinize kadar yaşayacaksınız. Startı Rize'den başlayıp Ardeşen’e kadar sahil yolundan devam edebilir, daha sonra Çamlıhemşin üzerinden Hazindak, Pokut ve Sal yaylalarına ulaşabilirsiniz. Burası için motosikletinizin araziye uygun olup olmadığını bilmeniz gerekecek.

Kumbağ / Şarköy Rotası

Kumbağ / Şarkköy Rotası

Bu seferki güzergah'ın rotasını özellikle İstanbul’dan gazlayacak gezginlere ithaf ediyoruz. Tekirdağ - Kumbağ’dan başlayıp Ganos Dağları, Uçmakdere Köyü ve üzüm bağlarını göre göre Şarköy’e ulaşıp burada dilerseniz uygun bir arazide kampçadırını kurabilirsiniz.. Bu arada "Uçmakdere"de yapılan yamaç paraşütü tepesine çıkan virajlı yolun ve manzarının keyfini doya doya çıkartın. 

Eskişehir / Han Rotası

Eskişehir-Han Rotası

Toskana'yı hatırlatan yolu, rota üzerindeki tarihi Bizans, Frig ve Roma döneminden kalma eserleri görmek istiyor musunuz? Bu tarihi yolda tarihi bir yolculuk yapmış olursunuz... Han'dan Ana Kraliçe Matar'a oradan da Yazlıkaya’yı gördükten sonra soluklanmak için dilediğiniz uygun bir arazide hatta bir ağaç kenarında kampçadırını kurabilirsiniz. 

Tarsus / Silifke / Anamur Rotası

tarsus silifke anamur yolu

Bölgede yol çalışması tüm hızıyla devam ediyor. Bu iyi çünkü tekerinize taş değil ama asfalt yakacak arkadaşlar.... Startı Kilikya bölgesi olarak da bilinen ve antik kenti, berrak sularıyla gizli saklı koyları, enfes mutfağı ve sımsıcak iklimiyle Tarsus'tan yapalım istiyoruz. Motosikletle veya otomobille zaten dümdüz olan yolları sizi de aracınızı da yormayacaktır. Tarsus Evleri’ni doğa harikası şelalesini görür hatta orada biraz dinlenir daha sonra Mersin’e gazlayabilirsiniz. Mersin'nin nev-i şahsına münhasır bir güzellik olduğunu biliyorsunuz. Kız Kalesi, Cennet-Cehennem Magaraları’nı görün istiyoruz. Buradan Silifke’ye doğru yola çıkabilirsiniz. Bizce en güzel sürüş keyfini tam olarak bu yolda alacaksınız. Çünkü gerçekten Narlıkuyu, Tisan Koyu, Boğsak Koyu’na hayran kalacaksınız. Silifke’de bir gece çadır kurabilir sabah erkende Anamur’a hareket edebilirsiniz. Bu bizim görüşümüz tabi. Takdir sizin. Buradan da Mamure Kalesi ve Köşekbükü Mağarası’nı gezip Anamur Çayı’nın buz gibi suyunda güzelce serinleyebilir, yüzebilirsiniz.

Ankara / Afyonkarahisar Rotası

Ankara / Afyonkarahisar Rotası

Denizi görmeden süremem abi diyenlerin gönlünü aldık ama biz şimdi biraz da bozkırda gazlamak isteriz diyenlere sürüş rotası olarak Ankara ve Afyon arasını tavsiye ediyoruz. Uçsuz bucaksız bozkırlarda yolculuk yapacakların başlangıç noktası olarak Başkentimiz Ankara’dan Eskişehir'e oradan Kütahya’ya nihayetinde Afyonkarahisar’da son bulan bir güzergahı tasviye ediyoruz. Sürerken tarihi kalıntıların ve volkanik oluşumların etrafında bulunan Yazılıkaya, Gordion, Aldavaz Vadisi’ni mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. Ahh Frigya Vadisi ve Porsuk Çayı'nın suyunda serinlemeyi unutmayın!

Bitlis / Van Rotası

Bitlis Van Yolu

Uzun yolculuk yapmayı sevenleri unutmadık. İşte menziliniz 400 kilometrelik bir sürüş rotası olan Van Gölü, Muradiye Şelalesi, Adilcevaz, Ahlat ve Tatvan yolundan Bitlis, Van arasında kalan Van Gölü’nün muhteşem güzelliğini kapsıyor. Türkiye’nin en büyük gölünün etrafındaki güzellikleri yakından göreceğiniz rotada, tarihi dokular, girintili çıkıntılı koylar, güzel bir doğa ve dağlar arasında hoş bir seyahat gerçekleştireceksiniz.

Bartın / Kastamonu / Sinop / Samsun Rotası

Bartın Kastamonu sinop samsun rotası

Doğu Karadeniz'in batısının etkileyiciliğini görmek isteyenler için yine 400 kilometrelik uzun bir rota belirledik. Amasra, Çakraz, Cide, Gerze ve Bafra rotası, zamanınız varsa muazzam güzellikteki Hamsilos Fiyordu’na kadar nefes kesen bir yolculuk yapabilirsiniz. Bartın’dan Amasra’ya devam ederken yol üzerinde Bakacak Tepe, Amasra’da tarihi köprüyle anakaraya bağlanan eski şehirin yumuşak havasından Çakraz Sahili ve Gideros Koyu'na, oradan da Kastamonu’nun sahil ilçesi olan Cide'ye kadar gazlayabilirsiniz. Ben çok sevdim bu sürüşü biraz daha gideyim diyorsanız Sinop Gerze’deki Erfelek Şelaleleri'ni görüp oradan da Hamsilos’a daha sonra İnceburun’da gün batımını keyifle izleyebilirsiniz... 

Finike / Kaş Rotası

finike kaş rotası

Antalya'nın iki turistik ilçesi olan Finike ve Kaş'a giden bu yolda en az 30 tane keskin virajdan geçeceksiniz. Nefes kesen manzarası eşliğinde virajlardan hızlı geçmemelisiniz. Çünkü hızlı giderseniz hem manzaradan hem de küçük koyları fark edemezsiniz. Bizim tavsiyemiz gayet net! Öncelikle bir arkadaş grubu ile birlikte yola çıkın. yanınıza yiyecek, içecek ve en sevdiğiniz müzikleri alıp en beğendiğiniz koylarda kısa molalar vermenizdir. Kaş'a vardığınızda eğer pasaportunuz yanınızdaysa Yunan adası Meis’e günübirlik bir ziyaret yapabilir veya Kaş’tan biraz daha ilerleyerek Türkiye’nin en güzel plajlarından olan Kaputaş’ın turkuaz sularının sularının tadını çıkartabilirsiniz. 

Marmaris / Bozburun

Marmaris / Bozburun

Marmaris'ten Türkiye'nin saklı kalmış cennetlerinden biri olan Bozburun'dan giden bol virajlı yollarda otomobil kullanırken bir taraftan da Ege'nin yeşili ve mavisine doyacağınızdan hiç kuşkunuz olmasın. Bu rota üzerinde mola verebileceğiniz, kamp yapabileceğiniz bir sürü destinasyon var. Özellikle Orhaniye'de Kızkumu'nda denizin üstünde yürüyebilirsiniz. Yine Turgut Şelalesi’ndeki doğal havuzların buz gibi sularında serinleyip yüzebilir, Selimiye köyünde ise denizle iç içe peri masallarında akşam yemeği eşliğinde harika hatıralar biriktireceksiniz..

Mordoğan / Karaburun

Mordoğan / Karaburun

İzmir-Çeşme otobanının Karaburun çıkışından sonra karşınıza öncelikle Ege'nin şirin beldelerinden Mordoğan çıkacak. Mordoğan'dan sonra ise solunuzda zeytin ağaçları ve dağların, sağınızda ise masmavi Ege Denizi'nin bulunduğu dönemeçleri bol bir yol sizi Karaburun'a kadar görürecek. Bu yolda sadece nefis manzaralar yok. Tipik Ege köyleri olan Kösedere ve İnecek’i gezip köy kahvesinde çay içmeyi, kimselerin bilmediği Boyabağı Koyu'nda yüzmeyi ihmal etmeyin.

Akyaka / Akbük Koyu Rotası

Akyaka / Akbük Koyu Rotası

Türkiye'nin cennet köşelerinden biri olan Akyaka'da buz gibi "Azmak Nehri"nde öncelikle serinleyip daha sonra otomobilinizin diresiyonunu Gökova Körfezi’nin en bakir koylarından biri olan Akbük Koyu’na doğru çevirebilirsiniz. Evet mesafe kısa ama bu kısa mesafede neler görmeyeceksiniz ki... Yollar dar ve bol kıvrımlı bu yolda ilerlerken bir tarafınız yemyeşil çam ağaçları, bir tarafınız da Gökova Körfezi'nin serinleten havası, üstüne bonus olarak irili ufaklı koylar size eşlik edecek. Bu manzaraları gördükten sonra iyi ki yola çıkmışım diyeceksiniz.  

Giresun / Kümbet Rotası 

Giresun / Kümbet Rotası

Giresun merkezden Kümbet Yaylası'na kadar yanlış hatırlamıyorsak 60 km’lik bir yol boyunca otomobilinizle yavaş yavaş gitmeniz gerekecek. Aracın arazi şartlarına uygun olması önemli. Yere yakan bir arabayla bu yollarda başınıza iş açabilirsiniz diye peşin peşin uyaralım. Yollar virajlı hatta sisli olabilir ancak o yeşil yok mu yeşil... Sizi tekrar doğanın bir parçası olduğunuzu hatırlatacaktır. 

Trabzon / Artvin Rotası

Trabzon Artvin Yolu

Karadeniz dediniz mi sizi bu hırcın bölgeye yönlendirmek zorunda kalıyoruz. Karadeniz’in en hırcın ve muhteşem doğasını bu rotada tam anlamıyla bulacaksınız. Öncelikle Trabzon'da ki Sümela Manastırı, Polovit Şelaleleri, Ayder Yaylası ve Şavşat seyahatinde yapacağınız km yaklaşık olarak 300 kilometre civarı... Elbette yanında Karadeniz sahillerinin, yaylaların ve Kaçkar Dağları’nın o mis gibi havası, bu rotada size kendinizi bulmanızı sağlayacaktır. Trabzon sahil şeridinden gazın pedalına basıp Doğu Karadeniz’in gizli hazinelerini keşfederek ilerledikçe ormanlarla kaplı dimdik yamaçları ve büyüleyici güzellikteki yaylalarını bir bir görüp ömrünüze ömür katın diyoruz. Hele Rize'nin Ardeşen’ine oradan Fırtına Vadisi’ne, buradan da Çamlıhemşin’e uzanan yola âşık olacaksınız...

Çanakkale / Karaburun Rotası

Çanakkale / Karaburun Rotası

Evet yavaş yavaş rotaların sonuna doğru geldik. Şef editörümüz Furkan'nın Çanakkale-Karaburun rotasını dinleyelim... Diyor ki otomobille en güzel yol bence "Çanakkale ve Ezine"dir. Haklı mı? Bizce haklı... Buradan nereden start verebilirsiniz? Tabii ki Truva’dan gaza basacaksınız. Yine muhteşem bir doğa ile bütünleşmiş ören yerini gezebileceğiniz rotanın yaklaşık olarak 500 kilometre olduğunu hatırlatmak isteriz. Peki bu yolda ne var Furkan abi diye sorduğumuz da Altınoluk, Kaz Dağları, Ören, Akçay, Cunda, Dikili ve Eski Foça gibi durakları görebileceksiniz diyor. Peki, kaç gün lazım? Yani, Kaz Dağları, Ayvalık ve Cunda’nın tarihi Rum evlerine de uğrayacaksanız 3 işareti yapıyor. Üç gün yeter diyor. Takdir sizin.. 

Antalya / Göcek Rotası

Antalya / Göcek Rotası

Fark ettiniz mi? Bir türlü Akdeniz'den çıkamıyoruz... Herkes tatilini bu taraflarda yapınca ister istemez konu gelip dolaşıp Antalya'da düğüm oluyor. Peki bu güzergahta ne var? Kemer var, Çıralı var, Adrasan var, Kaş var, Kalkan, Fethiye, Ölüdeniz, Kayaköy ve Göcek var... Rotamızda sadece koylar yok! Elbette doğa ve deniz var. Elbette antik kentler ve muhteşem hava var. Bu güzellikleri görmek için 350 kilometre yolu yaparsınız. Size 500 km'lik yolu da önerdik hiç sesiniz çıkmamıştı. Bizce bu güzergahta Kemer, Olimpos, Kaş, Kalkan ile Fethiye’ye kadar hem mola verip hem de seyahatin tadını çıkartmalısınız. Yıllık izine çıkanlar için Çıralı sahili, Kaputaş Plajı’nı da öneriyoruz elbette. Ölüdeniz Tabiat Parkı’nın hatrı da kalmasın bir zahmet! Üç gün yeter diyoruz... 

Kapadokya (Nevşehir / Kayseri) Rotası

Kapodokya rotası

Bölgeyi tüm dünya tanıyor. Türkiye'de tanımalı. Bu nadide coğrafyayı gezip görmek herkesin hakkı. Otomobile daha zevkli mi? Bir motosiklet sürücü olarak değil diyebilirim. Efil efil rüzgar eşliğinde neden olmasın ki sürüş? Ne var güzergahta? 60 milyon yıllık tüflü bir bölgede gezilecek yerler hem birbirine oldukça yakın hem de gerçekten çok mistik... Evet Peri bacaları, yeraltı şehirleri, vadiler ve balondan safari turuna, trekkingden ATV ile gezmeye kadar pek çok aktiviteyi de yerinde görüp deneyimleyebilirsiniz. Üç günden şaşmıyoruz bu güzergah için. Çünkü Avanos, Paşabağ, Zelve, Çavuşin, Göreme, Ortahisar ve Ürgüp rotasında Kayamaklı ve Derinkuyu Yeraltı şehirlerinde gezmek zaman ister. Ankara üzerinden bölgeye gelmek isteyenlerin Aksaray üzerinden yaparlarsa Tuz gölü ve Ağzıkarahan Kervansaraylar'a uğrama şansı olabilir. Dönüşü de Kırşehir üzerinden yaparsınız. Hacı Bektaşi Veli Türbesi’nde bir fatiha okumadan gitmek bize yakışmaz değil mi ama? 

Bodrum / Marmaris / Datça Rotası

Bodrum - marmaris- datça rotası

Bu yolculuğunuz da takribi olarak 100 km kadar yol yapacaksınız ama değer... Keşke bir 100 km daha olsa da gitsem diyeceğinizden eminiz. Türkiye’nin en şahane manzarası bol virajlı olan bu rota da yollar bazen öylesine daralıyor ki, manzaranın güzelliğine kapılmamanız için sizi peşinen uyarmış olalım. Datça Yarımadası, Gökova Körfezi ve Bodrum rotasında, diğer taraftan yemyeşil doğa, muazzam ve bol oksijen, çam kokusu, Gökova Körfezi’nin manzarası sonra Sakar Geçidi, ve gizli cennet koyları sizi bekliyor. Datça'ya feribotla geçmelisiniz. Buradan Bodrum kıyıları derken, en az üç gün geçirmenizi tavsiye ediyoruz. Yolunuz açık olsun efendim. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...